Quantcast
guide CINE

Athens Open Air Film Festival: Ένας οδηγός για τις τζάμπα θερινές προβολές του Ιουνίου

Δωρεάν προβολές ταινιών σε πλατείες, πάρκα, αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, παραλίες και άλλα σημεία της Αθήνας


Μιας και την ερχόμενη Τρίτη ξεκινάει το 7ο Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας, είπαμε να φτιάξουμε έναν μηνιαίο οδηγό για τις ταινίες που θα προβληθούν με ελεύθερη είσοδο σε πλατείες, πάρκα, αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, παραλίες και άλλα σημεία της πρωτεύουσας. Στα πλαίσια του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί και το αφιέρωμα «British Gothic» με βρετανικές ταινίες γοτθικού τρόμου και φαντασίας, ενώ κάποιες προβολές θα συνοδεύονται και από ζωντανή μουσική. Αναλυτικότερα, λοιπόν:

 

Η ΠΑΡΕΑ ΤΩΝ ΛΥΚΩΝ (The Company of Wolves, 1984) του Νιλ Τζόρνταν

Πότε: Tρίτη 13 Ιουνίου

Πού: Πειραιώς 260 (Πειραιώς 260, Άγιος Ιωάννης Ρέντης)

Περί τίνος πρόκειται: Ο ιρλανδός Neil Jordan (The Crying Game, Breakfast On Pluto), στην δεύτερη ταινία του, μεταφέρει στον κινηματογράφο το ομώνυμο διήγημα της βρετανίδας συγγραφέα Angela Carter, φτιάχνοντας μια horror παραλλαγή του μύθου της κοκκινοσκουφίτσας.

Γιατί να το δούμε: Είναι η πρώτη ταινία του αφιερώματος του φεστιβάλ στον βρετανικό γοτθικό τρόμο και μια απ’ τις πιο ιδιαίτερες δημιουργίες του Jordan, o οποίος χρησιμοποιεί την ονειρική διάσταση της πλοκής ως εργαλείο μετατροπής του φανταστικού στοιχείου του παραμυθιού σε υπερ-πραγματικότητα. Στοιχειωτικό και άκρως καλοκαιρινό.

 

Ο ΦΙΛΟΣ ΜΟΥ ΚΙ ΕΓΩ (Withnail & I, 1987), του Μπρους Ρόμπινσον

Πότε: Πέμπτη 15 Ιουνίου

Πού: Πλατεία Αυδή (Λεωνίδου 35, Αθήνα)

Περί τίνος πρόκειται: Μια απ’ τις πιο κλασικές και πολυ-αγαπημένες cult μαύρες κωμωδίες των βρετανικών 80s, το Withnail & I ακολουθεί δύο άνεργους νεαρούς ηθοποιούς καθώς ξεκινάνε για ένα σαββατοκύριακο στην αγγλική εξοχή.

Γιατί να το δούμε: Δεν είναι ότι έχουν λείψει οι προβολές της ταινίας, αλλά η γοητεία του Withnail & I είναι ακαταμάχητη. Ο Bruce Robinson (How to Get Ahead in Advertising, The Killing Fields) διασκευάζει ένα δικό του αυτοβιογραφικό και αδημοσίευτο μυθιστόρημα, με χρηματοδότηση του σκαθαριού George Harrison, και φτιάχνει έναν τραγικωμικό επικήδειο για την μποέμ ζωή της δεκαετίας του ’60. Εν είδει εορτασμού για τα 30 χρόνια που κλείνει φέτος η ταινία, θα προβληθεί σε αποκατεστημένη φουλ-κομπλέ εκδοχή.

 

ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΠΡΙΣΙΛΑ, ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ ΤΗΣ ΕΡΗΜΟΥ (The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert, 1994), του Στέφαν Έλιοτ

Πότε: Δευτέρα 19 Ιουνίου

Πού: Ακαδημία Πλάτωνος (Μοναστηρίου 137, Αθήνα)

Περί τίνος πρόκειται: Δύο drag performers και μια trans γυναίκα ξεκινούν από το Σύδνεϊ, με όχημα ένα λεωφορείο που το λένε Priscilla, για να δώσουν παράσταση σε ένα καζίνο περνώντας μέσα από την κυριολεκτική και μεταφορική αυστραλιανή έρημο.

Γιατί να το δούμε: Γιατί είναι ένα από τα πιο όμορφα, αστεία, γενναία και φαντασμαγορικά road movies που έχουν γυριστεί ποτέ, με εξαιρετικές ερμηνείες από το πρωταγωνιστικό καστ (Terence Stamp, Hugo Weaving, Guy Pearce), και παραμένει μια απ’ τις πιο αγαπημένες LGBT αναπαραστάσεις στην ιστορία του σινεμά.

 

STOP MAKING SENSE (1984), του Τζόναθαν Ντέμι

Πότε: Τετάρτη 21 Ιουνίου

Πού: Πλατεία Αβησσυνίας (Μοναστηράκι, Αθήνα)

Περί τίνος πρόκειται: Μια συναυλία των Talking Heads γυρισμένη από τον Jonathan Demme. Αυτό από μόνο του αρκεί.

Γιατί να το δούμε: Γιατί είναι μια συναυλία των Talking Heads γυρισμένη από τον Jonathan Demme, κάτι το οποίο αρκεί από μόνο του, όπως σημειώσαμε παραπάνω. Για την ακρίβεια, πρόκειται για μια απ’ τις καλύτερες συναυλιακές ταινίες που έχουν γυριστεί ποτέ, ικανή να συγκριθεί μόνο με το Last Waltz του Scorsese, το Ziggy Stardust του Pennebaker ή το Live at Pompeii των Pink Floyd. Eίναι, επίσης, κι ένα αντίο στον σπουδαίο Jonathan Demme που έφυγε φέτος από τη ζωή.

 

TUNGSTEN (2011) του Γιώργου Γεωργόπουλου

Πότε: Παρασκευή 23 Ιουνίου

Πού: Άλσος Νέας Σμύρνης (είσοδος από Λεωφ. Ελ. Βενιζέλου, Νέα Σμύρνη, Αθήνα)

Περί τίνος πρόκειται: Στο κινηματογραφικό ντεμπούτο του Γιώργου Γεωργόπουλου, δυο έφηβοι, ένας ελεγκτής εισιτηρίων και ένα ζευγάρι περνάνε μια ζόρικη καλοκαιρινή μέρα στο κέντρο της Αθήνας.

Γιατί να το δούμε: Χρησιμοποιώντας ως μεταφορά την φυσική αντοχή και αγωγιμότητα, αλλά και την διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος, το Tungsten αναδεικνύει με λιτό και σκληρό τρόπο το πόση βία, ματαίωση και αποκλεισμός κρύβεται στην αθηναϊκή καθημερινότητα. Βαριά καλοκαιρινή εμπειρία.

 

Ο ΝΟΤΟΣ (El Sur, 1983) του Βίκτορ Ερίθε

Πότε: Δευτέρα 26 Ιουνίου

Πού: Νομισματικό Μουσείο (Πανεπιστημίου 12, Αθήνα)

Περί τίνος πρόκειται: Στην ανολοκλήρωτη ταινία του Erice, ένα κορίτσι κατοικεί στον ισπανικό βορρά και ονειρεύεται τον ισπανικό νότο με καύσιμο το μυστήριο που περιβάλλει την φιγούρα του πατέρα της.

Γιατί να το δούμε: Ο Victor Erice, 10 χρόνια μετά το αριστούργημά του “Το Πνεύμα του Μελισσιού”, συνεχίζει να εξερευνά την ήπειρο της παιδικής ηλικίας μέσα από την μυθική και συμβολική γεωγραφία βορρά-νότου. Μια απ’ τις καλύτερες ισπανόφωνες ταινίες και μια απ’ τις πιο ευαίσθητες αναπαραστάσεις του παιδικού κόσμου στο σινεμά.

 

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΧΡΟΝΙΑ (The Year of Living Dangerously, 1982) του Πίτερ Γουίαρ

Πότε: Τετάρτη 28 Ιουνίου

Πού: Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο (Βασ. Σοφίας 22, Αθήνα)

Περί τίνος πρόκειται: Στην τελευταία αυστραλιανή παραγωγή του Peter Weir, δύο ξένοι ανταποκριτές συναντιούνται και ερωτεύονται στην Ινδονησία υπό την σκιά του στρατιωτικού πραξικοπήματος του 1965.

Γιατί να το δούμε: Στην ουσία η ταινία βρίσκεται ανάμεσα στο παρελθόν του Peter Weir (Picnic At Hanging Rock, The Last Wave) ως βασική φωνή του αυστραλιανού νέου κύματος και του μέλλον του ως μεγάλο όνομα του Χόλυγουντ, κάτι που αντικατοπτρίζεται και στο πρωταγωνιστικό δίδυμο των Mel Gibson και Sigourney Weaver. Σίγουρα δεν ανήκει στις καλύτερες ταινίες του σκηνοθέτη, αλλά για θερινή προβολή είναι μια χαρά.

ΕΡΩΤΙΚΟ ΚΤΗΝΟΣ (Sexy Beast, 2000) του Τζόναθαν Γκλέιζερ

Πότε: Παρασκευή 30 Ιουνίου

Πού: Άλσος Πετραλώνων (εντός του γηπέδου μπάσκετ)

Περί τίνος πρόκειται: Σκληροί μαφιόζοι, εγκληματίες που έχουν παραιτηθεί, δουλειές που πάνε στραβά. Πρωτότυπα πράγματα.

Γιατί να το δούμε: Πριν κάνει το ντεμπούτο του με το Sexy Beast, ο βρετανός Jonathan Glazer (Under the Skin) σκηνοθετούσε διαφημίσεις της Levi’s ή βίντεοκλιπς των Massive Attack και των Radiohead. Η ταινία μπαλαντζάρει μεταξύ της αισθητικής κυριαρχίας του στυλ και των γνωστών μοτίβων του εγκληματικού σινεμά, κάτι που την καθιστά επαρκώς ευχάριστη για το τέλος του Ιούνη.

 

Όλες οι ταινίες ξεκινούν στις 21.30, ενώ το πλήρες πρόγραμμα του φεστιβάλ για όλο το καλοκαίρι μπορείτε να το δείτε εδώ.

 

Best of internet