Quantcast
THE STREAM

Η “χαμένη πόλη” που ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι στην Καρδίτσα δεν ήταν και τόσο χαμένη τελικά

Δε το λες και χαμένη Ατλαντίδα


President Creed · 14 Δεκεμβρίου 2016

Μέσα σε μια ημέρα το ελληνικό και ξένο ίντερνετ γέμισε με δημοσιεύσεις οι οποίες κάνουν λόγο για την ανακάλυψη μιας “χαμένης αρχαίας ελληνικής πόλης από αρχαιολόγους”. O λόγος για τον Βλoχό Καρδίτσας, όπου στην κορφή του όρους “Στρογγυλοβούνι” βρίσκεται ένα αστικό οικιστικό σύμπλεγμα ελληνιστικών και βυζαντινών χρόνων.
lost-greek-cty

Η ανακάλυψη της “χαμένης πόλης 2,500 ετών” για την οποία κάνουν λόγο τα ΜΜΕ ακούγεται βέβαια εντυπωσιακή, αλλά παρά τη σημαντικότητα των ανασκαφών, η πόλη δεν ήταν χαμένη για 2,500 χρόνια, ούτε βέβαια ήταν ακριβώς”χαμένη”. Όπως αναφέρει ο επικεφαλής των ανασκαφών, Robin Ronnlund, μερικά από τα αρχαία ερείπια ήταν ήδη εμφανή και γνωστά, αλλά κανείς δεν είχε προχωρήσει ως τώρα στην καταγραφή ή ανασκαφή τους, ενώ όπως ανέφερε:

Μαζί με έναν συνάδελφό μου, περάσαμε από την τοποθεσία αυτή, ενώ ασχολούμασταν με ένα άλλο πρότζεκτ, όταν συνειδητοποιήσαμε πως εκεί υπήρχαν πολύ μεγάλες δυνατότητες. Το γιατί κανείς μέχρι τώρα δεν είχε ασχοληθεί με τον λόφο αυτό όπου εντοπίσαμε τα αρχαία, παραμένει μυστήριο.

greece-lost-city3

Αεροφωτογραφία της περιοχής του Βλοχού στο Στρογγυλοβόυνι. Όπως φαίνεται τα αρχαία ερείπια είναι παραπάνω από εμφανή.

greece-lost-city2

Κεραμικά ευρήματα της ομάδας VLAP από τον αρχαιολογικό χώρο του Βλοχού Καρδίτσας

Οι συστηματικές έρευνες με επιτόπια εργασία στον αρχαιολογικό χώρο από την Ελληνο-Σουηδικο-Βρετανική ομάδα έγιναν τον περασμένο Σεπτέμβριο και κράτησαν δύο εβδομάδες. Σε αυτό το διάστημα οι αρχαιολόγοι μπόρεσαν να συγκεντρώσουν κεραμικά και νομίσματα που χρονολογήθηκαν από τον 5ο αιώνα π.Χ. Ο κ. Ronnlund αναφέρει ότι η πόλη φαίνεται να είχε ακμάσει από τον 4ο αι. μέχρι και τον 3ο αι. π.Χ., πριν δηλαδή εγκαταλειφθεί πιθανώς λόγω της κατάκτησης της περιοχής από τους Ρωμαίους.

greece-lost-city

Βέβαια πολλές από τις δημοσιεύσεις στα ξένα αλλά και στα Ελληνικά ΜΜΕ έφεραν αρκετά υπερβολικούς τίτλους, οπότε η ερευνητική ομάδα χρειάστηκε να διαλευκάνει μερικά ζητήματα σχετικά με τη φύση του project αλλά και των ευρημάτων.

 

Όπως αναφέρει o VLAP σε ανακοίνωσή του:

Για να είμαστε σαφείς, θα θέλαμε να διευκρινίσουμε μερικά πράγματα και σε περίπτωση που μερικοί δημοσιογράφοι τα διαβάσουν θα είμαστε χαρούμενοι εάν τα μεταφέρουν:

Τα αρχαιολογικά ερείπια στο Βλοχό είναι γνωστά εδώ και τουλάχιστον 200 χρόνια.
Μόνο η ανακάλυψη ότι πρόκειται για ολόκληρη πόλη ανήκει στις νέες έρευνες. Υπήρχαν αρκετές θεωρίες για το τι ακριβώς έκρυβαν τα ερείπια, όλες βασισμένες κυρίως σε μη συστηματικές παρατηρήσεις. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του VLAP δείχνουν ότι τα ερείπια του Βλοχού ανήκουν πράγματι σε μια εύλογου μεγέθους αστικού σχηματισμού. Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι τα αρχαιολογικά ερείπια είναι πλήρως γνωστά στην τοπική αρχαιολογική υπηρεσία και ότι η δική μας συνεργασία είναι εστιασμένη στην ανακάλυψη των άγνωστων παραμέτρων του αρχαιολογικού χώρου.

Ο VLAP είναι ένα Ελληνικό-Σουηδικό-Βρετανικό συνεργατικό πρότζεκτ
Σε αντίθεση με το τι έχει ειπωθεί από κάποιους, ο VLAP είναι μια συνεργασία μεταξύ της Εφορίας Αρχαιοτήτων Καρδίτσας και του Σουηδικού Ινστιτούτου της Αθήνας, αρχαιολόγων από την εφορία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας, του Πανεπιστημίου του Γκότενμποργκ (Σουηδία) και του Πανεπιστημίου του Μπουρνεμοθ (ΗΒ) που συνεργάζονται με ισότιμες ευθύνες στο χώρο.

Όλα τα ευρήματα παραμένουν στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Καρδίτσας
Ο VLAP δεν θα συλλέξουν κεραμικά ή άλλα ευρήματα. Σε ελάχιστες περιπτώσεις όταν πολύ ιδιαίτερα ευρήματα (όπως νομίσματα) παρατηρούνται στο χώρο, συλλέγονται από την Εφορία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας και μεταφέρονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Καρδίτσας. Κανένα εύρημα δεν έφυγε και δεν πρόκειται να φύγει από την Ελλάδα.

Ζητάμε συγγνώμη εάν κάποιοι τίτλοι των σχετικών δημοσιεύσεων στον Τύπο ήταν υπερβολικοί και ελπίζουμε ότι αυτή η ανάρτηση θα επιφέρει κάποια διαύγεια επί του θέματος.

 

Η ομάδα προσπάθησε να αποφύγει τις ανασκαφές με τις παραδοσιακές μεθόδους και να ερευνήσει τις άγνωστες πτυχές του αρχαιολογικού χώρου με τη χρήση ειδικού ραντάρ. Ο επόμενος κύκλος ερευνητικών εργασιών στον αρχαιολογικό χώρο θα ξεκινήσει τον επόμενο Αύγουστο. Ευχόμαστε καλή επιτυχία στην ομάδα VLAP και μακριά από τέτοιες κακοτοπιές.

Best of internet