Quantcast
THE STREAM

Οι δυνάμεις του Άσαντ εκτέλεσαν εν ψυχρώ 82 άμαχους πολίτες στο Χαλέπι, σύμφωνα με πηγές του ΟΗΕ

Ακόμη δεν έχουν επιβεβαιωθεί οι αναφορές, αλλά ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει έμπιστες τις πηγές


THE NEWSROOM · 13 Δεκεμβρίου 2016

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, φιλοκυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας εισβάλουν μέσα στα σπίτια στο ανατολικό Χαλέπι και σκοτώνουν όσους βρούν μέσα, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών.

_92951454_mediaitem92951453

Άμαχοι φεύγουν από τις γειτονιές του Χαλεπιού που έχουν εξελιχθεί σε πεδίο μάχης / AFP

Το γραφείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι έχει στοιχεία από έμπιστες πηγές που αναφέρουν ότι σκοτώθηκαν εν ψυχρώ 82 άμαχοι πολίτες σε τέσσερις περιοχές του Χαλεπιού. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση:

Εχθές το απόγευμα, λάβαμε περισσότερες ανησυχητικές αναφορές σύμφωνα με τις οποίες πολλά πτώματα κείτονταν στους δρόμους αλλά οι κάτοικοι δε μπορούσαν να τα συλλέξουν λόγω των σφοδρών βομβαρδισμών και του φόβου τους ότι θα πυροβοληθούν. Συνολικά, από εχθές το απόγευμα, έχουμε λάβει αναφορές σύμφωνα με τις οποίες φιλοκυβερνητικές δυνάμεις σκοτώνουν τουλάχιστον 82 πολίτες (συμπεριλαμβανομένων 11 γυναικών και 13 παιδιών) σε τέσσερις διαφορετικές συνοικίες— Bustan al-Qasr, al-Ferdous, al-Kallaseh, και al-Saleheen.

Eλπίζουμε, σαφώς, ότι αυτές οι αναφορές είναι λανθασμένες, ή τουλάχιστον υπερβολικές, μιας και η κατάσταση είναι εξαιρετικά ρευστή και είναι πολύ δύσκολο να επαληθεύουμε τις αναφορές. Ωστόσο, έχουν επιβεβαιωθεί από πολλαπλές έμπιστες πηγές. 

Παράλληλα, ο ΟΗΕ αναφέρει τη δήλωση ενός ιατρού σύμφωνα με τον οποιό ένα κτίριο στο Χαλέπι που φιλοξενούσε 100 ασυνόδευτα παιδιά δέχτηκε σφοδρή επίθεση.

Οι αντάρτες, οι οποίοι είχαν τον έλεγχο του ανατολικού Χαλεπιού για τέσσερα χρόνια, τώρα βρίσκονται μια ανάσα πριν την οριστική ήτττα. Χιλιάδες κόσμου βρίσκονται παγιδευμένοι στις τελευταίες γειτονιές που τελούν ακόμη υπό τον έλεγχο των ανταρτών, αντιμετωπίζοντας τους σφοδρούς βομβαρδισμούς όσο οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις κερδίζουν έδαφος.

Tα κρατικά ΜΜΕ στη Συρία απορρίπτουν τις καταγγελίες. Μάλιστα το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων δίνει στη δημοσιότητα φωτογραφίες όπως αυτή, στην οποία παρουσιάζονται δυνάμεις του Άσαντ να βοηθούν άμαχο πληθυσμό να διαφύγει από τα πεδία μάχης.

Η Ρωσία, που είναι ο βασικός σύμμαχος του Άσαντ, η οποία αρνήθηκε τις εκκλήσεις για ανθρωπιστική εκεχειρία, απέδωσε νωρίτερα την ευθύνη των θηριωδιών και των εν ψυχρώ εκτελέσεων των αμάχων σε “τρομοκρατικές ομάδες”, εννοώντας τις δυνάμεις των ανταρτών.

 

 

Best of internet