Quantcast
THE STREAM

Πάνω από 10.000 υπολογίζονται οι καταγεγραμμένες εκκλησίες στην Ελλάδα

Τουλάχιστον από εκκλησίες πάμε καλά


THE NEWSROOM · 12 Δεκεμβρίου 2016

Τι να τα κάνεις τα σχολεία και τα νοσοκομεία εάν έχει κανείς τόσες εκκλησίες, αγαπητοί φίλοι. Από ιερούς ναούς πάμε καλά, όπως μας πληροφορούν τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Όπως αναφέρει η Καθημερινή, σύμφωνα με έκθεση της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων, στην Ελλάδα υπάρχουν συνολικά 1.890 εκκλησίες, 22 μοναστήρια, 1.647 παρεκκλήσια και 1.401 σχολεία 9.792 ενοριακοί και μοναστηριακοί ναοί. Στην πραγματικότητα βέβαια, ο αριθμός αυτός είναι τρομερά μεγαλύτερος, γιατί σε αυτόν δεν συνυπολογίζονται τα αμέτρητα παρεκκλήσια, ξωκκλήσια και οι ιδιόκτητοι και κοιμητηριακοί ναοί, ούτε φυσικά τα εκκλησάκια στους δρόμους για τα θύματα των τροχαίων.

photo-2

Με παραπάνω από 10 χιλιάδες εκκλησίες και ξωκκλήσια στην επικράτεια καταλαβαίνετε ότι όλοι οι άγιοι έχουν κάμποσους ναούς για την πάρτη τους, αλλά μερικοί έχουν λίγο μεγαλύτερη πέραση. Στην κορυφή όλων είναι η Παναγία, η οποία έχει και τους περισσότερους ναούς αφιερωμένους στη χάρη της, μετά σειρά έχει ο Άγιος Δημήτριος, ο Άγιος Νικόλαος, ο Κωνσταντίνος & Ελένη και μετά η Αγία Τριάδα. Βέβαια ο Άγιος Νικόλαος βρίσκεται στην κορυφή των νησιώτικων τσαρτ, μιας και έχει τα περισσότερα ξωκκλήσια ως προστάτης των ναυτικών.

350 χριστιανικοί χώροι λατρείας αποτελούν πολιτιστικά μνημεία και ως τέτοια προστατεύονται ενώ κάποιοι έχουν ανακηρυχθεί Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Τώρα από τους περίπου 10 χιλιάδες ναούς, οι 10146 είναι ενοριακοί και οι 646 μοναστηριακοί. Οι περισσότεροι ενοριακοί ναοί (249) υπάγονται στη Μητρόπολη των Ιωαννίνων. Υψηλή συγκέντρωση ενοριακών ναών παρατηρείται και στη Φθιώτιδα, στη Μεσσηνία και στην Αιτωλοακαρνανία. Η Τήνος φυσικά τελικιάζει το ξωκκλησιόμετρο αφού στο νησί υπάρχουν πάνω από 1000 μικρές εκκλησίες. Όπως αναφέρει στην Καθημερινή ο καθηγητής και προκοσμήτορας Θεολογικής Σχολής Αθηνών, Μάριος Μπέγζος:

Σε κάθε χριστιανό αντιστοιχεί μια μάνα που τον έκανε πιστό, λέγεται κι ισχύει από τον Αυγουστίνο μέχρι τον Χρυσόστομο κι όχι μόνο. Σε κάθε ελληνικό τοπίο αντιστοιχεί ένα ξωκκλήσι τουλάχιστον, αν όχι μεγαλοπρεπής ναός με παρεκκλήσια.

 

Ανυπομονούμε να βγει και μια έκθεση για σχολεία και νοσοκομεία.

 

Best of internet