Quantcast
THE STREAM

Φύκια με γεύση μπέικον ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν οι ερευνητές ενός αμερικάνικου πανεπιστημίου

Ευχάριστα νέα για τους haters του κρέατος


LUBEN CREW · 5 Δεκεμβρίου 2016

Μια τυχαία ανακάλυψη έκαναν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Oregon State, οι οποίοι ενώ καλλιεργούσαν φύκια ως τροφή για σαλιγκάρια, συνειδητοποίησαν ότι αν τηγανίσουν τα φύκια, αποκτούν γεύση μπέικον.

landscape-1437751104-dulse-bacon-seaweed

Courtesy of Oregon State University/Stephen Ward

Αν για κάποιο λόγο λοιπόν θέλετε να κόψετε το μπέικον και να αρχίσετε τα φύκια, αλλά δε θέλετε να χάσετε την αγαπημένη γεύση του μπέικον, τότε δεν έχετε παρά να τηγανίσετε φύκι “seaweed”, το οποίο φύεται στο βυθό του Ειρηνικού Ωκεανού.

Όπως αναφέρει ο Chris Langon, καθηγητής στο Θαλάσσιο Επιστημονικό Κέντρο του Oregon State University:

Στην πραγματικότητα καλλιεργούμε φύκια εδώ και 20 χρόνια. Αρχικά καλλιεργούσαμε φύκια ως τροφή για σαλιγκάρια. Την καλλιέργεια φυκιών για ανθρώπινη κατανάλωση την αρχίσαμε μόλις τον τελευταίο χρόνο.

Όταν ο Langon και οι συνάδελφοί του ανακάλυψαν ότι υπάρχουν άνθρωποι που ψήνονται να φάνε φύκια, άρχισαν να τα μαγειρεύουν με ένα σωρό διαφορετικούς τρόπους. Αυτό που ανακάλυψαν είναι ότι εάν τηγανίσουν ένα συγκεκριμένο είδος φυκιού, τότε έχει μια αλμυρή γεύση η ο οποία μοιάζει πάρα πολύ με αυτή του μπέικον.

Πρόκειται για πολύ καταπληκτική τροφή. Όταν το τηγανίσεις, όπως έκανα εγώ, έχει γεύση μπέικον και όχι φυκιού. Και είναι πολύ έντονη γεύση μπέικον.

gallery-1437751240-dulse-seaweed-1

Ο πειραματικός chef Jason Ball με το μπεικονόγευστο φύκι του. Courtesy of Oregon State University/Stephen Ward

“Δεν αρχίσαμε το πρότζεκτ με σκοπό να δημιουργήσουμε ένα υποκατάστατο του μπέικον” αναφέρει ο πειραματικός chef Jason Ball, ο οποίος εργάζεται στο πρότζεκτ στο OSU εδώ και ένα χρόνο.

Πρόκειται περισσότερο για μια παράπλευρη ανακάλυψη. Ένα από τα αγαπημένα μου πράγματα στην έρευνα είναι ότι συχνά εντελώς τυχαία μαθαίνεις πράγματα, τα οποία μπορεί να είναι εξ ίσου σημαντικά όσο αυτά τα οποία σκόπευες να μάθεις εξ’ αρχής.

Προφανώς αυτά είναι εξαιρετικά νέα για όσους vegan/vegeterian λυπούνται τα γουρουνάκια αλλά κρυφογουστάρουν τη γεύση τους. Ο Langdon δηλώνει ότι παράγει γύρω στα  12 κιλά μπεϊκονόγευστων φυκιών την εβδομάδα, αλλά όπως διαβάζουμε εδώ, σκοπεύει να τριπλασιάσει την παραγωγή. Αν και δεν έχει γίνει καμία ανάλυση για να φανεί εάν έχει νόημα η εμπορευματοποίηση του προϊόντος, η ομάδα πιστεύει ότι η vegan κοινότητα θα δείξει έντονο ενδιαφέρον.

Ανυπομονούμε για το μπέικον με γεύση πλαγκτόν.

bacon2

Best of internet