Quantcast
THE STREAM

Παραίτηση Ρέντσι ενώ ισχυρό προβάδισμα του «Όχι» στην Ιταλία δείχνουν οι πρώτες εκτιμήσεις

Με τις κάλπες να έχουν κλείσει τα exit poll δείχνουν ήττα Ρέντσι και νίκη της πτέρυγας των ευρωσκεπτικιστών


THE NEWSROOM · 5 Δεκεμβρίου 2016

Ισχυρή είναι η επικράτηση του «Όχι» στο ιταλικό δημοψήφισμα σύμφωνα με τα exit polls.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των exit poll της εταιρίας Emg acqua, το «ναι» στην συνταγματική μεταρρύθμιση δήλωσε πως ψήφισε από το 41 % μέχρι το 45 % του στατιστικού δείγματος. Το «όχι» στην συνταγματική αλλαγή απάντησε ότι ψήφισε από το 55 % μέχρι το 59 %. Πρόκειται για δημοσκοπική εταιρία που έχει δώσει εκτιμήσεις που αποδείχθηκαν να είναι πολύ κοντά στο τελικό αποτέλεσμα της κάλπης.

O Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε σε διάγγελμά του την πρόθεση του να παραιτηθεί και να αναλάβει πλήρως την ευθύνη της ήττας:

Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη της ήττας. Προσπαθήσαμε να αντισταθούμε στον λαϊκισμό και θα πρέπει να νιώθουμε ικανοποιημένοι για αυτην την προσπάθεια. Θα ήθελα να νιώθετε υπερήφανοι. Το να κάνει κανείς πολιτική ενάντια σε κάτι είναι εύκολο, το να κάνει υπέρ κάποιας αλλαγής είναι δύσκολο. Μπορεί κανείς να χάσει ένα δημοψήφισμα μία μάχη, αλλά δεν χάνει την πίστη ότι αυτή η σημαία εκπροσωπέι κάτι για το οποίο είμαστε περήφανοι.

Έχασα και το λέω δυνατα. Πιστεύω στη δημοκρατία και γι αυτό πιστεύω ότι όταν κάποιος χάνει δεν μπορεί μετά να πάει απλά να πέσει για ύπνο Σήμερα τελειώνει για μένα ένα κεφάλαιο. Βλέπουμε όλους αυτούς τους ηγέτες που προσποιούνται και μένουν κολλημένοι στις καρέκλες τους. Εξ’άλλου εγώ ήθελα να μειώσω αυτές τις καρέκλες. Αύριο θα μεταβώ στο Προεδρικό Μέγαρο και θα υποβάλω την παραίτηση μου

Mε πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και ΤhePressProject

Best of internet