Quantcast
THE STREAM

Περίπου ένας στους τρεις Έλληνες πιστεύει πως ο βιασμός είναι αποδεκτός υπό κάποιες προϋποθέσεις

Άλλη μια διάκριση για τη χώρα μας


felix · 30 Νοεμβρίου 2016

Το 25% περίπου των Ευρωπαίων πιστεύει πως ο βιασμός είναι δικαιολογημένος σε κάποιες περιστάσεις, δείχνει μια νέα έρευνα.

rape

Οι αριθμοί δημοσιεύτηκαν σε μια έρευνα για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης πάνω στο ζήτημα της έμφυλης βίας. Οι ερευνητές ζήτησαν από 30000 πολίτες διαφορετικών κρατών της ΕΕ αν πιστεύουν πως το να υποχρεώσουν κάποιον να κάνει σεξ μαζί τους είναι αποδεκτό υπό κάποιες προϋποθέσεις, όπως αν το άτομο φοράει “αποκαλυπτικά” ρούχα ή αν είναι αναίσθητο από κατανάλωση αλκοόλ.

Όπως φαίνεται από το διάγραμμα παραπάνω, το οποίο δημιουργήθηκε από τη Statista για τον Independent, το 27% όσων ρωτήθηκαν (από ολόκληρη την ΕΕ) πίστευε πως το εξαναγκασμένο σεξ είναι κάτι αποδεκτό σε μία τουλάχιστον από αυτές τις περιπτώσεις. Το 12% είπε πως είναι αποδεκτό αν το θύμα έπινε ή είχε πάρει ναρκωτικά, το 11% είπε πως θα ήταν αποδεκτό αν το θύμα επέστρεφε εθελοντικά σπίτι με κάποιον, ενώ το 10% είπε πως θα ήταν αποδεκτό αν το θύμα δεν έλεγε ένα ξεκάθαρο όχι ή δεν αντιδρούσε βίαια.

Οι αριθμοί διαφέρουν ανά χώρα, με το 60% τον κατοίκων της Ρουμανίας να απαντά στους ερευνητές πως πιστεύουν ότι είναι αποδεκτό σε μία τουλάχιστον από αυτές τις περιστάσεις. Οι κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου από την άλλη πιστεύουν πως η συγκεκριμένη κακουργηματική πράξη είναι αποδεκτή σε κάποιες περιπτώσεις, με το 12% να υποστηρίζει πως η κατανάλωση αλκοόλ και ναρκωτικών είναι επαρκής λόγος.

Σε περίπτωση που έχετε την απορία, η χώρα μας έχει την “τιμή” να απαντά θετικά το 32% των ερωτηθέντων, πράγμα που τη φέρνει κοντύτερα στην Ουγγαρία (47%), παρά στην Ολλανδία (15%). Σε περίπτωση που δεν το πιστεύετε, άλλο ένα παράδειγμα έλλειψης κατανόησης, σε άρθρο με την ίδια είδηση στο Gazzetta:

%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b1%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%ae

Οι κατηγορίες ήταν οι εξής:

  • Μεθυσμένος ή υπό την επήρεια ναρκωτικών
  • Εθελοντικά να πας στο σπίτι με κάποιον, για παράδειγμα μετά από πάρτι ή ραντεβού
  • Προκλητικά, αποκαλυπτικά ή σέξι ρούχα
  • Δεν λες ξεκάθαρα όχι ή δεν αντιστέκεσαι
  • Έχει προηγηθεί φλερτ
  • Έχεις αρκετούς σεξουαλικούς συντρόφους
  • Περπατάς μόνος έξω το βράδυ
  • Ο δράστης δεν συνειδητοποιεί τι κάνει
  • Ο δράστης μετανιώνει για την πράξη του

Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις, περίπου 1 στις 5 γυναίκες βιάζεται σε κάποιο σημείο της ζωής της. Αντίστοιχα, περίπου 1 στους 71 άντρες βιάζεται.

 

Best of internet