Quantcast
THE STREAM

Χάκερς χτύπησαν το “Muni” του Σαν Φρανσισκο και χιλιάδες επιβάτες μετακινήθηκαν τσάμπα (PHOTO)

Οι χάκερς ζήτησαν $70.000 για να επιτρέψουν ξανά την ομαλή λειτουργία του δικτύου ΜΜΜ της πόλης


President Creed · 28 Νοεμβρίου 2016

Οι κάτοικοι του Σαν Φρανσίσκο αποκαλούν το σύστημα μεταφορών της πόλης “muni”, όπως διαβάζουμε στο BBC, και κάπως έτσι έγινε η κατάσταση το βράδυ της Παρασκευής, όταν χάκερς παρείσφρησαν στους υπολογιστές των εκδοτριών δίνοντας τη δυνατότητα σε όλους να χρησιμοποιήσουν εντελώς δωρεάν το “Muni”.

screen-shot-2016-11-27-at-100832-am

Στις οθόνες των εκδοτριών αναγραφόταν “You Hacked, ALL Data Encrypted. Contact For Key([email protected])ID:681 ,Enter“. H Yandex είναι μια Ρώσικη εταιρία παροχής ίντερνετ και, μεταξύ άλλων, παρέχει και διευθύνσεις email. Επιπλέον οι χάκερς ζήτησαν από τη διοίκηση του Muni 100 Bitcoin, δηλαδή περίπου €66,000, προκειμένου να δώσουν τον έλεγχο του δικτύου πίσω στη διοίκηση του Δικτύου ΜΜΜ του Σαν Φρανσίσκο.

(σ.σ. Τα εκδοτήρια του #muni χάλασαν. Ερευνείται το πρόβλημα. Προς το παρόν όλες οι διαδρομές είναι δωρεάν)

Οι υπολογιστές σε όλο το δίκτυο μεταφορών απενεργοποιήθηκαν, και τεχνικοί λογισμικού ξεκίνησαν να αποκαθιστούν το σύστημα. Όπως δήλωσε εκπρόσωπος τύπου του δικτύου ΜΜΜ:

Προς ενημέρωση για την ασφάλεια των υπηρεσιών μας και των επιβατών μας διευκρινίζουμε ότι δεν επηρεάστηκε καθόλου η λειτουργία των τρένων. Το περιστατικό ερευνάται ακόμη, οπότε δε μπορούμε να δώσουμε επιπλέον πληροφορίες προς το παρόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, ο χάκερ είχε δώσει μια λίστα με τους υπολογιστές που ανέφερε ότι είχε “προσβάλλει”, τα οποία ξεπερνούσαν τα 2000 σε αριθμό. Απ’ ό,τι φαίνεται σε αυτά συμπεριλαμβάνονταν και τερματικοί υπολογιστές των υπαλλήλων που χρησιμοποιούνταν για τις μισθοδοσίες των εργαζομένων. Ο χάκερ είχε αναφέρει στο site Hoodline ότι η διοίκηση είχε ακόμη μια ημέρα προκειμένου να συμφωνήσει και να καταβάλλει το χρηματικό ποσό.

Πάντως την Κυριακή το απόγευμα, οι αρχές διευκρίνισαν ότι το “Muni” λειτουργεί πάλι κανονικότατα, αλλά δεν έγινε γνωστό με ποιό τρόπο τελικά ανακτήθηκε ο έλεχος των υπολογιστών.

 

 


Best of internet