THE STREAM

Επιστολή στάλθηκε στην EΡΤ με σκοπό να σταματήσει η προβολή των Νεοναζί της Χρυσής Αυγής

«Η ΕΡΤ να απομονώσει τη ναζιστική Χ.Α.»


THE NEWSROOM · 22 Νοεμβρίου 2016

%ce%b1%cf%80%ce%bf%ce%ba%ce%b1%ce%b8%ce%b7%ce%bb%cf%89%cf%83%ce%b7-%ce%b5%cf%81%cf%84-1

Aντιδράσεις προκαλεί η συνεχιζόμενη αναπαραγωγή από την κρατική τηλεόραση δηλώσεων στελεχών της Χρυσής Αυγής που ξεπερνούν την οποιαδήποτε ερμηνεία ως ελευθερία του λόγου. Το τελευταίο κρούσμα ήταν αμέσως μετά τις επιθέσεις ακροδεξιών σε καταυλισμό προσφύγων στη Χίο με πέτρες και μολότοφ, ενώ στο νησί έχουν ήδη τραυματιστεί σε αυτά και σε προηγούμενα γεγονότα πρόσφυγες και αλληλέγγυοι, με άτομα από τους τελευταίους αλλά και δημοσιογράφοι να ξυλοκοπούνται από τραμπούκους.

Οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν μετά από επίσκεψη στη Χίο των υπόδικων βουλευτών της Χρυσής Αυγής, Γιάννη Λαγoύ και Ηλία Κασιδιάρη, υποδεικνύοντας μια κάποια συσχέτιση. Την Παρασκευή, ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος έκανε τις εξής δηλώσεις σχετικά με τα επεισόδια, αναλαμβάνοντας επίσης:

«Αμέσως οι προοδευτικοί δημοσιογράφοι αυτής της χώρας πήγαν να ρίξουν την ευθύνη για τα επεισόδια σε ακροδεξιά στοιχεία, σε Χρυσαυγίτες. Ε λοιπόν, ναι. Γι’ αυτούς, όποιος Έλληνας αντιστέκεται είναι Χρυσαυγίτης. Αυτό για μας αποτελεί τίτλο τιμής. Η Χρυσή Αυγή είναι η εθνική αντίσταση της Ελλάδας».

Δεν ήταν η τελευταία φορά που η ΕΡΤ μετέδωσε δηλώσεις της ναζιστικής οργάνωσης που υποκινούν σε πράξεις φασιστικής βίας. Σήμερα στάλθηκε επιστολή προς πρόεδρο της ΕΡΤ, Διονύση Τσακνή, και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, Λάμπη Ταγματάρχη που υπογράφεται από τέσσερα άτομα για να διαμαρτυρηθεί για το πως η ΕΡΤ αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο ζήτημα:

 

«Μας προκάλεσε ιδιαίτερη έκπληξη η πρόσφατη μετάδοση ομιλίας του Ν. Μιχαλολιάκου, Προέδρου του “Λαϊκού Συνδέσμου Χρυσή Αυγή”, στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του. Η έκπληξη επιτείνεται από το γεγονός ότι έχουν προηγηθεί και άλλες αντίστοιχες μεταδόσεις εκδηλώσεων του εν λόγω κόμματος, παρά τις διαμαρτυρίες που ακολούθησαν.

Η ηγεσία και μέλη της Χρυσής Αυγής, όπως γνωρίζετε, αντιμετωπίζουν κατηγορίες για σοβαρά κακουργήματα, μεταξύ των οποίων σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Είναι ακριβώς η τελευταία κατηγορία που οδήγησε το Κοινοβούλιο να αναστείλει την κρατική χρηματοδότηση στο εν λόγω κόμμα.Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε συνταγματική, νόμιμη και σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής. Επισήμανε μάλιστα το ενδεχόμενο άμεσης ή έμμεσης καταχρηστικής χρήσης των κρατικών αυτών παροχών για τη στήριξη εγκληματικών δραστηριοτήτων.

Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ακόμα πως διώκεται όποιος με πρόθεση, δημόσια υποκινεί, προκαλεί, διεγείρει ή προτρέπει σε πράξεις ή ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βία κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων, που προσδιορίζονται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, το σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου ή την αναπηρία, κατά τρόπο που εκθέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη ή ενέχει απειλή για τη ζωή, την ελευθερία ή τη σωματική ακεραιότητα των ως άνω προσώπων.

Ακριβώς όμως τις μέρες αυτές, η ηγεσία της Χρυσής Αυγής με τον δημόσιο λόγο της και τη φυσική της παρουσία πυροδοτεί εκδηλώσεις φυλετικού μίσους και επαίρεται, ουσιαστικά δηλαδή αναλαμβάνει την ευθύνη, για τη μετατροπή της ρητορικής του μίσους σε πράξεις βίας στη Χίο. Ευθέως δηλώνει την εμπλοκή της οργάνωσης σε πράξεις που απειλούν την κοινωνική τάξη και δημόσια ασφάλεια.

Αξίζει κυρίως να σημειωθεί ότι αυτά συνέβησαν σε αυτήν ακριβώς την ομιλία που μεταδόθηκε από την ΕΡΤ!Με βάση τα παραπάνω, σας καλούμε κ. Πρόεδρε να επανεξετάσετε άμεσα την πρακτική της ΕΡΤ στο συγκεκριμένο θέμα. Η παροχή της δυνατότητας εκφοράς εμπρηστικού ρατσιστικού λόγου, και μάλιστα από δημόσιο μέσο ενημέρωσης σε υπόδικους για τα άρθρα 187 και 187Α του ΠΚ, δεν είναι συμβατή με τη δημοσιογραφική δεοντολογία. Δε συνιστά δημοσιογραφική υποχρέωση. Δεν αποτελεί εκπλήρωση κάποιας υποχρέωσης της ΕΡΤ με βάση την ισότιμη μεταχείριση των κομμάτων.

Η δημόσια τηλεόραση είναι φορέας αυξημένης ευθύνης και δεν δικαιούται να συντελεί στην πυροδότηση κοινωνικών εντάσεων, στην μετάδοση λόγου μίσους, στην καλλιέργεια αντικοινοβουλευτικού πνεύματος, στην αμφισβήτηση των δημοκρατικών θεσμών και του κράτους δικαίου. Η δημόσια τηλεόραση εκπαιδεύει τους σημερινούς και αυριανούς πολίτες.Με βάση τα παραπάνω, σας καλούμε να αναλάβετε το αυξημένο αυτό μερίδιο ευθύνης που σας αναλογεί και να πρωτοστατήσετε στην απομόνωση των φορέων τέτοιων απόψεων. Αυτό θα αποτελεί δικαίωση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.»

Με εκτίμηση:

Βασιλική Γεωργιάδου, Αναπληρώτρια καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Λευτέρης Παπαγιαννάκης, Αντιδήμαρχος Αθηναίων
Κωστής Παπαϊωάννου, τέως Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Δημήτρης Χριστόπουλος, Πρόεδρος Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

Αναμένουμε την απάντηση της ΕΡΤ.

Best of internet