Quantcast
THE STREAM

Δήμος Αθηναίων και Περιφέρεια διέλυσαν με μπουλντόζες και ΜΑΤ το παζάρι ρακοσυλλεκτών στον Ελαιώνα

Δούρου και Καμίνης απέναντι σε χιλιάδες ρακοσυλλέκτες και οικογένειες που περιμένουν το παζάρι για το μεροκάματό τους


THE NEWSROOM · 13 Νοεμβρίου 2016

Μέρες δημοκρατίας, μέρες Ευρώπης, ένδοξες μέρες για το Δήμο Αθηναίων και την Περιφέρεια Αττικής, καθότι, όπως καταγγέλλεται, το παζάρι των ρακοσυλλεκτών της οδού Αγίου Πολυκάρπου στον Ελαιώνα δέχθηκε σήμερα εκκαθαριστικό χτύπημα από ΜΑΤ και μπουλντόζες. Στο στόχαστρο των δυνάμεων καταστολής βρέθηκαν εκατοντάδες ρακοσυλλέκτες, μουσουλμάνοι, Ρομά, πολύτεκνοι, άνεργοι και ανάπηροι, που περιμένουν να βγάλουν ένα μεροκάματο από το παζάρι των ρακοσυλλεκτών.

Ο Δήμαρχος Αθήνας Γιώργος Καμίνης και η περιφερειάρχης Αττικής  Ρένα Δούρου προχώρησαν σε μια εκκαθαριστική επιχείρηση με ΜΑΤ και μπουλντόζες σε βάρος των ρακοσυλλεκτών, με έντονα ρατσιστικά χαρακτηριστικά και την σφραγίδα της ηθικής απαξίωσης των φτωχών και ευπαθών ομάδων της πόλης της Αθήνας και της περιφέρειας της Αττικής.
Αρνούμενοι να δώσουν λύση διευθέτησης των ζητημάτων που υπήρχαν στην λειτουργία του παζαριού οδήγησαν στην λύση της εκκαθάρισης με τα ΜΑΤ και τις μπουλντόζες. Στο στόχαστρο βρέθηκαν εκατοντάδες ρακοσυλλέκτες, μουσουλμάνοι, Ρομά, άνεργοι, πολύτεκνοι, ανάπηροι που πάλευαν για ένα μεροκάματο για να ζήσουν χιλιάδες ανθρώπους των οικογενειών τους.
Μπροστά σε περιπολικά και κορδέλες της τροχαίας βρέθηκαν και εκατοντάδες φτωχοί άνθρωποι που έφταναν στην Αγίου Πολυκάρπου για να προμηθευτούν αναγκαία είδη από το παζάρι των ρακοσυλλεκτών.
Απορριμματοφόρα του Δήμου Αθηναίων με αστυνομικό στη θέση του συνοδηγού(!) κουβάλαγαν την πραμάτεια που είχαν πατήσει πιο πριν μπουλντόζες ενώ δυνάμεις της Αστυνομίας εμπόδιζαν τους ρακοσυλλέκτες να στήσουν τους πάγκους τους.

pazari12

Σήμερα ο πρωί, απορριμματοφόρα του Δήμου βρέθηκαν στον Ελαιώνα, στο σημείο που στήνεται το παζάρι των ρακοσυλλεκτών, με Αστυνομικούς στη θέση του συνοδηγού, για να μαζέψουν την πραμάτεια που πριν είχαν τσαλαπατήσει μπουλντόζες, ενώ δυνάμεις της Αστυνομίας εμπόδιζαν τους ρακοσυλλέκτες να στήσουν τους πάγκους τους. Η σημερινή κίνηση Περιφέρειας και Δήμου έρχεται μετά από μήνες αέναων κοκορομαχιών για τo ζήτημα της κακής λειτουργίας του παζαριού, πριν αποφασίσουν να απευθυνθούν στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη για τη δοθείσα, τελικά, Σολομώντεια λύση.

pazari

Το ζήτημα που είχε προκύψει στο χώρο είναι το γεγονός πως είχαν αυξηθεί δυσανάλογα οι πωλητές για το χώρο του παζαριού, πράγμα λογικό αν σκεφτεί κανείς του πόσα στρώματα συνεχίζουν να φτωχοποιούνται όσο η κρίση βαθαίνει. Δήμος και Περιφέρεια επέλεξαν, λοιπόν, ως λύση τη βίαιη διάλυση του παζαριού αντί μιας διευθέτησης σε συνεργασία με άλλους συλλόγους ρακοσυλλεκτών και εξεύρεση νέων χώρων.

photo3

Το σωματείο ρακοσυλλεκτών “Ο Ερμής”, που δεν αντιμετωπίζει πρώτη φορά τέτοια προβλήματα, ιδρύθηκε το 1992 από Έλληνες Μουσουλμάνους της Δυτικής Θράκης και αριθμεί σήμερα πάνω από 3.000 μέλη, με 500+ οικογένειες πολυτέκνων να περιμένουν από αυτό και τα παζάρια του κάποια στοιχειώδη έσοδα αναγκαία για την επιβίωσή τους. Το παζάρι στον Ελαιώνα λειτουργεί εδώ και δυόμιση χρόνια σε χώρο πρώην σκουπιδότοπου, με τα μέλη του Σωματείου να εγκαθιστούν χημικές τουαλέτες και να αναλαμβάνουν την αποκομιδή των απορριμμάτων και την περιφρούρηση του χώρου, ενώ χιλιάδες φτωχοί άνθρωποι προμηθεύονται από αυτό είδη πρώτης ανάγκης.

Μέλη του Σωματείου Ρακοσυλλεκτών

Μέλη του Σωματείου Ρακοσυλλεκτών

Και εις κατώτερα.

Best of internet