Quantcast
THE STREAM

Ποια κανάλια θα πάρουν προσωρινή άδεια με το νέο νόμο που θα καταθέσει η κυβέρνηση και πόσο θα πληρώσουν

Τι θα προβλέπει ο νέος νόμος Παππά


THE NEWSROOM · 27 Οκτωβρίου 2016

Μετά την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο Παππά σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες, τη Δευτέρα η κυβέρνηση θα φέρει νέο νόμο βάσει του οποίου θα δοθούν προσωρινές άδειες στα κανάλια μέχρι το ΕΣΡ να καθορίσει το νέο τηλεοπτικό τοπίο.

Όμως, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ακόμα και με το νέο νόμο δεν θα πάρουν όλοι οι σταθμοί τις -έστω και προσωρινές- άδειες.

Ποια κανάλια παίρνουν άδεια - Εκτός MEGA και Epsilon; - Κεντρική Εικόνα

Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1 το Μέγαρο Μαξίμου σκοπεύει να δώσει άδειες μόνο σε όσους από τους υπάρχοντες τηλεοπτικούς σταθμούς έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό που προέβλεπε ο νόμος Παππά. Εάν ισχύουν αυτές οι πληροφορίες, τότε άδεια θα λάβουν μονάχα οι τηλεοπτικοί σταθμοί ΑNT1, ALPHA, STAR, ΣΚΑΙ, ενώ δεν θα λάβουν άδεια οι σταθμοί Mega και Epsilon που είχαν αποκλειστεί από τη διαδικασία. Ταυτόχρονα αυτό σημαίνει ότι θα μπορούν να λάβουν άδεια και οι εταιρίες που μετείχαν στον διαγωνισμό, αλλά δεν έχουν στην κατοχή τους τηλεοπτικό κανάλι που να βρίσκεται ήδη σε λειτουργία.

Μάλιστα θα μπει τίμημα, το οποίο, όπως είπε ο κ. Παππάς στην ΕΡΤ θα υπολογιστεί με βάση τον διαγωνισμό. “Μέσω του διαγωνισμού έχει γίνει μια αποτίμηση της αξίας την οποία, όπως τόνισε θα λάβει υπόψη η κυβέρνηση”, ανέφερε χαρακτηριστικά. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι βάση του ποσού που θέλει να εξασφαλίσει η κυβέρνηση κατ’ έτος είναι το 1/10 του ποσού που προέκυψε από τον διαγωνισμό που ακυρώθηκε από το ΣτΕ. Δηλαδή τα 25 εκατομμύρια ευρώ.

Η αξία της άδειας θα καθοριστεί κατά πάσα πιθανότητα στα 3 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

 

Όπως δήλωσε ο Νίκος Παππάς:

Τη Δευτέρα θα φέρουμε τη νέα ρύθμιση στη Βουλή. Η διεξαγωγή ενός διαγωνισμού από την αρχή παίρνει πάρα πολύ χρόνο. Εμείς δεν θα καθυστερήσουμε ούτε θα νομιμοποιήσουμε την υπάρχουσα κατάσταση έστω για ένα 24ωρο. Υπάρχει ένα νομικό κενό το οποίο θα καλύψουμε έστω προσωρινά μέχρι την απόφαση του ΣτΕ.

 

Παράλληλα όμως στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι εκτός από τους σταθμούς που ήδη εκπέμπουν να λάβουν ανάλογη άδεια και τα σχήματα που πλειοδότησαν στον διαγωνισμό, δηλαδή οι κύριοι Μαρινάκης και Σαββίδης, παρά το γεγονός ότι δεν είχαν ως τώρα κανάλι ή έστω προσωρινή (παλαιού τύπου άδεια) και παρά το γεγονός ότι η διαδικασία στην οποία μετείχαν έχει κριθεί ως μη γενόμενη από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σε ό,τι αφορά στον αριθμό των καναλιών είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί να υπάρξει ο περιορισμός των 4 αδειών που επέβαλε ο νόμος που κατέπεσε ως αντισυνταγματικός, γεγονός που παραδέχθηκε και ο υπουργός Επικρατείας μιλώντας στην κρατική τηλεόραση:

adeiazei-kai-o-nikos-pappas-ton-dimitri-marda.w_hr

Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε όμως να μιλήσουμε για τον αριθμό των καναλιών μέχρι να δούμε το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ.

 

Best of internet