Συνελήφθη το “κορίτσι του Αφγανιστάν” για πλαστογραφία από την αστυνομία του Πακιστάν

stream

Συνελήφθη το “κορίτσι του Αφγανιστάν” για πλαστογραφία από την αστυνομία του Πακιστάν

Η Sharbat Gula ίσως αντιμετωπίσει μέχρι και 15 χρόνια ποινή φυλάκισης


President Creed · 26 Οκτωβρίου 2016

Το διάσημο “κορίτσι του Αφγανιστάν” που είχε φωτογραφηθεί από τον φωτογράφο Steve McCurry για το National Geographic, συνελήφθη για πλαστογραφία και αντιμετωπίζει φυλάκιση 5-15 χρόνια.

newego_LARGE_t_1101_54921971_type13145

Η Sharbat Gula, που είναι πλέον παντρεμένη και στην ηλικία των 40, συνελήφθη στο στρατόπεδο προσφύγων Nasir Bagh, κοντά δηλαδή στο σημείο όπου φωτογραφήθηκε τρεις δεκαετίες πριν από τον McCurry (τo 1984). Η αστυνομία του Πακιστάν τη συνέλαβε επειδή η Sharbat είχε πλαστά έγγραφα, γεγονός που μπορεί να επιφέρει ποινή φυλάκισης από 5 έως 15 χρόνων και χρηματικό πρόστιμο 3,000-5,000 δολλαρίων.

Όπως διαβάζουμε εδώ, η σύλληψή της έγινε ύστερα από αναφορές, πως αυτή, όπως και πολλοί Αφγανοί, είχαν αγοράσει παράνομα πλαστές ταυτότητες του Πακιστάν – για τον εαυτό της και δύο άνδρες που ισχυρίζεται πως είναι γιοι της – προκειμένου να παραμείνουν στη χώρα.

magazine.adapt.768.1

Η 12χρονη τότε Gula είχε τραβήξει την παγκόσμια προσοχή, όταν ο φωτογράφος Steve McCurry τράβηξε μια φωτογραφία της στο στρατόπεδο προσφύγων Nasir Bagh, κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν. Αυτή και η οικογένειά της είχαν φύγει μετά την σοβιετική εισβολή στην πατρίδα της και η εικόνα της συμβόλισε τα απελπιστικά δεινά των χιλιάδων ανθρώπων που ζουν σε καταυλισμούς προσφύγων στο Πακιστάν. Το πορτρέτο της δημοσιεύτηκε στο εξώφυλλο του περιοδικού το επόμενο έτος και βοήθησε να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση αλλά και η παροχή ενισχύσεων στους εκτοπισμένους Αφγανούς.

 

Best of internet