Τους απελαύνουν πριν προλάβουν να ενημερωθούν ή να κάνουν αίτηση ασύλου
Συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός των απελάσεων προσφύγων και μεταναστών προς την Τουρκία, με πρωτοφανείς μεθόδους και μεθοδεύσεις από την ΕΛ.ΑΣ. Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι πιέσεις αξιωματούχων τη Ε.Ε. προς την Ελλάδα να επιταχυνθούν οι απελάσεις προσφύγων προς την Τουρκία από τα ελληνικά νησιά, οδηγώντας μάλλον την αστυνομία σε παραβιάσεις του προσφυγικού δίκαιου μη ενημερώνοντας σωστά τους πρόσφυγες για τη διαδικασία και τις προοπτικές του ασύλου, είτε σαμποτάροντας την διαδικασία αίτησης ασύλου.
Μάλιστα την έντονη ανησυχία της εκφράζει σε ανακοίνωσή της η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, αναφορικά με την παράνομη επιστροφή υπηκόων της Συρίας από την Ελλάδα στην Τουρκία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έλάβε η Ύπατη Αρμοστεία, ομάδα 91 ανθρώπων έφτασε στο νησί της Μήλου στις 14 Οκτωβρίου και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης (hot spot) της Λέρου, όπου εξέφρασαν προς τις αρμόδιες αρχές τη βούλησή τους να ζητήσουν άσυλο στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με την ΕΦΣΥΝ, στις περιπτώσεις συλλήψεων προσφύγων σε Καλαμάτα και Λέρο, η Αστυνομία φέρεται να αρνήθηκε να δεχτεί την εκδήλωση επιθυμίας τους για αίτηση ασύλου, ή την αγνόησε, παραβιάζοντας το προσφυγικό δίκαιο.
Αλληλέγγυες από τη Μεσσηνία καταγγέλλουν ότι χτές το μεσημέρι η Αστυνομική Διεύθυνση Καλαμάτας επιβίβασε σε κλούβα Ιρακινούς πρόσφυγες που είχαν συλληφθεί πριν από μια εβδομάδα στην Πύλο και κρατούνταν στην Καλαμάτα, αλλά και έξι γυναίκες συζύγους των Ιρακινών, οι οποίες κρατούνταν μέχρι τότε χωριστά στο Α.Τ. Μεσσήνης.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες, οι αστυνομικοί απαγόρευσαν κάθε πρόσβαση τόσο στον δικηγόρο και τις αλληλέγγυες όσο και στους εκπροσώπους της Υπατης Αρμοστείας, ενώ αρνήθηκαν να παραλάβουν από τον δικηγόρο τις υπογεγραμμένες υπεύθυνες δηλώσεις των έξι γυναικών που δήλωναν ότι θέλουν να ζητήσουν διεθνή προστασία, με το επιχείρημα ότι υπολειτουργεί η Αστυνομική Διεύθυνση λόγω της χτεσινής γιορτής του Αγίου Αρτεμίου, προστάτη αγίου της Αστυνομίας. Χαρακτηριστική είναι η επιλεκτική ευαισθησία της ΕΛΑΣ σχετικά με την απουσία διερμηνέα.
Οι κρατούμενες, οι οποίες ήταν σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση, μας έδειξαν έγγραφο στα ελληνικά το οποίο τους είχε δοθεί και έλεγε ότι εντός 48 ωρών θα έπρεπε να κάνουν αίτηση ασύλου.
Να σημειωθεί ότι μόνον η μία εκ των έξι γυναικών μιλούσε λίγα αγγλικά. Οι γυναίκες παρέμειναν στο Α.Τ. για μία εβδομάδα, χωρίς να έχουν καμία ενημέρωση στη γλώσσα τους και καμία δυνατότητα επικοινωνίας με τους οικείους τους, καθώς τα τηλέφωνά τους είχαν κρατηθεί από την Αστυνομία
Οι γυναίκες κλαίγοντας μας είπαν ότι το πρωί τούς επισκέφθηκε γυναίκα αστυνομικός από το Τμήμα Αλλοδαπών Καλαμάτας και τους είπε να μη ζητήσουν άσυλο, διότι μπορεί να εγκλωβιστούν στη χώρα μας, αντιθέτως θα αφεθούν ελεύθερες σε 1-2 ημέρες
Στην καταγγελία αναφέρονται διάφορες λεκτικές προειδοποιήσεις και απειλές της Αστυνομίας προς τους πρόσφυγες ώστε να μην κάνουν αίτηση για άσυλο, ενώ αστυνομικές πηγές του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. αρνούνταν πως υπήρξε παρόμοιο περιστατικό ή πως επιβιβάστηκαν σε κλούβα πρόσφυγες.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις ανθρώπων που βρίσκονται κοντά στους πρόσφυγες, είτε οι πρόσφυγες δεν είχαν ενημερωθεί σωστά για τη διαδικασία και τις προοπτικές που ανοίγονταν μπροστά τους είτε εκδήλωσαν επιθυμία για άσυλο αλλά αυτό αποσιωπήθηκε από την Αστυνομία.
Υπενθυμίζουμε ότι η ΕΕ υπέγραψε άλλη μια συμφωνία για την απέλαση προσφύγων αυτή τη φορά με την κυβέρνηση του Αφγανιστάν. Η συμφωνία αυτή θα επιτρέπει στις χώρες-μέλη να απελαύνουν απεριόριστο αριθμό Αφγανών αιτούντων άσυλο και θα υποχρεώνει την Καμπούλ να τους δεχθεί πίσω.
Τα memes φτιάχνονται μόνα τους
Βίκυ Σταμάτη στιγμή
Έσπασαν τζάμια, έριξαν χημικά, έδειραν φωτορεπόρτερ, είχαν πρόγραμμα——
Βαλτοί του γαστρονομικού κράτους των Αθηνών οι υπεύθυνοι του ΕΟΤ και του υπουργείου Τουρισμού