Quantcast
THE STREAM

Μάθετε τι έχει συμβεί επιτέλους με τις τηλεοπτικές άδειες το τελευταίο διάστημα

Απόφαση ΣτΕ, συγκρότηση ΕΣΡ και διαρροές προσωπικών δεδομένων δικαστών περιπλέκουν την αδειοδότηση


THE NEWSROOM · 19 Οκτωβρίου 2016

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο ζήτημα της αδειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών μετά την τελευταία προσπάθεια συγκρότησης ΕΣΡ, τη χθεσινή παραδοχή των προσφυγών των καναλιών από το ΣτΕ αλλά και την υπόθεση διαρροής προσωπικών δεδομένων δικαστή που ασχολείται με την υπόθεση, ενώ ο Νίκος Παππάς δήλωσε πως εάν κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος για τις άδειες, τότε θα κανάλια θα επιστρέψουν στο παλαιό καθεστώς.

Η χθεσινή διάσκεψή της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφάσισε με πλειοψηφία 16 έναντι 9 να γίνουν δεκτές οι προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι δίνεται το πράσινο φως ώστε να ελεγχθεί η συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες.

ΣΤΕ

Εντωμεταξύ, σύμφωνα με το Newsroom του ΔΟΛ, παράλληλα με τον έλεγχο της συνταγματικότητας του νόμου Παππά από το ΣτΕ, “τρέχει” και η υπόθεση της διαρροής προσωπικών δεδομένων δικαστικού λειτουργού του ΣτΕ στον ηλεκτρονικό Τύπο. Αρχικά ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, είχε διατάξει πειθαρχικό έλεγχο σε βάρος του αντιπροέδρου του ΣτΕ  με αφορμή δημοσιεύματα που διανθίζονται με ροζ λεπτομέρειες για την προσωπική του ζωή του αντιπροέδρου.

παρασκευοπουλος

Ωστόσο η ‘Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων και η Ένωση Διοικητικών Δικαστών εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία κάνουν λόγο για προσπάθεια εκβιασμού του Ανωτάτου Δικαστηρίου, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρουν:

Οι δικαστές της χώρας παρακολουθούμε με αποτροπιασμό και εξαιρετική ανησυχία την κατάντια στην οποία διολισθαίνουν τα δημόσια ήθη. Με δημοσιεύματα που δεν έχουν να κάνουν με το δημόσιο συμφέρον, την λειτουργία της ενημέρωσης και την εξυπηρέτηση της αλήθειας, η ιδιωτική ζωή ενός ανθρώπου, δικαστή εγνωσμένου κύρους, υποκλέπτεται, διαστρέφεται και προσφέρεται βορά στον καραδοκούντα κίτρινο τύπο και το μέρος της κοινής γνώμης που διαμορφώνεται από αυτόν, φαινόμενο άκρως νοσηρό που συνδέεται με μεθόδους που μετέρχονται φασιστικά καθεστώτα.

Σήμερα λοιπόν, ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Παρασκευόπουλος ζήτησε τελικά από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να ερευνήσει εάν έχουν διαπραχθεί τα αδικήματα της παραβίαση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, της αποδοχή προϊόντων εγκλήματος, παραβίαση απορρήτου επικοινωνίας, κ.ά.

D9ED4C2D098A645BAB2E1AF52B133149

Μετά τη χθεσινή απόφαση του ΣτΕ, ο Νίκος Παππάς δήλωσε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ότι η κυβέρνηση δεν θα πάει κόντρα στην απόφαση του ΣτΕ και αν χρειαστεί, τα τηλεοπτικά κανάλια θα γυρίσουν σε καθεστώς χωρίς άδεια. Ερωτηθείς για το αν θα υπάρξει θέμα εκλογών, σε περίπτωση που ο νόμος κριθεί αντισυνταγματικός, δήλωσε ότι αυτός είναι ο στόχος όσων βάλλουν κατά της κυβέρνησης. «Είναι σαφές ότι αυτό επιδιώκουν, υπάρχει παζλ τοποθετήσεων και συμφερόντων που επιθυμούν διακαώς να πυροδοτήσουν πολιτικές εξελίξεις δια μέσου δικαστικών αποφάσεων».

Όπως δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος, η κυβέρνηση θα σεβαστεί την όποια απόφαση της Δικαιοσύνης και αν ο νόμος κριθεί αντισυνταγματικός θα επιστραφούν τα χρήματα της πρώτης δόσης στους υπερθεματιστές.

Θυμίζουμε ότι ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα τη νέα προσπάθεια για τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Σύμφωνα με την Καθημερινή, ο πρωθυπουργός φέρεται να εξετάζει την άμεση επανακατάθεση της τροπολογίας Παππά που προβλέπει το κλείσιμο των τηλεοπτικών σταθμών που δεν πήραν άδεια μέσα σε πέντε ημέρες από την έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης. Πληροφορίες έφεραν τον Αλέξη Τσίπρα αποφασισμένο να δώσει ο ίδιος τον τόνο της αντιπαράθεσης με παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής, αμέσως μόλις επιβεβαιωθεί η νέα άρνηση της Ν.Δ. να συναινέσει στη συγκρότηση του ΕΣΡ.

Το Σύνταγμα προβλέπει την εκλογή του ΕΣΡ από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, με αυξημένη πλειοψηφία 4/5, προκειμένου η εν λόγω Ανεξάρτητη Αρχή να συγκροτείται σε ευρύτατη συναινετική βάση. Στις 14:00 συνεδριάζει η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής στην οποία και θα καταβληθεί η προσπάθειας συγκρότησης του ΕΣΡ:

 

Best of internet