Quantcast
THE STREAM

Πολωνέζες ενωμένες, ποτέ νικημένες: μπλόκαραν τα σχέδια της κυβέρνησης για ολική απαγόρευση των αμβλώσεων

Η Πολωνική κυβέρνηση δήλωσε ότι διδάχθηκε μετριοπάθεια από τις διαδηλώσεις


THE NEWSROOM · 6 Οκτωβρίου 2016

Αποτέλεσμα φάνηκαν να έχουν οι μαζικές πορείες διαμαρτυρίας χιλιάδων μαυροφορεμένων γυναικών σε 60 πόλεις της Πολωνίας ενάντια στο νομοσχέδιο που σκόπευε να περάσει η κυβέρνηση σχετικά με την ολική απαγόρευση των αμβλώσεων, ακόμα και σε περιπτώσεις βιασμού, αιμομιξίας ή γενετικής ανωμαλίας του εμβρύου.

800x400-poland-czerny-protest-abortion-ban

Μπροστά, όμως, στη δυναμική αντίδραση εκατοντάδων χιλιάδων γυναικών ανά τη χώρα και τη “μαύρη Δευτέρα” στη Βαρσοβία, η συντηρητική πολωνική κυβέρνηση υπαναχωρεί με τον αντιπρόεδρο Γιάροσλαβ Γκόβιν να ανακοινώνει πως δεν θα προωθηθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την σχεδόν πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων στη χώρα. Ο Γκοβίν, ο οποίος είναι και υπουργός Επιστημών και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, δήλωσε την Τετάρτη ότι οι διαμαρτυρίες των γυναικών “μας έκαναν να σκεφτούμε και μας δίδαξαν μετριοπάθεια”.

Στην Πολωνία, στην οποία ισχύει ήδη μια από τις αυστηρότερες νομοθεσίες σχετικά με τις αμβλώσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με το προτεινόμενο επίμαχο νομοσχέδιο, το οποίο υποστηρίζεται από την Καθολική Εκκλησία, προβλέπεται απαγόρευση των αμβλώσεων με μόνη εξαίρεση εάν διατρέχει άμεσο κίνδυνο η ζωή της εγκύου.

poland_umb

Η Πολωνική νομοθεσία που αφορά στις αμβλώσεις είναι τόσο αυστηρή, που ο διεθνής οργανισμός για τα δικαιώματα των γυναικών στην άμβλωση, έστειλε drone για να παραδώσει φαρμακευτικά σκευάσματα άμβλωσης από τη Γερμανία στην Πολωνία. Ήταν βέβαια περισσότερο ένα επικοινωνιακό κόλπο ώστε να αποδείξουν την παράλογη αυστηρότητα του νόμου, αλλά επίσης μια αφορμή για να αναδείξουν ότι οι γυναίκες στην Πολωνία αναγκάζονται να καταφεύγουν σε πρακτικές άμβλωσης αμφιβόλου ασφαλείας.

Ακόμα και οι συντηρητικοί υπολογίζουν ότι στην Πολωνία γίνονται 10,000 με 150,000 παράνομες αμβλώσεις, σε σχέσει με τις περίπου 1,500 νόμιμες.

poland1

Βέβαια το νέο νομοσχέδιο θα έκανε τα πράγματα χειρότερα, αφού θα ποινικοποιούσε όλες τις αμβλώσεις χωρίς εξαιρέσεις και οι γυναίκες που θα αναζητούσαν τρόπους άμβλωσης θα τιμωρούνταν με φυλάκιση. Αυτό πρακτικά μπορεί να κατέληγε και σε φυλάκιση εγκύων που αποβάλουν, όπως συμβαίνει δηλαδή και σε χώρες όπως το Ελ Σαλβαδόρ, μιας και η άμβλωση με φαρμακευτική αγωγή μοιάζει αρκετά με αποβολή από φυσικά αίτια, οπότε οι Αρχές μπορεί να υποψιαστούν και να κατηγορήσουν μια γυναίκα που απέβαλλε, ότι προχώρησε σε άμβλωση.

Πολλές γυναίκες δηλώνουν ότι κουράστηκαν πια να γίνονται συμφωνίες εις βάρος των βασικών αναπαραγωγικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, συμφωνίες που όπως είπαν απειλούν την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια τους.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Newsweek Polska, το 74% των Πολωνών υποστηρίζουν την διατήρηση της ισχύουσας νομοθεσίας, ενώ μέτρησης της Ipsos έδειξε ότι το 50% υποστηρίζουν την απεργία των γυναικών με το 15%  να δηλώνει ότι θέλει να συμμετάσχει.

 

Αυτό.

xTx9A5L

Best of internet