Quantcast
THE STREAM

Εξυπνότεροι όσοι χασμουριούνται για πολλή ώρα σύμφωνα με νυσταλέα έρευνα Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης

Επιτέλους δικαίωση για όσους χασμουριόμασταν στο μάθημα των μαθηματικών


THE NEWSROOM · 5 Οκτωβρίου 2016

Επιτέλους μπορείς να τη μπεις στον καθηγητή που σε έπιασε να χασμουριέσαι την ώρα του μαθήματος, ή σε όλους όσοι σου λένε “κλείσε το στόμα σου, θα μπει καμιά μύγα”, γιατί γενικά αυτοί μάλλον είναι ηλίθιοι ενώ εσύ, αγαπητέ φίλε, που χασμουριέσαι σα να μην υπάρχει αύριο, μάλλον είσαι τζίνιους. Επίσης αν κάποιος φίλος σου χασμουριέται μόνο για καναδύο δευτερόλεπτα, τότε είναι κάμποσα βήματα πίσω στην εξελικτική αλυσίδα.

Μια έρευνα του State University of New York στην Oneonta υποδεικνύει ότι το χασμουρητό σχετίζεται με το μέγεθος του εγκεφάλου και τις δυνατότητες γνωστικών διεργασιών των θηλαστικών.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ψυχολόγο ‘Αντριου Γκάλοπ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας “Biology Letters”, σύμφωνα με το “Science”, παρακολούθησαν στο YouTube βίντεο με χασμουρητά 29 διαφορετικών θηλαστικών: ανθρώπων, ποντικιών, γατιών, αλεπούδων, καμηλών, σκαντζόχοιρων, ελεφάντων κ.α. και βρήκαν ότι όσο μεγαλύτερος και πιο πολύπλοκος είναι ο εγκέφαλος ενός ζώου, τόσο περισσότερο διαρκεί το χασμουρητό του.

3919589B00000578-0-image-a-54_1475598833296

Το μυστήριο της φυσιολογίας του χασμουρητού δεν έχει ακόμη διαλευκανθεί εντελώς. Πάντως το χασμουρητό «πυροδοτείται» από διάφορες αιτίες (βαρεμάρα, νύστα, κούραση, πείνα κ.α.), ενώ είναι κολλητικό και ανάμεσα σε διαφορετικά είδη ζώων.  Η διαπίστωση αυτή ενισχύει την πεποίθηση των επιστημόνων ότι το χασμουρητό, μεταφέροντας αέρα, δροσίζει τον εγκέφαλο, ενώ τον τροφοδοτεί και με έξτρα οξυγόνο. Ο άνθρωπος, αν και δεν είναι το ζώο με τον μεγαλύτερο εγκέφαλο σε όγκο, είναι όμως εκείνο με την μεγαλύτερη πολυπλοκότητα και με τους περισσότερους νευρώνες και παρατηρήθηκε ότι διαθέτει το χασμουρητό με τη μεγαλύτερη διάρκεια κατά μέσο όρο, δηλαδή λίγο πάνω από έξι δευτερόλεπτα.

χασμουρητό1

Το χασμουρητό των ελεφάντων διαρκεί σχεδόν έξι δευτερόλεπτα, των χιμπατζήδων πέντε, ενώ των ποντικιών και αρουραίων κάτω από ένα ενάμισι δευτερόλεπτο. Γενικότερα, τα πρωτεύοντα (άνθρωπος και πίθηκοι) χασμουριούνται έως και 50% περισσότερο σε σχέση με τα λοιπά μη πρωτεύοντα θηλαστικά, πράγμα που αποτελεί άλλη μια ένδειξη ότι το χασμουρητό εξελίχθηκε παράλληλα με τον πιο ανεπτυγμένο εγκέφαλο.

Το βασικό συμπέρασμα ήταν ότι τα ζώα με μικρότερους εγκεφάλους και λιγότερους νευρώνες τείνουν να χασμουριούνται λιγότερη ώρα, σε σχέση με τα ζώα που έχουν μεγάλους εγκεφάλους και περισσότερους νευρώνες.

Κάποια ζώα δεν χασμουριόντουσαν. Τώρα θα χασμουριούνται ευτυχώς και τα ζώα.

Best of internet