Quantcast
THE STREAM

Μελέτη σε DNA Αβοριγίνων αποδεικνύει πως στην Αυστραλία αναπτύχθηκε ο αρχαιότερος πολιτισμός

Όταν αυτοί εξημέρωναν καγκουρό, εμείς ήμασταν στα δέντρα


Bobol Gordello · 24 Σεπτεμβρίου 2016

Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε μες στην εβδομάδα στο μεγάλο και έγκριτο επιστημονικό περιοδικό “Nature” απέδειξε πως οι Αβορίγινες της Αυστραλίας είναι ο αρχαιότερος ανθρώπινος πολιτισμός αυτού του πλανήτη, βάσει της μελέτης που διεξήχθη στα γονιδιώματα Αβοριγίνων και Παπουανών (από τη γειτονική Παπούα-Νέα Γουϊνέα ρε σκράπες) με συλλογή δειγμάτων σιέλου.

Lords-Kakadu-and-Arnemland-Safaris-Sab-with-Aboriginals

Πριν από αυτή την έρευνα, η επιστημονική κοινότητα είχε στη διάθεσή της την αλληλουχία μόλις 3 γονιδιωμάτων από Αυστραλούς Αβορίγινες, ενώ υπήρχε έντονη διαμάχη ως προς το κατά πόσο οι σημερινές Αυστραλιανές φυλές ιθαγενών είναι απόγονοι των πρώτων Αβοριγίνων. Η έρευνα, πέραν της καταφατικής απάντησης σε αυτό το ερώτημα, έδειξε και κάτι άλλο πολύ ενδιαφέρον: πως όλα τα ανθρώπινα φύλα προέρχονται από πληθυσμούς που ξεκίνησαν να μεταναστεύουν από την Αφρική πριν από 72.000 χρόνια.

Aboriginal Art, Wunnumurra Gorge

Πιο αναλυτικά: κινούν πριν 72.000 χρόνια οι πρώτοι άνθρωποι από την Αφρική για άλλες πολιτείες και, 14.000 χρόνια μετά, γίνονται οι πρώτοι που διασχίζουν την “Όχι Και Τόσο Μεγάλη Θάλασσα” μέχρι την ήπειρο Sahul (Αυστραλία, Τασμανία και Νέα Γουϊνέα combo) για να ξαναχωριστούν 37.000 χρόνια πριν, με την combo ήπειρο να βαριέται και να χωρίζεται τελευταία στα σημερινά της κομμάτια πριν 8.000 χρόνια.

Map_of_Sunda_and_Sahul

Όσον αφορά τον κοινό Αφρικανό πρόγονο όλων μας, δεν είναι η τρελαμένη φαντασία κάποιου τύπου που μισεί την αλαζονεία της λευκής φυλής αλλά η επιστήμη που το λέει: η σύγκριση των γονιδιωμάτων Αυστραλών Αβοριγίνων και Ευρασιατών αποκαλύπτει την “υπογραφή” ενός κοινού προγόνου.

bering_strait_migration_wide-97cc8ed975e9b2e2c54c72cd53f7c88acaee84c4-s900-c85

Οι νεόκοποι κάτοικοι της μετέπειτα Ωκεανίας κατάφεραν, μάλιστα, μετά από τόσα χρόνια εγκατάστασης σε συγκεκριμένο περιβάλλον, να προσαρμοστούν πλήρως σε αυτό, με αποτέλεσμα να αποκτούν σε βάθος χρόνου διαφορετικά χαρακτηριστικά ανάλογα με το κλίμα της περιοχής όπου εγκαθίσταντο. Αυτό εξηγεί τις μεμονωμένες αλλά αρκετές διαφορές μεταξύ των γονιδιωμάτων επιμέρους φυλών, αν σκεφτεί κανείς πόσο διαφέρει η Αυστραλιανή ενδοχώρα από τα παράλια.

aborigine1

Μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη, αγαπητοί φίλοι. Άντε, βέβαια, να εξηγήσεις στο 49% των Αυστραλών που δε θέλουν να μολύνουν “οι κσαίνοι” τη χώρα τους πως δεν είναι καθαρόαιμοι Ωκεάνιοι πάππου προς πάππου.

Best of internet