Quantcast
THE STREAM

Στα τσιγάρα, τα ποτά και τα ξενύχτια ξέπεσαν τζογάροντας τα ελληνόπουλα, σύμφωνα με ευρωπαική έρευνα

Πρώτα πάνε ταμείο από Τσιλιγγίρη και μετά τα τρώνε σε ξίδια


Τσαγκ · 21 Σεπτεμβρίου 2016

Μάλλον ελαττώνουν το κάπνισμα, αλλά το ρίχνουν στο τζόγο και το αλκοόλ οι έφηβοι στη χώρα μας. Δεν είναι τυχαίο που στο ίντερνετ εμφανίζονται συχνά-πυκνά φωτογραφίες με παιδάκια σε all day cafe bars με KORTON SPEIS KE SMIRNOF AIS στα χέρια, αγαπητοί φίλοι.

Οι έφηβοι στην χώρα μας αύξησαν την κατανάλωση αλκοόλ και πλέον το αρχίζουν από τα 13.

alkoolismos

Σε σχέση με τους συνομήλικους Ευρωπαίους, οι Έλληνες έφηβοι έχουν χαμηλά ποσοστά χρήσης ναρκωτικών, άλλα είναι πρωταθλητές στον τζόγο, καθώς διπλάσιοι είναι αυτοί που έχουν δηλώσει ότι έχουν στοιχηματίσει στο διαδίκτυο η στα πρακτορεία, σε σχέση με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά ποσοστά.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την ερευνα της  ESPAD που υλοποιήθηκε το 2015 σε 35 ευρωπαϊκές χώρες και  δημοσιοποιήθηκε στην Λισαβόνα, τα πράγματα για τους Έλληνες εφήβους ως προς το κάπνισμα, το αλκοόλ, τον τζόγο, την χρήση ίντερνετ και των ναρκωτικών έχουν ως εξής.

 

Κάπνισμα

9537262446012015473

Συγκριτικά με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, λιγότεροι έφηβοι 15-16 χρόνων δηλώνουν ότι έχουν καπνίσει, έστω και μια φορά στην ζωή τους. Τα ποσοστά του προσφάτου και καθημερινού καπνίσματος, είναι ίδια με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά. Η Έλλαδα παρουσιάζει χαμηλότερα ποσοστά πιτσιρικάδων (13 ετών) που δοκιμάζουν πρώτη φορά η ξεκινάνε το συστηματικοί κάπνισμα.

 

Οινοπνευματώδη ποτά 

ρεδβθλλ

Οι Έλληνες έφηβοι έχουν υψηλότερη κατανάλωση αλκοόλ, έστω και μια φορά σε όλη την ζωή τους και κατανάλωση αλκοόλ μέσα στις 30 ημέρες που προηγήθηκαν την έρευνα από τους συνομήλικους τους στην Ε.Ε. H Ελλάδα τοποθετείτε ψηλά και στην υπερβολική, ανά περίσταση κατανάλωση αλκοόλ. Πάντως τα ποσοστά μέθης και η μέση κατανάλωση αλκοόλ, δεν ξεπερνούν τον μέσο όρο.

 

Παράνομες ουσίες

ImageHandler (2)

Η χώρα μας παρουσιάζει χαμηλότερα ποσοστά από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο όσον άφορα την χρήση ναρκωτικών από τους έφηβους.

 

Τζόγος

11000881_10206468190356463_8984927892453274079_n

Η Έλλαδα βρίσκεται στην πρώτη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως προς το τζογάρισμα των 16χρονων, με τα ποσοστά των Έλληνων εφήβων που στοιχηματίζουν μέσω ίντερνετ  είναι υπερδιπλάσια από των Ευρωπαίων συνομήλικων τους.

 

 

Ίντερνετ

assets_LARGE_t_420_44883567

Η χρήση ίντερνετ στους πιτσιρικάδες είναι κατά μέσο όρο 5,8 ημέρες την εβδομάδα, όσο και των νέων στην υπόλοιπη Ε.Ε. Πάντως οι Ελληνες νέοι μπαίνουν λιγότερο από τους συνομήλικους τους το ίντερνετ, για online παιχνίδια, αγοραπωλησίες και ενημέρωση και χρησιμοποιούν το διαδίκτυο περισσότερο για κατέβασμα ταινιών κλπ.

Η Ελλάδα συμμετέχει στο ερευνητικό πρόγραμμα ESPAD, μέσω του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ). Η έρευνα διεξαχθεί το 2015 και συμμετείχαν 3.303 μαθητές ηλικίας 15-16 ετών, από 175 λύκεια.

 

Best of internet