Quantcast
THE STREAM

Οι ρυθμίσεις του Microsoft Excel πίσω από λανθασμένες μετατροπές ονομάτων γονιδίων

Ελπίζουμε τα αποτελέσματα της σχετικής έρευνας να μην έχουν περάσει κι αυτά από Excel


Bobol Gordello · 28 Αυγούστου 2016

Όσοι ασχολούνται, έστω και επιφανειακά, με τη βιολογία και τα γονίδια θα έχουν υπ’ όψιν τους τις περίεργες ονομασίες που έχουν πολλά από αυτά, όπως π.χ. SEPT2. Μια πρόσφατη δημοσίευση του ιστοτόπου Genome Biology επανέφερε ένα ζήτημα που έχει τεθεί στη γενωμική από το μακρινό post-εκυσγχρονιστικό 2004, το ζήτημα των ονομασιών γονιδίων που μετατρέπονται αυτόματα σε ημερομηνίες ή αριθμούς κινητής υποδιαστολής κατά την αρχειοθέτησή τους στο Microsoft Excel.

Το Microsoft Excel, όταν χρησιμοποιείται με τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις, είναι γνωστό ότι μετατρέπει τις ονομασίες γονιδίων σε ημερομηνίες και αριθμούς κινητής υποδιαστολής

Έτσι, λοιπόν, το γονίδιο SEPT2 (Septin 2) αυτόματα μετατρέπεται σε ημερομηνία “2-Sep” (2 Σεπτέμβρη) από το Excel. Και αν το ζήτημα ακούγεται επουσιώδες ή obscure, είναι πολύ σημαντικό για την επιστημονική κοινότητα, καθώς, όπως δηλώνουν οι μελετητές κατόπιν έρευνας σε 3.597 γενετικές μελέτες, περίπου το ένα πέμπτο των δημοσιεύσεων που συνοδεύονταν από συμπληρωματικές λίστες γονιδίων σε Excel περιέχουν λανθασμένες μετατροπές ονομάτων.

13059_2016_1044_Fig1_HTML

Και όλα αυτά δεν αφορούν μόνο το Excel της Microsoft αλλά και αντίστοιχα προγράμματα άλλων εταιρειών, όπως το Apache OpenOffice, που έχουν παρόμοιες ρυθμίσεις. Εδώ αναλυτικά το αποτέλεσμα της μελέτης του ινστιτούτου Baker IDI της Μελβούρνης, με την τελευταία στήλη να παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον:

Καταγραφή

Πάντως, εκπρόσωποι της Microsoft δείχνουν καθησυχαστικοί ως προς το πρόβλημα, λέγοντας πως τέτοια ζητήματα θα είχαν αποφευχθεί με μια απλή αλλαγή στις ρυθμίσεις του Excel.

Το Excel προσφέρει μια μεγάλη γκάμα επιλογών, τις οποίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι πελάτες με ειδικές απαιτήσεις προκειμένου να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο εμφανίζονται τα δεδομένα

Η εκδίκηση των nerds, κυρίες και κύριοι.

(πηγή)

Best of internet