Quantcast
THE STREAM

Στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας σε Συριακό έδαφος με τη συνδρομή των ΗΠΑ

Τη στιγμή που ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν επισκέπτεται την Άγκυρα


THE NEWSROOM · 24 Αυγούστου 2016

Μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση με την ονομασία “Ασπίδα Ευφράτη” πραγματοποιεί από τα ξημερώματα η Τουρκία σε Συριακό έδαφος, με στόχο “να εκκαθαρίσει τα σύνορα από τις τρομοκρατικές οργανώσεις, να ενισχύσει την ασφάλεια των συνόρων και να υποστηρίξει την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας”, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων “Ανατολή”.

Την είδηση της στρατιωτικής επιχείρησης επιβεβαίωσε με δήλωσή του και ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας ότι πρέπει να μπει ένα τέλος στις επιθέσεις που δέχεται η Τουρκία σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Συγκεκριμένα, η Τουρκία δεσμεύτηκε να εκκαθαρίσει εντελώς τα σύνορά της από τον ISIS, κατηγορώντας την οργάνωση για μια βομβιστική επίθεση που στοίχισε τη ζωή 54 ατόμων στο Gaziantep το περασμένο Σάββατο.

25Turkey-web-superJumbo

 

Σύμφωνα με το Reuters, τουλάχιστον έξι τουρκικά τανκς πέρασαν τα σύνορα και προέβησαν σε διαδοχικούς βομβαρδισμούς. Στη μάχη για να ανακαταληφθεί η Γιαραμπλούς από τους τζιχαντιστές, οι τουρκικές δυνάμεις έχουν τη συνδρομή αμερικανικών μαχητικών αλλά και Σύρων ανταρτών, μιας και η αμερικανική πλευρά έκανε γνωστό ότι θα παρέχει αεροπορική υποστήριξη στην τουρκική πλευρά στην στρατιωτική επιχείρηση της. Μάλιστα η “Ασπίδα Ευφράτη” πραγματοποιείται την ώρα που φτάνει ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν στην Άγκυρα, ο οποίος θα συμμετάσχει σε σημαντικές συσκέψεις, οι οποίες αφορούν το μέλλον των αμερικανοτουρκικών σχέσεων.

Η συνεργασία ΗΠΑ – Τουρκίας για τη στρατιωτική επιχείρηση έχει στόχο να δώσει το μήνυμα ότι οι δύο χώρες συνεχίζουν τη στενή συνεργασία και μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του προηγούμενου μήνα. Φυσικά ακόμη εκκρεμεί το αίτημα της Τουρκίας για έκδοση του Φετχουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορείται από την Άγκυρα ότι είναι ο ενορχηστρωτής της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Σύμφωνα με το TRT, οι επιχειρήσεις άρχισαν στις 4π.μ. με Τουρκικά και Αμερικάνικα πολεμικά αεροσκάφη να επιτίθενται σε περιοχές ελεγχόμενες από τον ISIS στην Τζαραμπλούς.

 

_90888774_syria_turkey_kurds_v6_624map

Η Τουρκία προσπαθεί με κάθε μέσο να αποτρέψει την ενοποίηση των δύο περιοχών που ελέγχουν στη βόρειο Συρία οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ δυνάμεις του PYD και τη δημιουργία κουρδικής οντότητας κατά μήκος των νότιων συνόρων της με τη Συρία. Οι Τούρκοι είχαν επιτεθεί πρώτα στη συριακή πόλη Τζαραμπλούς, ενώ οι Αρχές είχαν καλέσει τους κατοίκους της τουρκικής πόλης Καρκαμίς (ακριβώς απέναντι από την Τζαραμπλούς) να την εγκαταλείψουν. Η τουρκική επιχείρηση στην Τζαραμπλούς έγινε με προφανή στόχο να μην πέσει στα χέρια των Κούρδων της Συρίας.

 

Εδώ το live streaming της επιχείρησης στην Τζαραμπλούς από το Russia Today:

Πηγή (bbc, newyorktimes, rt )

 

Best of internet