Quantcast
THE STREAM

Βοήθεια απ’ τον Ομπάμα ζητούν οι τελευταίοι γιατροί στο Χαλέπι της Συρίας

“Κάθε 17 ώρες μια ιατρική μονάδα δέχεται επίθεση”


THE NEWSROOM · 11 Αυγούστου 2016

 

Γιατροί από το Χαλέπι της Συρίας έστειλαν ανοιχτή επιστολή προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμπα, ανφέροντας ότι οι ιατρικές εγκαταστάσεις στο Χαλέπι δέχονται επίθεση κάθε 17 ώρες από τη Συριακή αεροπορία (με τη βοήθεια της Ρωσίας).

Όπως διαβάζουμε στον guardian, 15 από τους 35 εναπομείναντες ιατρούς στο Χαλέπι, οι οποίοι καλούνται καθημερινά να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε μια πόλη 250.000 αμάχων, η οποία βομβαρδίζεται καθημερινά, ζητούν την παρέμβαση των ΗΠΑ ώστε να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί των Συριακών και Ρωσικών δυνάμεων.

 

χαλεπι3_παίδων

Η είσοδος του νοσοκομείου Παίδων στο Χαλέπι, προστατευμένη από σακιά άμμου

“Δεν χρειαζόμαστε δάκρυα συμπόνιας, ούτε προσευχές: χρειαζόμαστε απεγνωσμένα μια “ζώνη” στο βόρειο Χαλέπι όπου δε θα γίνονται βομβαρδισμοί και μια διεθνή κίνηση για να εξασφαλιστεί ότι το Χαλέπι δε θα πολιορκηθεί ξανά.

 

Η επιστολή ακολούθησε την Ρωσική ανακοίνωση η οποία έλεγε ότι θα ξεκινούσαν καθημερινά μια τρίωρη εκεχειρία και το Ηνωμένο Βασίλειο εξέδωσε σχέδια στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη για εκεχειρία στην οποία η ανθρωπιστική βοήθεια θα παρεχόταν από μη εμπλεκόμενους φορείς και όχι από το Συριακό ή τον Ρώσικο στρατό.

 

χαλεπι1

Νοσοκομείο στο Χαλέπι μετά από βομβαρδισμό

Η τρίωρη εκεχειρία που εξήγγειλε η Ρωσία υποτίθεται ότι ξεκινάει από σήμερα. Σκοπός της εκεχειρίας είανι να μπορούν τα κονβόι ανθρωπιστικής βοήθειας να κυκλοφορούν στην πόλη με ασφάλεια.

Ο Stephen O’Brien, επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ δήλωσε ότι ήταν πρόθυμος να εξετάσει το προτεινόμενο σχέδιο εκεχειρίας της Ρωσίας, αλλά προσέθεσε ότι προκειμένου να εξασφαλιστεί επαρκής ανθρωπιστική βοήθεια στο Χαλέπι θα χρειαστεί μια εκεχειρία 48 ωρών και έναν ελεύθερο δρόμο για τη μετακίνησή τους:

Όταν μας προτείνουν τις τρεις ώρες (εκεχειρίας), πρέπει να αναρωτηθούμε: τι θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσα σε αυτές τις τρεις ώρες; Προτείνονται για να καλυφθούν οι ανάγκες, ή για να καλυφθεί μόνο ένα μικρό κομμάτι αυτών των αναγκών;

Η πρέσβης των ΗΠΑ, Samantha Power, έχει απευθύνει επανειλημμένως εκκλήσεις για 48ωρη εκεχειρία ώστε να μπορεί η ανθρωπιστική βοήθεια να προσεγγίσει το Χαλέπι και ώστε πολλοί από τους σοβαρά τραυματισμένους να μεταφερθούν από την περιοχή. Η συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας που έγινε την Πέμπτη, απέτυχε έρθει σε μια άμεση συνεννόηση για εκεχειρία. Περισσότερες συνομιλίες αναμένονται σήμερα, Πέμπτη στη Γενεύη.

Η κοινή επιστολή των ιατρών από το Χαλέπι προς τον Ομπάμα που ζητά “να ενεργήσει τώρα ώστε να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί και να καταστήσει σίγουρο ότι δεν η πόλη δε θα βρεθεί σε κατάσταση πολιορκίας ξανά”. Μερικοί από τους ιατρούς δεν υπέγραψαν την επιστολή επειδή δεν ήθελαν να απευθύνουν άλλες εκκλήσεις προς τη Δύση.

 

H πλήρης επιστολή των ιατρών υπάρχει εδώ.

 

Best of internet