Quantcast
THE STREAM

50.000 Δημόσιους Υπαλλήλους απέλυσε ο Ερντογάν μέσα σε 4 ημέρες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα

Με χούντα απαντάει στη χούντα ο Σουλτάνος


THE NEWSROOM · 20 Ιουλίου 2016

 

Λίγες ημέρες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του στρατού στην Τουρκία, ο Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται αποφασισμένος να καθαιρέσει και να διώξει οποιονδηποτε υπάρχει υπόνοια ότι διάκειται φιλικά προς τον Φετουλάχ Γκιουλέν (τον σύμφωνα με τον Ερντογάν “Αρχιτρομοκράτη” που υποτίθεται ότι ενορχήστρωσε το πραξικόπημα).

Μέσα σε 4 ημέρες έχει γίνει η μεγαλύτερη εκκαθάριση αφού οι διώξεις σε στρατό, δικαστικό σώμα και εκπαίδευση αγγίζουν τα 50.000 άτομα και όλα αυτά πριν καν αρχίσει η επίσημη, συστηματική διερεύνηση του πραξικοπήματος από ειδική αρμόδια επιτροπή της τουρκικής Βουλής.

 

 

Συγκεκριμένα στο στόχαστρο του Ερντογάν εχθές μπήκε το εκπαιδευτικό σύστημα και τα πανεπιστήμια. Σύμφωνα με το TRT, το Συμβούλιο Ανώτατης εκπαίδευσης ζήτησε την παραίτηση 1.577 κοσμητόρων από δημόσια και ιδιωτικά παντεπιστήμια, ενώ το Υπ. Παιδείας προχώρησε στην ανάκληση της άδειας άσκησης επαγγέλματος 21.000 δασκάλων που εργάζονται στην ιδιωτική εκπαίδευση, ενώ νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ότι 15.200 υπάλληλοι του υπουργείου μπαίνουν σε διαθεσιμότητα για υποτιθέμενες σχέσεις με το αποτυχημένο πραξικόπημα. Όπως διαβάζουμε εδώ, τούρκος αξιωματούχος δήλωσε

«Οι άδειες 21.000 εκπαιδευτικών που εργάζονται σε ιδιωτικά ιδρύματα έχουν ανακληθεί. Πληροφορίες ότι η πλειονότητα αυτών των ανθρώπων συνδέεται με τρομοκρατικές ενέργειες έχουν ληφθεί υπόψη

Εν τω μεταξύ, πενήντα Έλληνες καθηγητές (και άλλοι Ευρωπαίοι) πήραν επιστολή να αποχωρήσουν από τα τουρκικά πανεπιστήμια. Συνολικά 37.777 εργαζόμενοι σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης απομακρύνονται από την εργασία τους ή τίθενται σε διαθεσιμότητα.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε πως 399 εργαζόμενοι του υπουργείου Οικογενειακής & Κοινωνικής Πολιτικής απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους. Ενώ απομακρύνθηκαν επίσης 492 μέλη του προσωπικού της ανώτατης ισλαμικής αρχής της χώρας, με την κατηγορία ότι εμπλέκονται στο αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και ότι είχαν «τρομοκρατικές» διασυνδέσεις.

Φυσικά στους αριθμούς αυτούς προστίθενται και οι χιλιάδες περιπτώσεις διαθεσιμότητας και απομάκρυνσης στις ένοπλες δυνάμεις και στο δικαστικό σώμα, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για περισσότερες από 50.000 διώξεις μέσα σε λιγότερο από τέσσερις μέρες.

Τέλος, το Ανώτατο Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης της Τουρκίας σε έκτακτη συνεδρίασή του αποφάσισε την ακύρωση των αδειών όλων των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών που συνδέονται με το κίνημα “Χιζμέτ” του ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

 

 

Best of internet