Quantcast
THE STREAM

Όλα όσα ξέρουμε μέχρι τώρα για την τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια της Γαλλίας

84 νεκροί και πάνω απο 50 τραυματίες σε κρίσιμη κατάσταση


THE NEWSROOM · 15 Ιουλίου 2016

Άλλη μια τρομοκρατική επίθεση σημειώθηκε εχθές το βράδυ στη Γαλλία, αυτή τη φορά στη Νίκαια, τη νότιο πόλη της Γαλλίας που αποτελεί δημοφιλές θέρετρο για Γάλλους αλλά και ξένους τουρίστες.

Εχθές το βράδυ γύρω στις 23:00 (τοπική ώρα), ένας 31χρονος Γαλλοτυνήσιος, αποφασισμένος να σκοτώσει ξεκίνησε μια πορεία στην παραλιακή οδό της Νίκαιας της Γαλλίας πέφτοντας πάνω στο συγκεντρωμένο πλήθος που παρακολουθούσε τα πυροτεχνήματα για την Ημέρα της Βαστίλλης στην Προμεναντ Ντεζ Ανγκλέ. O απολογισμός της επίθεσης είναι 84 νεκροί, ενώ όπως δήλωσε πριν από λίγο ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, πάνω από 50 τραυματίες νοσηλεύονται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση, οπότε ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί.

Ο οδηγός του φορτηγού, ο οποίος σύμφωνα με τις Αρχές ονομάζεται Mohamed Lahouaiej Bouhel, ενώ το φορτηγό φέρεται να το είχε νοικιάσει δυο μέρες πριν από το κοντινό Saint-Laurent-du-Var. Ο Bouhel δεν φαίνεται να είχε το προφίλ του έντονα θρησκευόμενου ανθρώπου. Είχε ποινικό μητρώο για μικροπαρανομίες. Στο παρελθόν είχε εργαστεί ως διανομέας και οδηγός, γεγονός που έκανε ευκολότερο να αποκτήσει πρόσβαση σε φορτηγό.

 

206367-tromokratiki-epithesi-sti-nikaia-tis-gallias

 

Στο σημείο που ο δρόμος είχε κλείσει, ο οδηγός ανέβηκε στο πεζοδρόμιο με το φορτηγό του και προχώρησε χτυπώντας τους πεζούς που είχαν συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσουν τα πυροτεχνήματα στην εθνική γιορτή. Διήνυσε μια απόσταση με ζιγκ ζιγκ, χτυπώντας ανθρώπους για πάνω από 1,7 χιλιόμετρα. Ο δράστης κρατούσε όπλο στο χέρι, αλλά πυροβόλησε μόνο στο τέλος.

Όπως αναφέρει η Le Figaro:

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τρεις τοπικοί αστυνομικοί τον είδαν πρώτοι και έτρεξαν 200 μέτρα πίσω από το φορτηγό. Κάποια στιγμή το φορτηγό βρήκε εμπόδιο από μια πέργκολα που ήταν σχετικά κοντή. Ξανακατέβηκε στο δρόμο, στο ύψος του  Palais de la Méditerranée, όπου το πλήθος ήταν ακόμη μεγαλύτερο. Σε εκείνο το σημείο υπήρξαν και τα περισσότερα θύματα, περίπου 30, σύμφωνα με μαρτυρίες.
Ενας περαστικός -ήρωας πήδησε στο φορτηγό για να ακινητοποιήσει τον τρομοκράτη που οδηγούσε. Εκείνη τη στιγμή ο τρομοκράτης έκανε χρήση του όπλου του και πυροβόλησε τον περαστικό που αναγκάστηκε να κατέβει από το φορτηγό.
Εκείνη ακριβώς τη στιγμή άρχισαν να πυροβολούν και δύο αστυνομικοί τους οποίους ο τρομοκράτης στόχευε. Αυτοί τον εκτέλεσαν. Δίπλα τους βρέθηκαν αμέσως και δύο ομάδες των ειδικών δυνάμεων που άρχισαν να πυροβολούν. Το φορτηγό δείχνει να έχει δεχτεί πάνω από 50 σφαίρες.

γαλλια

 

Το φορτηγό περνούσε πάνω από τον κόσμο με ορμή, σκοτώνοντας τουλάχιστον 84 άτομα τα οποία παρακολουθούσαν τα πυροτεχνήματα για την ημέρα της Βαστίλλης και τραυματίζοντας δεκάδες άλλους. Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης έως τώρα.

 

nice attack

police

 

 

Στη συνέχεια ο Bouhel άνοιξε πυρ εναντίον του πλήθους πρωτού η αστυνομία να τον σκοτώσει με πυροβολισμό. Στο φορτηγό ανακαλύφθηκαν δύο όπλα και αρκετές ψεύτικες χειροβομβίδες και όπλα. Ο τοπικός πρόεδρος της Νίκαιας, Κριστιάν Εστροσί, δήλωσε ότι μέσα στους νεκρούς συγκαταλέγονται τουλάχιστον 10 παιδιά, ενώ ακόμη και αυτό το νούμερο αναμένεται να αυξηθεί.

 

truck

Όταν ανέτειλλε ο ήλιος σήμερα το πρωί της Παρασκευής, μπορούσε κανείς να δει ακόμη το φορτηγό στο σημείο στο οποίο σταμάτησε την πορεία του. Αργότερα η γαλλική αστυνομία εισέβαλλε στο σπίτι του Bouhlel.

Όπως αποκαλύφθηκε, μόλις λίγες ώρες πριν την επίθεση, ο Εστροσί είχε αποστείλλει επιστολή στον Φρανσουά Ολάντ, τον Γάλλο Πρόεδρο, προειδοποιώντας ότι οι αστυνομικοί ήταν υπο-εξοπλισμένοι και εξουθενωμένοι από τη συνεχή εργασία σε συνθήκες εκτάκτου ανάγκης.

 

Ο Γάλλος πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς, κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος στη μνήμη των θυμάτων της επίθεσης, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος βρισκόταν στην Αβινιόν και επέστρεψε στο Παρίσι, σε έκτακτο διάγγελμά του, ανακοίνωσε ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί στη χώρα, θα επεκταθεί για άλλους τρεις μήνες. «Η Γαλλία πονάει από αυτή τη νέα τραγωδία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος, τονίζοντας ότι μεταξύ των νεκρών είναι και αρκετά παιδιά.

 

Best of internet