Quantcast
THE STREAM

Στο κλαμπ των 5 μεγαλύτερων καλλιεργητών χασισιού στον κόσμο μπήκε η Αλβανία σύμφωνα με τον ΟΗΕ

Τα Βαλκάνια μπορούν


LUBEN CREW · 12 Ιουλίου 2016

Φουλ μέσα στην πράσινη ανάπτυξη φαίνεται να βρίσκεται η Αλβανία, η οποία σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ σχετικά με την καλλιέργεια και τη διακίνηση ναρκωτικών, συγκαταλέγεται πλέον μέσα στους πέντε μεγαλύτερους καλλιεργητές μαριχουάνας στον κόσμο για την περίοδο 2009-2014, μαζί με την Κολομβία, τη Τζαμάικα, την Ολλανδία και την Παραγουάη.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ για την Αλβανία, τα έσοδα από τη διακίνηση είναι ένα μεγάλο οικονομικό κίνητρο για τις οργανωμένες εγκληματικές ομάδες, οι οποίες μόνο μέσω της λεγόμενης βαλκανικής οδού, βγάζουν μέχρι και 28 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο.

αλβανια

Το ΑΕΠ της Αλβανίας

Η καλλιέργεια και η διακίνηση ναρκωτικών αποτελούν το 2,6% του ΑΕΠ της Αλβανίας, το υψηλότερο σε σύγκριση με άλλες, ανεπτυγμένες χώρες, όπως η Ιταλία, η Γερμανία, η Αγγλία και η Γαλλία, που είναι και οι κύριες αγορές της κατανάλωσης των ναρκωτικών στην Ευρώπη.

Η Κρήτη είχε καταλάβει από νωρίς ότι η χασισοπαραγωγή στην Αλβανία τα τελευταία έχει φουντώσει, και προσπάθησε να αφυπνήσει την Ελληνική παραγωγή:

12899891_10209297963912606_337253404_n

Πάντως η έκθεση αναφέρεται στα δεδομένα του 2014 ως τα τελευταία επίσημα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία στην Αλβανία εκείνη τη χρονιά παρήχθησαν 540 τόνοι χασίς. Φυσικά όλα αυτά κάπως θα πρέπει να μετακινηθούν και να διακινηθούν. Οι Αλβανικές αρχές μόνο μέσα στο 2014 εντόπισαν 551.414 χασίσοδεντρα.

narkwtika-alvania-arxhgoi

Πρωτοσέλιδα και φωτογραφίες από την εφημερίδα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Αλβανίας «Ριλίντια Ντεμοκρατίκιε»

 

Για να πάρετε μια εικόνα σχετικά με τον απόλυτο χαμόυλη που επικρατεί με την καλλιέργια χασισιού στη γείτονο χώρα, ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών της Αλβανίας, Σαμίρ Ταΐρι, εκτίμησε πρόσφατα πως μόνο το 2015 η αξία των ναρκωτικών που κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν υπερβαίνει τα 10 δισ. ευρώ! Ενα ποσό τεράστιο, αν αναλογιστεί κανείς πως το ΑΕΠ της χώρας ανέρχεται περίπου στα 13 δισ. ευρώ.

 

ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

πασοκ

 

Best of internet