Quantcast
THE STREAM

Καταδικάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα δημοσιογράφος για μετάδοση hoax

Αν συνεχιστεί έτσι δε θα μείνει ούτε μια μανούλα του facebook εκτός φυλακής


THE NEWSROOM · 17 Μαΐου 2016

Το ελληνικό ίντερνετ έχει μεγάλη επήρεια στα hoaxes αγαπητοί φίλοι, οπότε η πρώτη καταδίκη για αναμετάδοση hoax στην Ελλάδα είναι μάλλον ένα καλό νέο.

Το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βέροιας καταδίκασε δημοσιογράφο και ιδιοκτήτη site με θέματα για γονείς, για τη δημοσίευση άρθρου με τίτλο “ΣΟΚ: Δείτε πώς οι εταιρείες εξαπλώνουν τον καρκίνο μέσω εμβολίων“, αφού κρίθηκε ως διασπορά ψευδών ειδήσεων. Στο δημοσιογράφο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 6 μηνών, με αναστολή 3 ετών και πρόστιμο 500 ευρώ.

hoax

Η συγκεκρμένη ψευδής είδηση μπορεί να γίνει ιδιαίτερα επικίνδυνη αφού μπορεί να οδηγήσει πολλές μανούλες του facebook να αφήσουν τα παιδιά τους ανεμβολίαστα. Στη δημοσίευση αναφέρεται στην ιστορία της “μικρής Μαιρούλας” η οποία έκανε το εμβόλιο MMR και παρουσίασε όγκο στον εγκέφαλο για τον οποίο υποτίθεται ότι έφταιγαν τα εμβόλια, τα οποία σύμφωνα με δηλώσει ανύπαρκτων ειδικών “εξαπλώνουν το AIDS, τη λευχαιμία και άλλες φρικιαστικές πληγές σε όλο τον κόσμο”. Αυτή η “είδηση” αναδημοσιεύεται σε blogs και ψεκασμένα site από το 2009, ενώ ήταν σε ιδιαίτερη έξαρση στο 2013 και το 2014.

Τότε το hoax για τα εμβόλια καταρρίφθηκε και από το ellinikahoaxes.gr. Στη συνέχεια η “είδηση” υπέπεσε στην αντίληψη αστυνομικού, ο οποίος απευθύνθηκε στον εισαγγελέα και από εκεί η υπόθεση παραπέμφθηκε σε δίκη. Εντωμεταξύ το δημοσίευμα είχε ήδη προκαλέσει την αντίδραση ειδικών φορέων, όπως της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, η οποία προχώρησε σε καταγγελία στο Υπ. Υγείας, την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και τον ΕΟΦ. Σε αυτή την καταγγελία αναφέρουν για το δημοσίευμα ότι “βρίθει επιστημονικών ανακριβειών, σωρεύοντας και προσωποποιώντας στο αναφερόμενο κοριτσάκι μια ραγδαία επιδείνωση της υγείας, την οποία αποδίδει στο εμβόλιο που αυτό έκανε και στο “σαθρό” κατά την ανάρτηση σύστημα υγείας  ενώ υπονομεύει το αίσθημα εμπιστοσύνης των γονιών προς τους παιδιάτρους, τους λειτουργούς υγείας και τους εμβολιασμούς” όπως διαβάζουμε στην Καθημερινή.

Best of internet