Quantcast
THE STREAM

Η Μέρκελ ενέκρινε το αίτημα του Ερντογάν για τη δίωξη ενός Γερμανού κωμικού που τον σατίρισε

Βασισμένη σε ξεχασμένο γερμανικό νόμο για εξύβριση αρχηγού ξένου κράτους


THE NEWSROOM · 15 Απριλίου 2016

 

Την έγκρισή της έδωσε η Άνγκελα Μέρκελ στο αίτημα της Τουρκίας προκειμένου να διεξαχθεί δίωξη εναντίον του κωμικού Γιαν Μπέμερμαν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν είχε κινηθεί νομικά εναντίον του Γιαν Μπέρμαν με αφορμή ένα σατιρικό σκετσάκι το οποίο παρουσιάστηκε στην εκπομπή “Neo Magazin Royale” της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF:

 

https://www.youtube.com/watch?v=M35B3mhKBz0

 

Ο Ερντογάν κινήθηκε νομικά κατά του κωμικού για προσβολή της προσωπικότητάς του ως επικεφαλής ξένης χώρας, κίνηση η οποία είναι παράνομη σύμφωνα με ένα ξεχασμένο άρθρο του γερμανικού ποινικού κώδικα. Όμως για να ξεκινήσει η έρευνα κατά του Μπέμερμαν, απαιτείτο η έγκριση της γερμανικής κυβέρνησης.

2832

Ο Γερμανός κωμικός Γιαν Μπόμερμαν εναντίον του οποίου κινείται νομικά ο Ταγίπ Ερντογάν

 

Το επίμαχο σκετσάκι παίχτηκε πριν από δύο εβδομάδες σε τηλεοπτική εκπομπή στο κρατικό κανάλι ZDF, όπου ο Μπόμερμαν απήγγειλε ένα ποίημα σεξουαλικού περιεχομένου για τον Ερντογάν. Στο δίλεπτο ποίημα-τραγούδι, ο τούρκος πρόεδρος κατηγορείται εμμέσως πλην σαφώς για αυταρχική διακυβέρνηση, περιφρόνηση των εκλογικών διαδικασιών, περιστολή της ελευθερίας του Τύπου, σκληρή στάση απέναντι σε διαδηλωτές, «σχέσεις» με την ISIS καθώς και για μεγαλομανία. Ο Τούρκος Πρόεδρος προσβλήθηκε από το ποίημα και ζήτησε από τη Γερμανία τη διεξαγωγή έρευνας εναντίον του Μπόμερμαν.

 

Η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε στη Συνέντευξη Τύπου:

Η Τουρκία πρέπει να σέβεται την ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης. In a constitutional democracy, weighing up personal rights against freedom of the press and freedom of expression is not a matter for governments, but for public prosecutors and courtsΈχουμε θεμελιώδεις αξίες στο Σύνταγμα, στις οποίες περιλαμβάνεται και το Άρθρο 5, που είναι η ελευθερία της γνώμης, η ελευθερία της επιστήμης και φυσικά η ελευθερία της τέχνης. Η τέχνη και αυτές οι θεμελιώδεις αξίες ισχύουν ανεξάρτητα από οποιαδήποτε πολιτικά προβλήματα συζητάμε μεταξύ μας και αυτό περιλαμβάνει το προσφυγικό ζήτημα.

Νομίζω ότι η Τουρκία, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Γερμανία ενδιαφέρονται στην εξεύρεση πολιτικής λύσης στο ζήτημα.

Ωστόσο προέθεσε ότι σε μια Συνταγματική Δημοκρατία, το να προτάσσεις τα ατομικά δικαιώματα εναντίον της ελευθερίας του Τύπου και του Λόγου δεν αποτελεί ζήτημα των κυβερνήσεων, αλλά των εισαγγελλέων και των δικαστηρίων.

 

Η δίωξη της σάτιρας με αφορμή ενός νόμου lèse-majesté (εξύβρισης αρχηγού κράτους) δεν θα έπρεπε να είναι αποδεκτή στη σύγχρονη εποχή. Το άρθρο 103 του ποινικού κώδικα αναφέρει ότι ύβρεις εναντίον οργάνων ή εκπροσώπων ξένων κρατών επιφέρουν έως και 3 χρόνια φυλάκισης.

Η ξεχασμένη παράγραφος του γερμανικού νομικού κώδικα η οποία επέτρεψε στον Ερντογάν να ζητήσει τη δίωξη, κατά πάσα πιθανότητα θα καταργηθεί μετά από το τελευταίο περιστατικό. Η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε την Παρασκευή ότι θεωρεί το άχρηστο το νόμο και ότι θα έπρεπε να ληφθούν νομικές ενέργειες ώστε να διαγραφεί η παράγραφος από τον ποινικό κώδικα μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

 

Μάλιστα αναμένεται επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελάριου στην Τουρκία στις 23 Απριλίου.

Best of internet