Quantcast
THE STREAM

Κάτοικοι της Νέας Φιλοθέης δεν θέλουν να σπιτωθούν πρόσφυγες γιατί θα χαλάσει η “φυσιογνωμία” της

Ισχυρίζονται ότι η εγκατάσταση των προσφύγων σε τριώροφη πολυκατοικία είναι αντισυνταγματική


President Creed · 7 Μαρτίου 2016

 

47 κάτοικοι της Νέας Φιλοθέης και των Τουρκοβουνίων δεν ανέχονται την “προοπτική της υποβάθμισης της περιοχής πλησίον του Αττικού Άλσους” και έκαναν προσφυγή προς το ΣτΕ για να σταματήσουν την σχεδιαζόμενη εγκατάσταση μεταναστών σε μια πολυκατοικία στα Τουρκοβούνια.

 

Tourkovounia

 

Συγκεκριμένα, το ελληνικό γραφείο του Διενθούς Οργανισμού Μετανάστευσης μίσθωσε τριώροφο ιδιωτικό κτήριο για τη φιλοξενία μεταναστών. Όμως οι κάτοικοι της περιοχής αυτό το θεώρησαν, όχι μόνο απαράδεκτο, αλλά και αντισυνταγματικό. Σύμφωνα με τα επιχειρήματα των κατοίκων, η χρήση του επίμαχου κτηρίου αλλάζει και μετατρέπεται από χρήση γενικής κατοικίας και γραφείων σε δομές φιλοξενίας μεταναστών, καταπατώντας, σύμφωνα με τους ίδιους το άρθρο 24 του Συντάγματος για την προστασία του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού. Δηλαδή αν σε ένα κτήριο κατοικούν Έλληνες πρόκειται για οικιστική χρήση, ενώ αν κατοικούν πρόσφυγες και μετανάστες, πρόκειται για αντισυνταγματική αλλαγή πολεοδομικής χρήσης.

Φυσικά οι κάτοικοι δεν αρκέστηκαν στην υποτιθέμενη αντισυνταγματικότητα της χρήσης του κτηρίου για την φιλοξενία μεταναστών, μιας και αναφέρουν στην προσφυγή του ότι υποβαθμίζονται οι όροι διαβίωσης των κατοίκων της περιοχής του Αττικού Άλσους, ενώ δεν υπάρχει κανένας έλεγχος τεχνικής υπηρεσίας για την εν λόγω εγκατάσταση, καθώς φαίνεται να έχει αυθαίρετες κατασκευές και θα εκτελεστούν έργα μικρής κλίμακας επί του εν λόγω κτηρίου.

Υποθέτουμε ότι οι κάτοικοι της Νέας Φιλοθέης δεν έχουν οι ίδιοι στα σπίτια τους καμία πολεοδομική παρατυπία, κανέναν ημιυπαίθριο χώρο εκτός σχεδίου, καμία βεράντα που την έχουν κλείσει παράνομα για να την κάνουν πλέηρουμ ή πλυσταριό.

 

Φυσικά αν η εν λόγω πολυκατοικία νοικιαζόταν σε Έλληνες, οι κάτοικοι της περιοχής δεν θα έκαναν καμία προσφυγή (εκτός εάν τους έπαιρναν οι νέοι ένοικοι τις θέσεις πάρκινγκ από τη γειτονιά). Φαίνεται ότι η αντισυνταγματικότητα και η παραβίαση του άρθρου 26 εμπίπτει μόνο σε περιπτώσεις που κάποιος είναι από τη Μέση Ανατολή και χρειάζεται να είναι κάπου όπου δεν σκάνε βόμβες και δεν πέφτουν πυροβολισμοί.

 

 

Best of internet