Quantcast
THE STREAM

Ο αρχισυντάκτης τουρκικής εφημερίδας φυλακίζεται γιατί αποκάλυψε τις μεταφορές όπλων σε τζιχαντιστές

Το τουρκικό δικαστήριο διέταξε τη φυλάκιση του δημοσιογράφου με την κατηγορία της κατασκοπίας


THE NEWSROOM · 26 Νοεμβρίου 2015

Τούρκος εισαγγελέας ζήτησε σήμερα από ένα δικαστήριο να φυλακίσει τον αρχισυντάκτη της Τουρκικής εφημερίδας Cumhuriyet καθώς αυτός αναμένει να δικαστεί με τις κατηγορίες της κατασκοπίας και της προδοσίας.

5657183fc36188f6688b457b

Το Μάιο, η εφημερίδα του δημοσίευσε φωτογραφίες όπλων τα οποία υποστήριξε πως μεταφέρθηκαν στη Συρία σε αντιπολιτευόμενες στην κυβέρνηση Αssad τζιχαντιστικές ομάδες από την μυστική υπηρεσία της Τουρκίας, τη ΜΙΤ.

CUvnMXfXAAAYnbI

Ο δημοσιογράφος Can Dündar έφτασε σήμερα στο δικαστήριο και δήλωσε πως αυτό και ο συνάδελφος του ήρθαν εδώ για να υπερασπιστούν τη δημοσιογραφία.

«Ήρθαμε εδώ για να υπερασπιστούμε το δικαίωμα του κοινού να ενημερώνεται και το δικαίωμά του να γνωρίζει εάν η κυβέρνηση του το ταΐζει ψέματα. Ήρθαμε για να δείξουμε και να αποδείξουμε ότι οι κυβερνήσεις τους δεν μπορούν να συμμετέχουν σε παράνομες δραστηριότητες.»

H Cumhuriyet στις 29 Μαΐου είχε δημοσιεύσει φωτογραφίες που έδειχναν αστυνομικούς να ανοίγουν κιβώτια στο πίσω μέρος φορτηγών. Σύμφωνα με την εφημερίδα περιείχαν όπλα και πυρομαχικά που είχαν για προορισμό τη Συρία και στέλνονταν εκεί από τη ΜΙΤ τον Ιανουάριο του 2014.

cebdceb5cebf-ceb2ceb9cebdcf84ceb5cebf-cf84ceb7cf83-cumhuriyet-ceb3ceb9ceb1-cf84ceb1-cebfcf80cebbceb1-cf80cebfcf85-cf80ceb7ceb3ceb1ceb9cebd

Ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayip Erdogan είχε μηνύσει τον Dündar και τη Cumhuriyet στις 2 Ιουνίου ισχυριζόμενος ότι το “οπτικό υλικό και οι πληροφορίες δεν είναι αληθινά” και είχε δηλώσει “το πρόσωπο που έγραψε την ιστορία αυτή θα πληρώσει βαρύ τίμημα”.

Best of internet