Quantcast
THE STREAM

Ποιος παραλίγο να ανακηρυχτεί διδάκτωρ σε ελληνικό πανεπιστήμιο πριν τον κουλ Φρανσουά Ολάντ;

Από την Τρίπολη Λιβύης στην Τρίπολη Αρκαδίας για το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ο Μουαμάρ Καντάφι


Bobol Gordello · 24 Οκτωβρίου 2015

Η φάση με το Φρανσουά Ολάντ έληξε κι, αφού ανακηρύχθηκε, κατόπιν φαντασμαγορικής τελετής, και σε επίτιμο διδάκτορα κάποιου τμήματος Πολιτικών Επιστημών μπλα μπλα του ΕΚΠΑ, έφυγε πίσω στη Γαλλία για να τρίψει τον τίτλο στα μούτρα του Σαρκοζί.

 

ÐÁÍÅÐÉÓÔÇÌÉÏ ÁÈÇÍÙÍ ÔÅËÅÔÇ ÁÍÁÃÏÑÅÕÓÇÓ ÓÅ ÅÐÉÔÉÌÏ ÄÉÄÁÊÔÙÑÁ ÔÏÍ ÃÁËËÏ ÐÑÏÅÄÑÏ ÖÑÁÍÓÏÕÁ ÏËÁÍÔ--×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ//EUROKINISSI

 

Η φάση, όμως, με την ανάδειξη αρχηγού κράτους σε λεκτοροδιδάκτορα σε ελληνικό πανεπιστήμιο δεν είναι καινούρια. Δεν έχουν περάσει παρά 5 περίπου χρόνια από την τελευταία αποτυχημένη απόπειρα. Το μεγάλο όνομα στη συγκεκριμένη περίπτωση: Μουαμάρ αλ Καντάφι.

 

Libya's leader Muammar Gaddafi looks on during a news conference at the Quirinale palace in Rome June 10, 2009. REUTERS/Max Rossi (ITALY POLITICS HEADSHOT)

 

Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας έψαχνε τρόπους να κάνει φαντεζί την πόλη που έδωσε στον κόσμο το Σωτήρη Γεωργούντζο και στο Μουσείο της Ακρόπολης, επί υπουργίας Αντώνη Σαμαρά, το 90% των εργαζομένων (την Καλαμάτα ντε). Στην πόλη εδράζεται Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών. Ο υπεύθυνος του επιμελητηρίου είπε, λοιπόν, πως είναι καλή ιδέα για την προώθηση του τόπου στη Μεσόγειο να ανακηρυχθεί ο στρατιωτικός ηγέτης της Λιβύης σε επίτιμο διδάκτορα του τμήματος.

«Η πρόταση εντασσόταν στη γενικότερη προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει για μετατροπή της Μεσσηνίας σε νότια πύλη της Ελλάδας στη Μεσόγειο, μέσω της θαλάσσιας σύνδεσης της Καλαμάτας με την Κρήτη και τον λιμένα Darnah της Λιβύης, στην επιτυχία της οποίας ο Καντάφι θα μπορούσε να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο, ιδιαίτερα μετά την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας της Λιβύης με τον Ελληνα πρωθυπουργό, οπότε και καταθέσαμε το αίτημα στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου»

«Αρχικά ήρθαμε σε επαφή με την πρεσβεία της Λιβύης στην Αθήνα και μας υπέδειξαν πως καλύτερος τρόπος για να “καλοπιάσουμε” τον Καντάφι ώστε να δει με ενδιαφέρον την πρότασή μας για σύνδεση της Καλαμάτας με τη χώρα του θα ήταν να του προταθεί κάποιος τιμητικός τίτλος σε ελληνικό πανεπιστήμιο, όπως συνηθίζεται με πολλούς ηγέτες. Στις συζητήσεις που είχαμε καταλήξαμε στην πρόταση να ζητήσουμε να ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, που εδρεύει στην Καλαμάτα. Αφού πήραμε το πράσινο φως από την πρεσβεία, προχωρήσαμε στην κατάθεση του αιτήματος προς το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου»

Τελικά, όμως, η φάση δεν ευοδώθηκε, καθότι έβαλε κόλλημα ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Που εδράζεται στην Τρίπολη. Που Τρίπολη λένε και την πρωτεύουσα της Λιβύης. Ωραία καταυλακιώτικα πράγματα.

«Πήρα το αίτημα στα χέρια μου, αλλά δεν το έφερα προς συζήτηση στο Πρυτανικό Συμβούλιο. Είναι στην ευχέρεια του πρύτανη κάθε ιδρύματος να προτείνει προσωπικότητες που θα μπορούσαν να ανακηρυχθούν επίτιμοι διδάκτορες»

«Προσωπικά δεν έκρινα πως θα μπορούσε ο κ. Καντάφι να ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτορας, και μάλιστα στη Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών του πανεπιστημίου μας»

Κι έτσι χάσαμε την ευκαιρία να ξαναζήσουμε το ακόλουθο, πριν οι 2 άντρες τα σπάσουν λόγω εμπλοκής του ΝΑΤΟ στον εμφύλιο της Λιβύης.

 

φρτ

 

Μακάρι και οι πρυτανικές αρχές στην Αθήνα να έδειχναν μια κάποια ευαισθησία ως προς το “ανθρωπιστικό” και την ανάδειξη του Ολάντ σε διδάκτορα στο ΕΚΠΑ. Μια ματιά στο τι έχει σκαρώσει χρόνια τώρα η Γαλλία στη Μέση Ανατολή και την Υποσαχάρια Αφρική αρκεί.

Best of internet