Quantcast
THE STREAM

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για το σκάνδαλο Volkswagen

Αποδεικνύεται πως μάλλον δε φταίνε για όλα οι δημόσιοι υπάλληλοι


felix · 22 Σεπτεμβρίου 2015

Μην κοιτάτε που λόγω εκλογών και Τσίπρα δεν ακούστηκε σχεδόν τίποτα εδώ πέρα χτες. Σα βόμβα έσκασε κυριολεκτικά χτες η είδηση πως η πασίγνωστη Γερμανική βιομηχανία αυτοκινήτων Volkswagen παραδέχτηκε δημόσια πως είχε “πειράξει” μέσω ειδικού λογισμικού τα τεστ εκπομπών καυσαερίων στα ντιζελοκίνητα μοντέλα της που πωλούνταν στις ΗΠΑ.

500

Εδώ είναι τα βασικά στοιχεία της φάσης:

  • Το σκάνδαλο αφορά 482.00 αυτοκίνητα μάρκας VW και Αudi (η Audi αποτελεί θυγατρική της Volkswagen) που είχαν κατασκευαστεί μεταξύ 2009 και 2015.
  • Tα μοντέλα είναι τα Jetta (2009–2015), Βeetle (2009–2015), Audi A3 (2009–2015), Golf (2009–2015), Passat (2014–2015).

volkswagen-boksbagen-autokinito

  • Όταν δεν λειτουργούσε το ειδικό λογισμικό, οι εκπομπές ρύπων έφταναν και τιμές 40 φορές μεγαλύτερες από το επιτρεπτό όριο.
  • Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, το γερμανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και η Volkswagen αρνήθηκαν να σχολιάσουν την είδηση για την έναρξη ποινικής έρευνας κατά της εταιρείας στις ΗΠΑ, ενώ σύμφωνα με το Bloomberg to Yπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ξεκίνησε ποινική δίωξη κατά της VW, η οποία στην αρχή αρνήθηκε τις κατηγορίες.

volkswagen-scandal

  • Έχουν ήδη ξεκινήσει οι μηνύσεις από ομάδες ιδιοκτητών.
  • Το σκάνδαλο έχει ήδη προκαλέσει την πτώση της τιμής της μετοχής της VW κατά 18.6%, η οποία έκλεισε στα 132.2 ευρώ. Αυτό σημαίνει πως 14 δις ευρώ της συνολικής αξίας της εταιρίας στην αγορά εξαφανίστηκαν.

472220042

  • Οι αναλυτές δεν μπορούν να υπολογίσουν ακόμη ποιο θα είναι το τελικό κόστος για τον κολοσσό της αυτοκινητοβιομηχανίας που περιλαμβάνει τις μάρκες Seat, Skoda, Bentley, Lamborghini και όχι μόνο.
  • Tο πρόστιμο, ανά αυτοκίνητο που προβλέπεται από την αμερικάνικη νομοθεσία είναι ένα χορταστικό ποσό της τάξης των 17-18 δις δολλαρίων. Αποκλείεται να το πληρώσουν ολόκληρο, αλλά όπως και να’χει συνεχίζει να είναι πολύ.

1442894737646

  • Η έρευνα των αμερικάνικων αρχών θα επεκταθεί και σε άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες.
  • Η Volkswagen όπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπός της σταμάτησε μέχρι νεωτέρας τις πωλήσεις των πετρελαιοκίνητων, τετρακύλινδρων μοντέλων VW και Audi στις ΗΠΑ.

environ_normal_volkswagen_01

  • O Yπουργός Οικονομικών Υποθέσεων της Γερμανίας Sigmar Gabriel δήλωσε πως η Γερμανία ανησυχεί πολύ μήπως πληγεί η δικαιολογημένα άψογη φήμη της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Χο. Χο. Χο.

Oψόμεθα για το πόσο θα τους πλήξει τελικά η φάση, αλλά το ότι για μια από τις ναυαρχίδες της ευρωπαϊκής οικονομίας το σκάτο έχει πάει στην κάλτσα επειδή συνειδητοποίησαν ότι θα είναι φαρμάκι ο λογαριασμός, επιτρέψτε μας να γελάμε.

 

ΔΕ ΣΑΣ ΧΑΛΑΣΕ

 

Best of internet