Quantcast
THE STREAM

Συνελήφθη ο Banksy! Τα στοιχεία του βγήκαν στη δημοσιότητα [hoax]

Ή και όχι: Η είδηση είναι στην πραγματικότητα φάρσα από το 2013


Ελευθέριος Γώγος · 20 Οκτωβρίου 2014

Σύμφωνα με δημοσιεύματα διάφορων ειδησεογραφικών μέσων, όπως το National Report, φαίνεται πως σήμερα τα ξημερώματα οι αρχές του Λονδίνου συνέλαβαν κάποιον άνδρα να κάνει graffiti. Μετά από ώρες ανάκρισης και πολλών ερωτήσεων η ταυτότητα του εν λόγω άνδρα αποκαλύπτεται να είναι αυτή του γνωστού πολιτικού ακτιβιστή, σκηνοθέτη, street artist και καλλιτέχνη με το ψευδώνυμο… Banksy. Με βάση πάντα τα δημοσιεύματα το πραγματικό όνομα του Βanksy είναι Paul Horner και γεννήθηκε πριν 35 χρόνια στο Λίβερπουλ, ενώ το mugshot που δίνεται στη δημοσιότητα είναι αυτό:

banksy-mugshot

Την αρχική δημοσίευση ακολουθούν δεκάδες αναδημοσιεύσεις και, όπως είναι φυσικό, χιλιάδες σχόλια από θαυμαστές του Banksy ή πολέμιους της street art ενώ πολλοί καλλιτέχνες διαμαρτύρονται για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του.

Η αλήθεια φαίνεται να είναι ελαφρώς διαφορετική γιατί η αναπαραγωγή της είδησης είναι απλώς μια αναδημοσίευση μιας επιτυχημένης viral φάρσας από το 2013 εμπλουτισμένη με ένα υποτιθέμενο mugshot ενός άγνωστου άνδρα.

Όπως έγραφε τότε το Huffington Post η είδηση είναι κατασκευασμένη από κάποιο troll που πιθανώς βρίσκεται από πίσω από την απίθανη σελίδα Fappy The Anti-Masturbation Dolphin & The Monsanto Company.

Τα συμπεράσματα που βγαίνουν στα γρήγορα από την υπόθεση είτε υπάρχει σύλληψη είτε όχι, είναι τρία: Τα τρολλ είναι τρολλ. Ο Banksy είναι μια ασταμάτητη δύναμη της φύσης. Τα «έγκυρα ειδησεογραφικά μέσα» είτε δεν ελέγχουν ποτέ τις πηγές τους ή απλώς θέλουν να πασάρουν επίτηδες clickbait αρθράκια.

banksy-arrested

Best of internet