Quantcast
THE STREAM

Αχάμπαρος Βολιώτης πήγε να ανταλλάξει 40k σε χαρτονομίσματα κλεμμένα από τη Λιβύη

Τι σχέση μπορεί να έχει ένας 60χρονος από τον Βόλο με την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι το 2011;


THE NEWSROOM · 14 Μαΐου 2024

Φωτογραφία εξωφύλλου: Παρόμοια χαρτονομίσματα που είχαν φτάσει στην Εσθονία

Στα χέρια ενός 60χρονου Βολιώτη φαίνεται ότι κατέληξε ένας από τους (σπασμένους) κουμπαράδες της Κεντρικής Τράπεζας της Λιβύης, (η οποία βρισκόταν στη Βεγγάζη). Ο Θεσσαλός μύστης φαίνεται ότι είχε στην κατοχή του κάπου 40 χιλιάρικα από χαρτονομίσματα που κλάπηκαν κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου της αφρικανικής χώρας (το 2017 σύμφωνα με την Καθημερινή), τα οποία ήθελε να ανταλλάξει με φρέσκα ευρώ σε υποκατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδας στη Λάρισα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελευθερία», ο 60χρονος πήγε στην ΤτΕ με αρκετά 200ευρα που ήταν σε άθλια κατάσταση. Ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Ελέγχου και Διακίνησης Χρημάτων της Τράπεζας της Ελλάδας διαπίστωσε ότι κάτι πάει στραβά και τα παρέδωσε όλα μαζί (~40 χιλιάδες ευρώ) στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας.

Μετά από έρευνα, διαπιστώθηκε ότι τα χαρτονομίσματα ανήκουν στον αριθμό σειράς Χ039 , δηλαδή στα χαρτονομίσματα που ανήκαν στην Κεντρική Τράπεζα της Λιβύης. Συνολικά, μετά την ανατροπή του Καντάφι και τον εμφύλιο είχαν κλαπεί από την Κεντρική Τράπεζα της Λιβύης κάπου 159 εκατομμύρια ευρώ. Το αποτέλεσμα ήταν να σχηματιστεί  δικογραφία για το αδίκημα της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος. Επίσης, όπως μπορεί να αναμένετε, ο 60χρονος δεν κατάφερε να ανταλλάξει τα χαρτονομίσματά του για καινούρια. Φιλαράκι μου, δυστηχος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πάει ενάμισης χρόνος τώρα που η ΤτΕ είχε καταθέσει σχετική αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Εκεί μετέφερε πληροφορίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι τα φθαρμένα 100ευρα και 200ευρα που εμφανίζονται κάπου κάπου πιθανώς να προέρχονται όλα από τη Λιβύη:

«Τον Απρίλιο του 2019, η Διεύθυνση Τραπεζογραμματίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ενημέρωσε τις Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες του Ευρωσυστήματος (μεταξύ αυτών και την ΤτΕ) ότι τραπεζογραμμάτια των 200 και 100 ευρώ, τα οποία είναι ιδιαίτερα και ομοιόμορφα φθαρμένα και τα οποία φέρουν σειριακούς αριθμούς με συγκεκριμένα πρώτα ψηφία, πιθανότατα σχετίζονται με τέλεση ποινικού αδικήματος. Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση της ομάδας εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, κατά τον εμφύλιο πόλεμο του 2017 στη Λιβύη, τραπεζογραμμάτια συνολικής αξίας 159 εκατ. ευρώ εκλάπησαν από το Υποκατάστημα της Κεντρικής Τράπεζας της Λιβύης στη Βεγγάζη.

Πριν από την κλοπή, μέρος του χρηματικού ποσού που φυλασσόταν σε χρηματοκιβώτιο, αξίας κατ’ εκτίμηση 68 εκατ. ευρώ, υπέστη σημαντικές φθορές (σκισίματα και μούχλα) λόγω πλημμύρας. Οι φθορές αυτές κατέστησαν πρακτικώς αδύνατη την κυκλοφορία των τραπεζογραμματίων από τους παράνομους κατόχους. Οι αιτήσεις ανταλλαγής τραπεζογραμματίων 200 και 100 ευρώ με αυτές τις ομοιόμορφες φθορές και τα συγκεκριμένα ψηφία σειριακών αριθμών, οι οποίες υποβάλλονται στις ΕθνΚΤ, πιθανολογείται ότι συνιστούν απόπειρες νομιμοποίησης, με την έννοια της Οδηγίας 2015/849/ΕΕ και για το ελληνικό δίκαιο του Ν. 4557/2018, του χρηματικού που είχε κλαπεί.»

Σε εγκύκλιο του Αρείου Πάγου που ακολούθησε προκύπτει κάτι πιο αστείο. Πιο συγκεκριμένα, εκφράζεται ο φόβος ότι αν ξεκινήσουν να ανταλλάσσονται αυτά τα χαρτονομίσματα, η Ελλάδα σπαμαριστεί από κλεμμένα Λιβυκά 100ευρα και 200ευρα:

 «Η Τράπεζα της Ελλάδος, εκθέτει στη σχετική αναφορά της, ότι υπάρχει προφανής κίνδυνος η χώρα να κατακλυστεί από κλεμμένα τραπεζογραμμάτια της Λιβύης, εάν υπάρξει έστω και μία περίπτωση ανταλλαγής τους.

Τα φθαρμένα τραπεζογραμμάτια των 200 ευρώ, φέρουν σειριακό αριθμό που ξεκινά με τα ψηφία Χ039, ενώ αυτά των 100 ευρώ, φέρουν σειριακό αριθμό που ξεκινά με τα ψηφία Χ1005. Επειδή, λοιπόν, ήταν αδύνατη η κυκλοφορία των ανωτέρω τραπεζογραμματίων, κάτοχοι τέτοιων χαρτονομισμάτων τα προσκόμισαν και συνεχίζουν να τα προσκομίζουν στην Τράπεζα της Ελλάδος, τόσο στο Κεντρικό Κατάστημα αυτής στην Αθήνα όσο και στα ανά την Ελλάδα Υποκαταστήματά της, και ζητούν να ανταλλάξουν αυτά τα φθαρμένα τραπεζογραμμάτια με άλλα της ως άνω Κεντρικής Τράπεζας, μόνης αρμοδίας για την τοιαύτη ανταλλαγή.»

Μέχρι στιγμής, έχουν υπάρξει τουλάχιστον δύο απόπειρες ανταλλαγής. Η μία έγινε στις 8/4/2019 στο Υποκατάστημα Κομοτηνής της ΤτΕ, όπου κάποιος προσπάθησε να ανταλλάξει 50 φθαρμένα 200ευρα και 10 100ευρα (συνολικής αξίας 11.000 ευρώ). Η δεύτερη έγινε στις 30/6/2021 στο Υποκατάστημα Σερρών της ΤτΕ, όπου έγινε απόπειρα να ανταλλαχθούν 14 φθαρμένα 200ευρα (συνολικής αξίας 2.800 ευρώ).

Με αυτόν τον ρυθμό, μέχρι το 2100 ίσως έχουν καταφέρει να τα μαζέψουν όλα.

(πηγή)

 

Best of internet