Quantcast
THE STREAM

Για ανθρωποκτονία θα δικαστεί ο αστυνομικός που σκότωσε τον Κώστα Φραγκούλη

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης αποφάσισε ότι επέλεξε να μην πυροβολήσει στον αέρα


THE NEWSROOM · 7 Φεβρουαρίου 2024

Μετά από έναν χρόνο και κάτι μήνες, ήρθε η ώρα του δικαστηρίου. Με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, ο 35χρονος αστυνομικός που τον Δεκέμβριο του 2022 πυροβόλησε και σκότωσε τον 16χρονο Ρομά Κώστα Φραγκούλη θα παραπεμφθεί στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης.

 

Οι κατηγορίες που θα αντιμετωπίσει είναι α) ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και β) για εκτέλεση παράνομων πυροβολισμών. Σύμφωνα με τις σχετικές αναφορές στα ΜΜΕ (1, 2), οι δικαστές του Συμβουλίου υιοθέτησαν την πρόταση του εισαγγελέα: Κοινώς, έκριναν ότι ο αστυνομικός βρισκόταν σε ήρεμη ψυχική κατάσταση όταν επέλεξε να μην πυροβολήσει ψηλά, άρα γνωρίζοντας ότι ο πυροβολισμός του μπορεί να σκοτώσει.

Υπενθυμίζουμε σχετικά αποσπάσματα της εισαγγελικής πρότασης:

«Aν ήθελε πραγματικά απλώς να εκφοβίσει τον 16χρονο θα μπορούσε να πυροβολήσει μία ή και περισσότερες φορές στον αέρα.»

Και:

«Στη συγκεκριμένη περίπτωση απαγορευόταν, καθώς στρεφόταν εναντίον ανηλίκου, όπως γνώριζε ο κατηγορούμενος, χωρίς μάλιστα να αποτελεί μοναδικό μέσο για την αποτροπή επικείμενου κινδύνου θανάτου, αφού, αφενός ο 16χρονος επιχειρούσε πλέον μόνο να διαφύγει και δεν επιτίθετο στους αστυνομικούς, αφετέρου θα μπορούσε ο κατηγορούμενος να πυροβολήσει προς εκφοβισμό στοχεύοντας ψηλά

Η έκδοση της εισαγγελικής πρότασης είχε εξοργίσει κύκλους της ΕΛΑΣ, αν κρίνουμε από το post του προέδρου της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης Θόδωρου Τσαϊρίδη στο Facebook:

«Σε μια χώρα που υποτίθεται σοκάρονται καθημερινά από την εγκληματικότητα, που κάθε τρεις και λίγο “αυστηροποιούνται” οι ποινές, που προσφάτως ακούσαμε ότι το βασικό πρόβλημα είναι η μικροεγκληματικότητα και ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση σε αυτόν τον τομέα, το να βάζεις 20 ευρώ και να φεύγεις ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΞΙΟΠΟΙΝΗ ΠΡΑΞΗ με βάση τις ισχύουσες διατάξεις, όπως αναγράφει ο κ. Εισαγγελέας. Δεν υπάρχει κανένα υπηρεσιακό καθήκον να ενεργήσουν οι αστυνομικοί. Θα μπορούσε να αποτελεί κακόγουστο αστείο, αλλά είναι η ελληνική πραγματικότητα το 2023.»

Υπενθυμίζουμε ότι η αρχή της ιστορίας είναι ότι ο 16χρονος έφυγε από βενζινάδικο χωρίς να πληρώσει βενζίνη αξίας 20 ευρώ.

Best of internet