Quantcast
THE STREAM

Εθνική χυλόπιτα έριξε ο Βρετανός πρωθυπουργός στον Μητσοτάκη για χάρη των Μαρμάρων

Στραβωμένο παιδάκι στιγμή από τον Βρετανό ηγέτη


THE NEWSROOM · 28 Νοεμβρίου 2023

Το αντίστοιχο του «κάνω μουτράκια» αλλά σε επίπεδο διεθνών σχέσεων έκανε χτες ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ. Οι δύο ηγέτες επρόκειτο να συναντηθούν σήμερα Τρίτη 28/11 (με το date να είναι κανονισμένο εδώ και βδομάδες), όμως η βρετανική πλευρά ακύρωσε τελευταία στιγμή το ραντεβού επικαλούμενη δυσκολίες στο πρόγραμμα του Σούνακ.

Οι πονηροί Βρετανοί πρότειναν ο Σούνακ να αντικατασταθεί από τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Βρετανίας, Όλιβερ Ντάουντεν, όμως η ελληνική πλευρά το είδε ως διπλωματικό «Άσε ρε πονηρέ» και αρνήθηκε. Για την ακρίβεια, μάθαμε για το όλο σκηνικό από το χτεσινοβραδινό tweet του στραβωμένου Μητσοτάκη:

Όπως όλα δείχνουν, η πραγματική αιτία για το όλο μπάχαλο είναι οι πολύ πρόσφατες δηλώσεις του Μητσοτάκη στο BBC για τα μάρμαρα του Παρθενώνα. Μιλώντας στο BBC για το θέμα, ο Μητσοτάκης ήταν πολύ κάθετος, ακολουθώντας βέβαια τις διαχρονικά ίδιες πάνω κάτω απόψεις της Αθήνας:

«Θα φαίνονταν καλύτερα στο Μουσείο της Ακρόπολης. Δεν είναι ζήτημα επιστροφής, τα Γλυπτά ανήκουν στην Ελλάδα και εκλάπησαν.

Για εμάς είναι ζήτημα επανένωσης, πού μπορείς να θαυμάσεις καλύτερα αυτά τα σημαντικά μνημεία. Αν κόβαμε μισή τη Μόνα Λίζα και η μισή ήταν στο Λούβρο, τι θα συνέβαινε;»

Το ζήτημα εδώ πέρα είναι ότι η κυβέρνηση των Συντηρητικών είναι κάθετα αντίθετη ακόμη και στην προοπτική του δανεισμού των μαρμάρων, ενώ οι Εργατικοί (που είναι και σημαντικά μπροστά στις δημοσκοπήσεις) δεν είναι εχθρικοί σε αυτό το ενδεχόμενο, το οποίο μπορεί να γίνει με τον υπάρχοντα νόμο του 1963. Πριν τη συνάντηση με τον Σούνακ, ο Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον ηγέτη των Εργατικών Κιρ Στάρμερ. Καταλαβαίνετε που πάει αυτό.

Στην ίδια τη Βρετανία, κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωσαν στο BBC ότι η ακύρωση έχει να κάνει με τα Ελγίνεια:

«Κατέστη αδύνατο να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση μετά από σχόλια που προηγήθηκαν σχετικά με τα Ελγίνεια Μάρμαρα.

Η θέση μας είναι ξεκάθαρη – τα Ελγίνεια Μάρμαρα αποτελούν μέρος της μόνιμης συλλογής του Βρετανικού Μουσείου και ανήκουν εδώ. Είναι απερίσκεπτο για οποιονδήποτε Βρετανό πολιτικό να προτείνει ότι αυτό υπόκειται σε διαπραγμάτευση.»

Φυσικά, οι Εργατικοί δεν έχασαν την ευκαιρία. Μία πηγή από το περιβάλλον τους χαρακτήρισε την στάση της πλευράς Σούνακ «αξιολύπητη», ενώ μια άλλη χαρακτήρισε το όλο σκηνικό ως «αλλόκοτο θέατρο πολιτισμικού πολέμου». Στην Ελλάδα από την άλλη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρήκε στο πλευρό του τον Στέφανο Κασσελάκη:

Όμως ακόμη κι αυτό σχολιάστηκε:

Έτσι είμαστε εμείς οι Έλληνες, δε μπορούμε με τίποτα να μονιάσουμε.

Best of internet