Quantcast
THE STREAM

Θεσσαλονίκη: Μαγαζί πουλάει Αποκριάτικες στολές Χίτλερ και Μεταξά για οργισμένα ελληνόπουλα

Μόνο για περίεργα cosplay sessions με εσάς και τους φίλους σας


THE NEWSROOM · 4 Οκτωβρίου 2023

Δεν ξέρουμε αν πρόκειται όντως για ειδική προσφορά τώρα που έρχεται η 28η Οκτωβρίου, όμως το σίγουρο είναι ότι τα προϊόντα ενός καταστήματος στη Θεσσαλονίκη θα κάνουν πολλά βλέφαρα να υψωθούν. Πρόκειται για ένα γνωστό κατάστημα με στολές και άλλα εποχικά είδη στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, το οποίο αποφάσισε να προσθέσει στον κατάλογό του κάποιες ελαφρώς αμφιλεγόμενες φορεσιές – τις οποίες μάλιστα φτιάχνει το ίδιο, από ό,τι βλέπουμε.

Πιο συγκεκριμένα, το μαγαζί που βρίσκεται στη γωνία της Ι. Δραγούμη και της Εγνατίας προσφέρει στολές όπως την «Ιωάννης Μεταξάς», «Χίτλερ» και «Γερμανός αξιωματικός» (εννοώντας των SS). Μπορεί κάποιος να αγοράσει και περιβραχιόνιο με τη σβάστικα σαν ξεχωριστό αξεσουάρ, αν το θέλει:

Το καστ συμπληρώνεται από λιγότερο αμφιλεγόμενες στολές όπως του Ιταλού πρέσβη, αν κάποιος θέλει να συμπληρώσει τη γκαρνταρόμπα ενός ιστορικού cosplay για την Ελλάδα στον Β’ Παγκόσμιο:

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που κυκλοφορούν τέτοιες Made In Greece στολές στην ελληνική αγορά. Πριν λίγα χρόνια κυκλοφόρησε στα social η εξής εικόνα:

Τότε, η ιδιοκτήτρια της βιοτεχνίας είχε δηλώσει ότι οι στολές προορίζονται για σχολεία και σχολικές θεατρικές παραστάσεις κλπ:

«Όταν ξεκίνησα να δουλεύω με σχολεία και να δίνω θεατρικές στολές, τα σχολεία μου ζητούσαν να έχω Γερμανό του 1940. Δυστυχώς, αυτή είναι η στολή του Γερμανού του 1940. Αναγκάστηκα λοιπόν να αρχίσω να παράγω τη στολή για να κάνουν τις σχολικές γιορτές και να υπενθυμίζουν και στα παιδιά τις θηριωδίες των Ναζί. Δεν το έκανα, επειδή τους υποστηρίζω και για κανένα λόγο δεν θα ήθελα να σχετιστώ με αυτό. Τη φωτογραφία την κατεβάσαμε επειδή δεν ήθελα σε καμιά περίπτωση να συνδεθώ με τέτοια φαινόμενα λόγω μιας θεατρικής στολής.»

Μάλιστα, το υπουργείο Οικονομίας (έτσι λεγόταν τότε) είχε εκδώσει απόφαση που ανέφερε συγκεκριμένα ότι απαγορεύεται να πωλείται στολή Χίτλερ:

«Δε θα επιτρέπεται η εμπορική προβολή προϊόντων, όπως η παιδική στολή που αναπαριστά τον Χίτλερ, με το αιτιολογικό ότι η διάθεση τέτοιων στολών παραπέμπει σε στάσεις και χειρονομίες άμεσα συνδεδεμένες με εγκλήματα μίσους, όπως ο ναζιστικός χαιρετισμός.»

Η αλήθεια είναι ότι η στολή γιαγιάς 28 Οκτωβρίου (αν και δεν καταλαβαίνουμε πως προκύπτει η σύνδεση) είναι πιο άκακη (και επίσης πιο αστεία):

 

 

Best of internet