Quantcast
THE STREAM

Εντωμεταξύ στη Ρόδο, κροκόδειλο είδαν κάμποσοι κάτοικοι σε τοπικό ποτάμι

Η βιοποικιλότητα του νησιού μόλις ανέβηκε 2-3 λέβελ


THE NEWSROOM · 13 Ιουλίου 2023

Κι όμως, αυτή η είδηση δεν έχει να κάνει με τη σεζόν στη Ρόδο παρά μόνο αν δούμε τον υποτιθέμενο κροκόδειλο σαν έναν τουρίστα από την Αφρική. Τέλος πάντων, το στόρι είναι ότι η Ρόδος έχει αναστατωθεί γιατί κάτοικοι είδαν κάτι που τους θυμίζει κροκόδειλο στον ποταμό της Κρεμαστής.

Για αρχή, ας πούμε ότι σύμφωνα με τo τοπικό rodosreport φαίνεται να υπάρχουν κάμποσες (και επώνυμες) μαρτυρίες για κάποιου είδους μεγάλο ερπετό με ουρά που μοιάζει με αυτή των κροκόδειλων. Η πιο χαρακτηριστική μαρτυρία προέρχεται από ένα ζευγάρι που κατήγγειλε ότι καθώς περνούσαν με το μηχανάκι δίπλα από το ποτάμι, δέχτηκαν επίθεση από ένα ζώο που στη συνέχεια χάθηκε στις καλαμιές.

Έτσι, η Περιφέρεια έβαλε τις αρμόδιες υπηρεσίες (δηλαδή πυροσβέστες με κλιμάκιο του Δασαρχείου) να ψάξουν το ποτάμι , ιδίως στα σημεία που αυτή την περίοδο έχουν νερό. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάποιος όντως σχετικός άνθρωπος, δηλαδή ο υπεύθυνος της Ελληνικής εταιρείας Ερπετολόγων στην Κρήτη, μιλώντας στην Πρώτη Έκδοση Δωδεκανήσου είπε ότι κροκόδειλος μάλλον δεν παίζει:

«Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μάλλον δεν επρόκειτο για κροκόδειλο αλλά lizard monitor. Καταλήγουμε μάλλον στο συμπέρασμα αυτό, διότι ο κροκόδειλος δεν είναι τόσο ταχύτατος όπως οι καταγγελίες αναφέρουν. Μας μιλάνε δηλαδή για ένα ερπετό πολύ ταχύτατο. Άρα θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για lizard monitor.

Αν επρόκειτο για lizard monitor δεν θα βρεθεί ποτέ. Είναι πανέξυπνο ζώο. Και η τακτική δόλωσης του είναι πολύ συγκεκριμένη για να πιαστεί. Μπορεί οι ειδικοί να ψάχνουν μέρες στο ποτάμι και να μην το δουν ποτέ και όταν φύγουν να γίνουν και άλλες αναφορές εμφάνισης του.

Συνήθως δεν επιτίθεται σε ανθρώπους αλλά τρέφεται μόνο με ζώα. Για παράδειγμα, κότες. Στην περιοχή προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για επιθέσεις σε κοτέτσια. Είναι όμως περίεργο, διότι το συγκεκριμένο είδος δεν επιτίθεται στον άνθρωπο τον φοβάται ενώ εδώ έχουμε αναφορές για επιθέσεις.

Από την άλλη βέβαια οι αναφορές που έχουν γίνει για επιθέσεις είναι πάντα βραδυνές ώρες. Το lizard monitor είναι ζώο το οποίο εμφανίζεται την ημέρα. Δεν μπορούμε να πούμε κάτι με σιγουριά ακόμα. Προφανώς, το ζώο είναι σε σύγχυση και προσπαθεί να προσαρμοστεί.

Το ζώο αυτό δεν μπορεί να έχει έρθει μόνο του στο νησί. Κάποιος το έχει φέρει παράνομα από την Αφρική. Τώρα το άφησε ελεύθερο; του έφυγε; κανείς δεν μπορεί να ξέρει.»

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει (περίπου) προηγούμενο με κροκόδειλους στο νησί – για την ακρίβεια, προηγούμενο με αλιγάτορες. Πιο συγκεκριμένα, ένας πατέρας και γιός είχαν προσπαθήσεισει να φέρουν 5 μωρά αλιγάτορες στη Ρόδο αλλά τους κατάλαβαν και τελικά συνελήφθησαν για παράνομη διακίνηση απαγορευμένων ειδών. Επίσης, το Δασαρχείο και το Tελωνείο έκαναν έρευνα στο σπίτι τους και εντόπισαν 12 φίδια (πύθωνες και βόες) και εγκαταστάσεις αναπαραγωγής, αλλά και δεκάδες εξωτικά πουλιά.

 

Best of internet