Quantcast
THE STREAM

Λουκέτο στο ξενοδοχείο του Dragon Ευμορφίδη έβαλε το υπουργείο Τουρισμού

Η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της


THE NEWSROOM · 13 Ιουλίου 2023

Δε θα έχει πλέον το ξενοδοχείο του για να παίζει ο Mr. Cocomat Πολ Ευμορφίδης. Το ξενοδοχείο Coco-Mat Athens BC στο Κουκάκι, το οποίο ανήκει στον ξυπόλητο Dragon και στον αδερφό του, έφαγε λουκέτο με απόφαση της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Αττικής του υπουργείου Τουρισμού. Η αιτία είναι η μερική ανάκληση της οικοδομικής άδειας λόγω απόφασης του ΣτΕ.

Η δε αιτία της ανάκλησης της οικοδομικής άδειας είναι οι αυθαίρετοι όροφοι του ξενοδοχείου, το οποίο ξεπερνάει κατά περισσότερο από 10 μέτρα το ύψος που του επιτρέπεται να έχει, δεδομένου ότι έχει χτιστεί σε αρχαιολογικό χώρο (έχει ύψος 36,5 μέτρα ενώ θα έπρεπε να έχει ως 24). Η υπόθεση του ξενοδοχείου, το οποίο άρχισε να λειτουργεί το 2019, έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστή διότι το εύμορφο κατασκεύασμα κρύβει κανονικά την Ακρόπολη.

Το δε ΣτΕ έχει καταλήξει ότι οι πλεονάζοντες όροφοι πρέπει να γκρεμιστούν. Στην δε τελευταία απόφαση έχει δώσει 3 μήνες προθεσμία για να γίνουν οι μελέτες κατεδάφισης. Όλη αυτή η διαδικασία, η οποία περιλαμβάνει την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, τον Δήμο και το Υπουργείο Τουρισμού, έχει δημιουργήσει αρκετό drama, όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις των αρμόδιων φορέων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Υπουργείου Τουρισμού:

«Κατόπιν ενημέρωσης, σήμερα, του Υπουργείου Τουρισμού και συγκεκριμένα της αρμόδιας υπηρεσίας ελέγχου τουριστικών καταλυμάτων Αττικής (Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Αττικής) από τον Πάρεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, σχετικά με το υπ. αριθ. 15/2023 πρακτικό του Τριμελούς Συμβουλίου Συμμόρφωσης, η υπηρεσία θα προχωρήσει άμεσα στις κατά νόμο ενέργειες παύσης λειτουργίας του ξενοδοχείου «COCO MAT ATHENS BC», λόγω μερικής ανακλήσεως της οικοδομικής άδειας (σκέψη 8 του ανωτέρω πρακτικού του ΣτΕ).

Σημειώνεται ότι για την εν λόγω υπόθεση το Υπουργείο Τουρισμού είχε και στο παρελθόν δράσει εγκαίρως, διερευνώντας με σχετικό έγγραφο προς την ΥΔΟΜ Δήμου Αθηναίων, εάν είχε γίνει ανάκληση της οικοδομικής άδειας του εν λόγω καταλύματος ως απόρροιας συμμόρφωσης του με αριθμ. 11/2022 πρακτικού συνεδρίασης του ΣτΕ, αλλά ουδέποτε έλαβε απάντηση.

Επιπροσθέτως, με το από 21/4/2023 έγγραφό της, η αρμόδια Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Αττικής απέστειλε προς το ξενοδοχείο κλήση σε παροχή εξηγήσεων προκειμένου να διερευνήσει τους λόγους για τους οποίους δεν είχε επέλθει μεταβολή των στοιχείων γνωστοποίησης του τουριστικού καταλύματος στο πληροφοριακό σύστημα notify business κατόπιν της μεταβολής στην υπ. αριθμ 15/2017 άδεια δόμησης του, και δόθηκαν οι σχετικές εξηγήσεις σχετικά με τη λειτουργία του.

Είναι σαφές ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Τουρισμού είχαν από την πρώτη στιγμή άμεσα κινηθεί ως προς τη διερεύνηση της νόμιμης λειτουργίας του ξενοδοχείου, όπως υποχρεούνται βάση της κείμενης νομοθεσίας.»

Το αστείο είναι ότι η ανακοίνωση του υπουργείου πετάει σπόντες για αδράνεια στον Δήμο Αθηναίων:

«Σημειώνεται ότι για την εν λόγω υπόθεση το Υπουργείο Τουρισμού είχε και στο παρελθόν δράσει εγκαίρως, διερευνώντας με σχετικό έγγραφο προς την ΥΔΟΜ Δήμου Αθηναίων, εάν είχε γίνει ανάκληση της οικοδομικής άδειας του εν λόγω καταλύματος ως απόρροιας συμμόρφωσης του με αριθμ. 11/2022 πρακτικού συνεδρίασης του ΣτΕ, αλλά ουδέποτε έλαβε απάντηση

Η οποία είναι απάντηση σε πρόσφατη ανακοίνωση του Δήμου, ο οποίος τόνιζε ότι η συνέχεια αφορά κυρίως άλλους:

«Με την πρόσφατη απόφασή του, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι η υποχρέωση συμμόρφωσης του Δήμου Αθηναίων εξαντλείται στην ορθή επανάληψη για τυπικό λόγο και μόνο της μερικής ανάκλησης της υπ’ αρ. 15/2017 οικοδομικής αδείας, όπως και έγινε.

Ο Δήμος Αθηναίων προέβη σε μερική ανάκληση της υπ’ αρ. 15/2017 με ρητή διοικητική πράξη νομίμως δημοσιευμένη και αναρτημένη. Καμία άλλη υποχρέωση δεν έχει ο Δήμος Αθηναίων σχετικά με την περαιτέρω διαδικασία.

Ρητώς δε, η απόφαση αναφέρει ότι η υποχρέωση κατεδάφισης των αυθαιρέτων ορόφων ανήκει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, η οποία οφείλει να το πράξει εντός τριών μηνών, ενώ το Υπουργείο Τουρισμού οφείλει να προβεί στη σφράγιση της επιχείρησης ως λειτουργούσα χωρίς νόμιμη άδεια.»

Με λίγη τύχη θα καταφέρει μετά από 20 χρόνια να μπει στη Βουλή και να το νομιμοποιήσει διά παντός.

Best of internet