Quantcast
THE STREAM

Παράνομη πάνε να βγάλουν την απεργία στο Μετρό, για να μην ξεχνάτε που ζείτε

Μην απαιτείτε προσλήψεις προσωπικού και υποδομές και τέτοια, έχουμε πένθος να κάνουμε


THE NEWSROOM · 2 Μαρτίου 2023

Φωτογραφία εξωφύλλου: ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ / Eurokinissi

Ευτυχώς, δεν έχουν προσχωρήσει όλοι στη χώρα μας στο στρατόπεδο των φιλοσυνδικαλιστών. Αναφερόμαστε φυσικά στην προσοχή με την οποία ακούει το κοινό τους συνδικαλιστές των σιδηροδρομικών, οι οποίοι είχαν προειδοποιήσει από καιρό για τις ασυναγώνιστες για τα μέτρα του 1920 προδιαγραφές των ελληνικών σιδηροδρόμων.

Όμως η κατάσταση παραμένει ακόμη αρκετά ελληνική. Αυτό αποδεικνύεται όχι μόνο από όσα μαθεύτηκαν σήμερα για τα προβλήματα του Προαστιακού (hint: μοιάζουν με αυτά τα της γραμμής Αθήνα – Θεσσαλονίκη), αλλά και από τις εξελίξεις που έχουν να κάνουν με την απεργία του σωματείου εργαζομένων στο ΜΕΤΡΟ. Το σωματείο είχε προκηρύξει στάση εργασίας από την έναρξη μέχρι τη λήξη της βάρδιας αρχικά για την 1 Μαρτίου, δηλαδή χτες. Το βασικό της αίτημα ήταν οι προσλήψεις ώστε να καλυφθούν τα μεγάλα κενά στο προσωπικό:

«Η κυβέρνηση μεθοδικά και στοχευμένα επιδιώκει την απαξίωση της Εταιρίας και την απορρύθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζόμενων, με απώτερο στόχο την εκχώρηση κρίσιμων τομέων της σε ιδιώτες.

Σε αυτό το πλαίσιο συνεχίζει να αφήνει κενές περισσότερες από 800 θέσεις εργασίας, με αποτέλεσμα πολλοί συνάδελφοι να εργάζονται εξαντλητικά ωράρια, χωρίς ανάπαυση, ακόμα και ολόκληρα 12ωρα!

Όμως, αντί να προχωρήσει σε προσλήψεις, που θα καλύψουν αυτά τα κενά με διαφανείς διαδικασίες, σε μια προφανή προσπάθεια να εκμεταλλευτεί την αγωνία και την εργασιακή ανασφάλεια, που έχει δημιουργήσει η κυβερνητική πολιτική, επιδιώκει να θεσμοθετήσει τη δυνατότητα αποσπασματικών προσλήψεων.»

Λόγω του δυστυχήματος στα Τέμπη, το σωματείο έβγαλε νέα ανακοίνωση όπου τόνισε τις ελλείψεις σε προσωπικό και την απαξίωση των υποδομών, οι οποίες προβλέψιμα τελικά οδηγούν σε τέτοια συμβάντα:

«Όταν οι εργαζόμενοι μιλούν για έλλειψη προσωπικού, για απαξίωση των εγκαταστάσεων και των υποδομών, για την ελλιπή  συντήρηση του τροχαίου υλικού, για την παραβατικότητα σε όλο το μήκος του δικτύου, κάποιοι αρμόδιοι σφύριζαν αδιάφορα.

Τέτοιου μεγέθους τραγωδίες είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα συμβούν αν κάποιος δεν ασχοληθεί σοβαρά με την στελέχωση αλλά και τις υποδομές. Ο σιδηρόδρομος δεν είναι οι λαμπεροί γρανίτες, οι προβολείς και οι κάμερες των καναλιών που τρέχουν να προβληθούν όλοι όσοι φέρουν ευθύνη για αυτό τραγικό γεγονός. Ο σιδηρόδρομος είναι όλα όσα υπάρχουν πίσω από αυτήν την χολιγουντιανού επιπέδου λάμψη, όλα όσα είναι αόρατα από τους φακούς των καμερών.

Σήμερα από ντροπή και μόνο, θα έπρεπε να βλέπαμε τις παραιτήσεις όλων αυτών των φωστήρων που πιστεύουν ότι ο σιδηρόδρομος μπορεί να λειτουργήσει στον αυτόματο πιλότο. Σήμερα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου μεταφορών θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί σύσσωμη.

Με βαθιά θλίψη στις καρδιές μας για το τραγικό σημερινό δυστύχημα, το μεγαλύτερο ίσως στην ιστορία του ελληνικού σιδηροδρόμου, ως ένδειξη πένθους στην εθνική τραγωδία αναστέλλουμε την σημερινή μας κινητοποίηση.»

Επίσης, ανακοίνωσε ότι η στάση εργασίας θα μετατραπεί σε απεργία στις 2 Μαρτίου:

«Το Σωματείο μας θρηνεί μαζί με όλη την κοινωνία για το τραγικό θανατηφόρο δυστύχημα στους ελληνικούς σιδηροδρόμους.

Δεκάδες συνάνθρωποι μας χάθηκαν και άλλοι τόσοι τραυματίστηκαν στον βωμό του ιδιωτικού κέρδους και της αδιαφορίας των υπευθύνων.

Χρόνια τώρα το σωματείο μας καταγγέλλει τεράστιες ελλείψεις σε υλικά, ανταλλακτικά, αναλώσιμα συντήρησης και για την τεράστια έλλειψη σε προσωπικό για όλες τις ειδικότητες λειτουργίας και συντήρησης, που αναγκάζουν το υπάρχων προσωπικό σε εξαντλητικά ωράρια εργασίας με ότι αυτόσυνεπάγεται.

Τα προβλήματα μας είναι κοινά με τον ΟΣΕ και όποιος δεν το παραδέχεται απλά εθελοτυφλεί. Για όλους τους παραπάνω λόγους θέλοντας το θανατηφόρο ατύχημα που έγινε να είναι το τελευταίο, διατρανώνουμε την αγανάκτηση μας και κηρύσσουμε απεργία από τις 06:00 το πρωί έως τις 24:00 το βράδυ για την Πέμπτη 2/3/2023.»

Όπως και να’χει, η ΣΤΑΣΥ, δηλαδή ο διαχειριστής του Αθηναϊκού μετρό και του τραμ δε φαίνεται να προβληματίστηκε ιδιαίτερα. Σύμφωνα με το ΠΑΜΕ, το συνδικαλιστικό μέτωπο του ΚΚΕ, η ΣΤΑΣΥ έκανε προσφυγή στα δικαστήρια για να βγάλει την απεργία παράνομη

Οκ κύριοι εργαζόμενοι, μπορείτε να βγείτε στα κανάλια να τα πείτε αλλά μην τολμήσετε να χαλάσετε το εθνικό πένθος με απεργίες και τέτοια. Το λένε και οι φίλοι μας στον ΣΚΑΪ:

 

 

Best of internet