Quantcast
THE STREAM

Όλο το Μπιλμπάο με τον Τάκη Θεοδωρικάκο και τις κατηγορίες για κουκούλωμα υπόθεσης

Ενδοαστυνομικό σπαραγμό προκάλεσε η υπόθεση που εμπλέκεται μέλος της οικογένειας του υπουργού Προστασίας του Πολίτη


THE NEWSROOM · 31 Ιανουαρίου 2023

Ένα μπαράζ αμήχανων αποκαλύψεων και κόντρα ανακοινώσεων από την πλευρά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου έχει προκύψει τις τελευταίες μέρες. Η αρχή έγινε με δημοσίευμα της εφημερίδα Documento του Κώστα Βαξεβάνη, όπου γράφτηκε ότι ο γιος του υπουργού είχε συλληφθεί μαζί με 4 άτομα τον Νοέμβριο του 2021. Το κλου της υπόθεσης είναι ότι οι αστυνομικοί που τους συνέλαβαν βρήκαν πάνω τους 18 γραμμάρια ναρκωτικά, αλλά μέσω του τότε αρχηγού της ΕΛΑΣ και νυν ΓΓ ΠροΠο, Μιχάλη Καραμανλάκη, ασκήθηκαν πιέσεις ώστε να καταστραφούν τα drugs, να αφεθούν ελεύθερα τα άτομα και να μη σχηματιστεί δικογραφία.

Το περιστατικό αποκάλυψε ένας ταξίαρχος της ΕΛΑΣ εν αποστρατεία πριν λίγες ημέρες σε κατάθεσή του στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, ο οποίος τότε υπηρετούσε στην Άμεση Δράση Αττικής. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Καραμανλάκης του είπε τα εξής:

«Μου απάντησε, με τρόπο επιτακτικό λέγοντάς μου: “Κόψε το λαιμό σου και φώναξε τα παιδιά που εμπλέκονται στον έλεγχο και λύσε το θέμα τώρα γιατί δεν μπορεί να σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος μέλους της οικογένειας του υπουργού”.»

Η πλευρά Θεοδωρικάκου έβγαλε ανακοίνωση την Κυριακή 29/1. Εκεί μιλούσε για «ψεύδη και συκοφαντίες» και σημείωνε το εξής:

 «Αφορούσε έναν απλό -και μόνο- αστυνομικό έλεγχο σε 4 νέα παιδιά, ανάμεσα στους οποίους και στον γιο μου, στις 22 Νοεμβρίου 2021, χωρίς να βρεθεί τίποτε μεμπτό! Προφανώς, ο φάκελος αυτής της υπόθεσης θα πρέπει να εξεταστεί ενδελεχώς από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων και τα πορίσματά της να αποσταλούν στην ανεξάρτητη Ελληνική Δικαιοσύνη, ώστε να λάμψει η αλήθεια και να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες.»

Την επόμενη μέρα (Δευτέρα 30/1), το MEGA δημοσίευσε αποκλειστικές πληροφορίες του αστυνομικού συντάκτη του Βήματος και των Νέων Βασίλη Λαμπρόπουλου, όπου μεταξύ άλλων διακρίνονται φωτογραφίες από τα ναρκωτικά (αλλά και grinders και μάρκες). Σύμφωνα με τον ταξίαρχο που κατέθεσε, τις φωτογραφίες τις είχε λάβει από τον υπεύθυνο της ΔΙΑΣ που έκανε έλεγχο στους νεαρούς. Ο ίδιος ο δημοσιογράφος είπε ότι η απόφαση να σταλούν οι φωτογραφίες πάρθηκε επειδή προέκυψε διαφωνία για τον χειρισμό της σύλληψης.

Ο δε ταξίαρχος δηλώνει μέσω των φωτογραφιών ότι μπορεί να ταυτοποιηθεί ο αποστολέας και η ώρα και κάλεσε να παρθούν καταθέσεις από τους αστυνομικούς της ΔΙΑΣ. Επίσης, ότι στο εσωτερικό σύστημα ελέγχου φαίνονται τα πρόσωπα και τα ονόματα των τεσσάρων ατόμων που συνελήφθησαν. Άρα, μπορεί να εξακριβωθεί ακριβώς το ποιοι πιάστηκαν και τι βρέθηκε πάνω τους. Ο δημοσιογράφος σχολίασε ότι δεν έχει υπάρξει καμία δικογραφία για το εν λόγω περιστατικό.

Η νέα ανακοίνωση της πλευράς Θεοδωρικάκου – ΠροΠο αναφέρει τα εξής:

«Καθώς συνεχίστηκε και σήμερα, από ορισμένα μέσα ενημέρωσης, η αναπαραγωγή ψεμάτων, συκοφαντιών και αστήρικτων κατηγοριών -βασισμένη σε ψευδή κατάθεση αποστρατευθέντα Αξιωματικού σε βάρος του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη και του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου- και, καθώς επίσης συνεχίζεται και η δημόσια συζήτηση για τις φερόμενες επικοινωνίες αστυνομικών με εμπλεκόμενους σε ποινικές υποθέσεις, υπενθυμίζεται ότι: με εντολή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου, και οι δύο υποθέσεις έχουν σταλεί στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων των Σωμάτων Ασφαλείας για ταχύτατη και ενδελεχή έρευνα και τα πορίσματά τους θα σταλούν στην ανεξάρτητη Ελληνική Δικαιοσύνη.»

Η ίδια πλευρά αναφέρει ως επιχείρημα ότι τόσο ο αξιωματικός που κατέθεσε, όσο κι ο προϊστάμενος των Εσωτερικών Υποθέσεων όταν κατέθεσε ο πρώτος αποστρατεύτηκαν την ίδια εκείνη μέρα, υπονοώντας ότι έχουν τη δική τους ατζέντα. Σχολίασε επίσης ότι η κατάθεση έγινε πολλούς μήνες μετά.

«Καθώς συνεχίστηκε και σήμερα, από ορισμένα μέσα ενημέρωσης, η αναπαραγωγή ψεμάτων, συκοφαντιών και αστήρικτων κατηγοριών – βασισμένη σε ψευδή κατάθεση αποστρατευθέντα Αξιωματικού σε βάρος του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη και του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου- και, καθώς επίσης συνεχίζεται και η δημόσια συζήτηση για τις φερόμενες επικοινωνίες αστυνομικών με εμπλεκόμενους σε ποινικές υποθέσεις, υπενθυμίζεται ότι: με εντολή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου, και οι δύο υποθέσεις έχουν σταλεί στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων των Σωμάτων Ασφαλείας για ταχύτατη και ενδελεχή έρευνα και τα πορίσματά τους θα σταλούν στην ανεξάρτητη Ελληνική Δικαιοσύνη.»

Πάντως, οι πληροφορίες του Β. Λαμπρόπουλου και του MEGA αναφέρουν ακόμη ότι μετά την κατάθεση του ταξίαρχου της Άμεσης Δράσης, αστυνομικοί από υπηρεσίας του υπουργείου ΠροΠο έκαναν ντου στο Εσωτερικών Υποθέσεων ψάχνοντας τον φάκελο της υπόθεσης. Μάλιστα, έγινε τόσο χαμός που οι αστυνομικοί παραλίγο να πλακωθούν και μόνο η παρέμβαση δικαστικών αποκλιμάκωσε την κατάσταση.

Ο δε ταξίαρχος ε.α. σχολίασε ότι έχει δεχτεί πολλά απειλητικά τηλεφωνήματα τους τελευταίους μήνες. Επίσης, στην κατάθεσή του έριξε στην ηγεσία του ΠροΠο την ευθύνη για ό,τι του συμβεί:

«Ξεκαθαρίζω πως οτιδήποτε μου συμβεί εφεξής και δη σε ό,τι αφορά εμένα ή τα μέλη της οικογένειάς μου, αποκλειστική ευθύνη θα έχει ο υπουργός Θεοδωρικάκος και ο πρώην αρχηγός και νυν γενικός γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Καραμανλάκης.»

Ο δε κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατάφερε σήμερα το πρωί να πετάξει τη μπάλα σε δύο εξέδρες, λέγοντας ότι ο αξιωματικός που κατέθεσε και είχε κακό σκοπό και είπε την αλήθεια για ένα περιστατικο:

«Έχουμε ένα περιστατικό το Νοέμβριο του 2021 όταν έγινε έλεγχος σε τέσσερα παιδιά ανάμεσα στα οποία υπήρξε και συγγενικό πρόσωπο του κ. Θεοδωρικάκου. Η ΕΛ.ΑΣ διερευνά αν υπήρξε κάτι μεμπτό και μέσα από την υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, δεν θα μείνει καμία σκιά.

Το δεύτερο είναι το γεγονός ότι ένας αξιωματικός ισχυρίζεται ότι ήταν σε γνώση του παρεμβάσεις το Νοέμβριο του 2021, πέρασε και ο Δεκέμβριος του 2021, μπήκαμε στο 2022, φτάσαμε στον Ιανουάριο του 2023 και συμπτωματικά την ημέρα που έγιναν οι κρίσεις οι οποίες δεν ανταποκρίνονταν στις προσδοκίες του, ενάμισι χρόνο μετά, εμφανίζεται να καταγγέλλει κάτι.

Δεν επιδέχεται ερμηνείας για τους σκοπούς και τις προθέσεις που είχε στο μυαλό του ανεξαρτήτως αν το περιστατικό ήταν αληθινό, που ήταν αληθινό και κατόπιν γρήγορα θα έρθει στην επιφάνεια αν υπήρξε το παραμικρό μεμπτό ή κάτι έπρεπε να γίνει διαφορετικά.»

Δεν ξέρουμε τι μπορεί να σημαίνει αυτό, αλλά ο Τ. Θεοδωρικάκος χθες έλεγε ότι ο προηγούμενος διοικητής των Εσωτερικών Υποθέσεων (δηλαδή αυτός που αποστρατεύτηκε τη μέρα που έγινε η κατάθεση) δεν του γέμιζε καθόλου το μάτι:

«Πάμε τώρα στο θέμα του προηγούμενου Διοικητή αυτής της θέσης. Θέλω να είμαι σαφής και απολύτως ειλικρινής κύριοι. Έχω αναλάβει τα καθήκοντά μου πριν από 16 μήνες. Αντιλαμβάνεστε ότι χρειάζεται κανείς ένα διάστημα, για να γνωρίσει και να αναγνωρίσει θέματα. Συνεπώς, για την περσινή Έκθεση του κ. Κοσσυβάκη, η αξιολόγηση που θα μπορούσα να κάνω, για να είμαστε αντικειμενικοί, ήταν πολύ περιορισμένη. Γιατί ήταν προϊόν μιας συνεργασίας η οποία ήταν πολύ λιγότερη και από τους τέσσερις μήνες στην πραγματικότητα.

Υπήρξε και η συνέχεια. Η συνέχεια είναι κακή, θέλω να είμαι σαφής. Στη δική μου αντίληψη για τα αποτελέσματα της δουλειάς αυτής της υπηρεσίας, σε σχέση με το πρόβλημα, όπως αντιλαμβάνομαι ή πιστεύω ότι είναι – αναφέρομαι στο πρόβλημα της διαφθοράς – είναι πενιχρά. Προσωπικά, θα ήθελα να υπάρχουν πολύ περισσότερες υποθέσεις και να έχουν διερευνηθεί. Τους τελευταίους μήνες δεν έχω ενημέρωση από τον μέχρι πρότινος επικεφαλής αυτής της υπηρεσίας. Δεν έχω τη στοιχειώδη ενημέρωση.»

Περιμένουμε να βγουν όλα στη φόρα, μπορεί και όχι, προχωράμε.

 

Best of internet