Quantcast
THE STREAM

Κρήτη: Μαθητές κάνουν μάθημα σε εκκλησία και το όνειρο της Κεραμέως πραγματικότητα

Θρανία με BFFE και λείψανα αγίων στο Καπετανάκειο του Ηρακλείου


THE NEWSROOM · 31 Ιανουαρίου 2023

Μια αίθουσα 100% στα γούστα της Νίκης Κεραμέως απολαμβάνουν οι μαθητές του Καπετανάκειου Ηρακλείου. Λόγω έλλειψης χώρου, οι μαθητές της Γ’ τάξης του 1ου Γενικού Λυκείου κάνουν εκ περιτροπής μαθήματα μέσα στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή, η οποία βρίσκεται μέσα στην αυλή του σχολείου. Εκεί οι μαθητές όχι μόνο έχουν την ευκαιρία να μελετήσουν τα δείγματα ζωντανής μούχλας, αλλά μπορούν να προσκυνήσουν το οστεοφυλάκιο με τα λείψανα του Αγίου και της οικογένειάς του.

Όπως καταλαβαίνετε, τέτοιο πράγμα δε χάνεται. Σύμφωνα με το neakriti.gr, οι απουσίες σε όσα παιδιά αρρώστησαν κάνοντας μάθημα στην εκκλησία δεν δικαιολογούνται. Η πρόεδρος της τοπικής ΕΛΜΕ και φιλόλογος στο σχολείο, Αρετή Σπαχή, επιβεβαίωσε τα μαθήματα στο κρυφό σχολειό και κατηγόρησε τον δήμο Ηρακλείου που δεν έχει εγκαταστήσει ακόμη λυόμενη αίθουσα:

«Εγώ είμαι η πρώτη που έχω αντίρρηση να γίνονται μαθήματα στον χώρο της εκκλησίας. Αλλά δεν είχαμε άλλη επιλογή. Τι να κάναμε; Να διώχναμε παιδιά;»

Το ζήτημα προέκυψε ως εξής:

«Είχαμε τον χώρο που λειτουργεί ως εργαστήριο για πρώτη φορά μέχρι σήμερα και γίνονται εκεί τα μαθήματα της Φυσικής, της Χημείας κ.λπ., που θέλουν πειραματική απόδειξη και εργαστηριακό εξοπλισμό. Τα μαθήματα αυτά θα πρέπει να υποστηρίζονται εργαστηριακά. Ωστόσο, δεν έχουμε τις αίθουσες.

Και είπαμε, εκ περιτροπής, ας πηγαίνει στην εκκλησία ένα τμήμα όπου θα γίνονται τα μαθήματα της γενικής παιδείας, για να αντιμετωπίσουμε προσωρινά την κατάσταση μέχρι να βρεθεί οριστική λύση. Τα παιδιά αυτά περνάνε μετά από το εργαστήριο και κάνουν το μάθημα το εργαστηριακό έτσι όπως πρέπει να γίνεται

Και γενικά το σχολείο εν συνόλων δεν έχει ολοκληρωθεί:

«Tο κτήριο της εκκλησίας είναι καθαρισμένο, είναι βαμμένο και γενικά παλεύουμε εδώ και 11 χρόνια για το Καπετανάκειο. Σήμερα που μιλάμε περιμένουμε ηλεκτρολόγο και δε μας στέλνουν και πιέζουμε να έρθει για να γίνουν κάποιες εργασίες. Αλλά πέρα από αυτό… το αίτημα που εμείς διατυπώνουμε για να λυθεί αυτό το θέμα είναι ότι, επειδή έτσι κι αλλιώς η δυναμική του Καπετανάκειου είναι μεγάλη και έχουμε πρόβλημα στεγαστικό, ζητήσαμε – και έπρεπε να μας έχουν δώσει – μία λυόμενη αίθουσα.

Δεν τη δώσανε. Το εργαστηριακό μάθημα ζητούμε να είναι εργαστηριακό. Τα παιδιά εξάλλου το ήθελαν. Και εκ περιτροπής μπαίνει ένα τμήμα στην εκκλησία, κάτι που είναι λύση ανάγκης μέχρι να μας φέρουν τη λυόμενη αίθουσα. Δεν είναι κάτι που το θέλουμε. Η εκκλησία είναι χώρος λατρείας και όχι χώρος σχολικών μαθημάτων. Αλλά τι άλλο να κάνουμε; Ούτε οι κτηριακές ανάγκες έχουν καλυφθεί ως προς τον ηλεκτρολόγο που χρειαζόμαστε να έρθει… ούτε η αίθουσά μας έχει “έρθει”.»

Οι εικόνες πάντως είναι φανταστικές:

Ας μην το φτιάξουν ποτέ θα πεθάνει από μελαγχολία η υπουργός Παιδείας.

 

 

Best of internet