Quantcast
THE STREAM

Την καταραμένη δήλωση της ημέρας έκανε η Εύα Καϊλή για το Μουντιάλ

Εσείς ακούσατε για τον εργατικό παράδεισο που λέγεται Κατάρ;


THE NEWSROOM · 23 Νοεμβρίου 2022

Την διαπίστωση της χτεσινής ημέρας, αν όχι όλης της εβδομάδας έκανε η ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ Εύα Καϊλή. Μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, η κ. Καϊλή δήλωσε ότι το Κατάρ, η χώρα που φιλοξενεί το Μουντιάλ, είναι «πρωτοπορία στα εργασιακά δικαιώματα». Για την ακρίβεια, επανέλαβε (με πηγή) το σχετικό πόρισμα του Διεθνή Οργανισμού Εργασίας (ILO).

Από την άλλη, από το 2010 που ανακοινώθηκε ότι το μικρό κράτος του Περσικού Κόλπου θα αναλάβει το Παγκόσμιο Κύπελλο, αμέτρητα δημοσιεύματα έχουν καταγράψει τις άθλιες συνθήκες και τους πιθανότατα εκατοντάδες ή χιλιάδες εργάτες που έχασαν τη ζωή τους κατασκευάζοντας τα έργα υποδομής του Μουντιάλ – που δεν είναι μόνο τα στάδια. Παρότι ο ακριβής αριθμός είναι αδύνατο να διαπιστωθεί, είναι σαφές ότι οι δύσκολες καιρικές συνθήκες και η πίεση να ολοκληρωθούν τα έργα είχαν υψηλό κόστος σε ανθρώπινες ζωές (1, 2, 3).

Η Καϊλή μάλιστα το συνέχισε μιλώντας για καταροφοβία, λέγοντας ότι κάποιοι ευρωβουλευτές κάνουν bullying στο φτωχό Κατάρ:

«Ωστόσο, κάποιοι εδώ καλούν να κάνουμε διακρίσεις σε βάρος τους. Τους κάνουν μπούλινγκ, κατηγορούν όλους όσους τους μιλάνε ή εμπλέκονται μ’ αυτούς για διαφθορά. Ωστόσο πάλι παίρνουν το φυσικό αέριό τους. Πάλι, έχουν εταιρείες που κερδίζουν δισεκατομμύρια εκεί.»

Μάλιστα, δήλωσε ακόμη ότι δε μπορούμε (ως Ευρωπαίοι or something) να κάνουμε κήρυγμα στο Κατάρ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης διαφώνησε μαζί της την ίδια μέρα μιλώντας στο Blue Sky:

«Δεν είναι άποψη που εκφράζει τις προτεραιότητες της δικής μας παράταξης. Έχουμε άλλη τοποθέτηση για αυτό το πολύ σημαντικό ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εργασιακών συνθηκών.»

Το ζήτημα σχολιάστηκε αρκετά:

Δεν πειράζει, με τις δηλώσεις της είναι σίγουρο ότι θα έχει κάνει πολλούς νέους φίλους στον Περσικό Κόλπο.

 

Best of internet