Quantcast
THE STREAM

Μεξικό: Τουρίστρια ανέβηκε σε πυραμίδα των Μάγια, «ΘΥΣΙΑΣΤΕ ΤΗ» φώναζαν οι ντόπιοι

Reject modernity, embrace tradition


THE NEWSROOM · 22 Νοεμβρίου 2022

Μία πολύ κοντινή επαφή με την (παλιά) μεξικάνικη παράδοση είχε μια τουρίστρια που επισκέφθηκε τον αρχαιολογικό χώρο Τσιτσέν Ιτζά στην επαρχία Γιουκατάν, στο νοτιοανατολικό Μεξικό. Η τουρίστρια αποφάσισε να αγνοήσει τους κανονισμούς και να ανέβει τα σκαλοπάτια του Ναού του Κουκουλκάν (ένα από τα πιο διάσημα μνημεία του πολιτισμού των Μάγια) όπου άρχισε να χορεύει. Προφανώς, της φάνηκε πολύ λογικό (δεν γνωρίζουμε αν είχε σκοπό να σκίσει στο TikTok ή κάτι τέτοιο, αν και τελικά κατάφερε να καταλήξει η ίδια εκεί).

Από τη μεριά τους, οι παρευρισκόμενοι τα πήραν στο κρανίο με το θράσος της γιατί «αυτή η γυναίκα δε σέβεται τους κανόνες», οπότε άρχισαν να τη βρίζουν όλοι μαζί φωνάζοντας «φυλακή, φυλακή, φυλακή» και «κλείστε τη μέσα». Όμως η ατάκα που έκλεψε την παράσταση ήταν το «θυσιάστε τη», μια προτροπή που κλείνει το μάτι στις τελετουργικές ανθρωποθυσίες που έκαναν οι προκολομβιανοί πολιτισμού του Μεξικού.

Δείτε το βίντεο:

Σύμφωνα με το τοπικό μέσο Mercopress, το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας (INAH) του Μεξικού έχει απαγορεύσει το ανέβασμα στα σκαλιά του μνημείου από το 2008, με τα πρόστιμα να κυμαίνονται από 2500 ως 5000 δολάρια ΗΠΑ. Σε προηγούμενα περιστατικά, ο εν λόγω αρμόδιος φορέας είχε αναφέρει ότι οι παραβάτες θα τιμωρούνταν σύμφωνα με τον Ομοσπονδιακό Νόμο για τα Αρχαιολογικά, Καλλιτεχνικά και Ιστορικά Μνημεία και Ζώνες.

Τα πρόστιμα είναι οκ, αφού δεν έζησε το Apocalypto από πρώτο χέρι θα πρέπει να θεωρεί την εαυτή της ευχαριστημένη.

 

 

Best of internet