Quantcast
THE STREAM

Λιτή βρετανική χυλόπιτα έριξε για τα μάρμαρα του Παρθενώνα η πρωθυπουργός Λιζ Τρας

Η βρετανίδα πρωθυπουργός είπε σαφώς ότι δε συμφωνεί σε καμία συμφωνία


THE NEWSROOM · 5 Οκτωβρίου 2022

Επ’αόριστον θα παραμείνουν expats οι Καρυάτιδες, όπως όλα δείχνουν. Πρόσφατα, ο επικεφαλής του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν έκανε κάποιες δηλώσεις όπου μίλησε για την ανάγκη μιας συμφωνίας Ελλάδας – Βρετανίας. Στα πλαίσια της συμφωνίας αυτής, τα αρχαία του Παρθενώνα θα εκτίθενται και στο Λονδίνο και στην Αθήνα.

Όπως είπε:

«Πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία όπου θα μπορούμε να πούμε και τις δύο ιστορίες στην Αθήνα και στο Λονδίνο, αν και οι δύο πλευρές προσεγγίσουμε το θέμα χωρίς προαπαιτούμενα, χωρίς ένα φορτίο από κόκκινες γραμμές. (…) Λογικοί άνθρωποι θα μπορούσαν να συμφωνήσουν σε κάτι ώστε να αξιοποιηθούν στο έπακρο τα Μάρμαρα του Παρθενώνα.»

Είναι πολύ πιθανό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μυρίστηκε το ενδεχόμενο breakthrough στο εδώ και δεκαετίες μπλοκαρισμένο ζήτημα, όταν προ ημερών δήλωσε ότι θα μιλήσει για την επιστροφή των μαρμάρων στην Βρετανίδα πρωθυπουργός Λιζ Τρας. Μιλώντας στην βρετανική εφημερίδα Sunday Times είπε μεταξύ άλλων το εξής:

«Σε μία εποχή που η Τρας θα επιχειρεί να χτίσει την αξιοπιστία της και που το Ηνωμένο Βασίλειο είναι, κατά κάποιο τρόπο, στριμωγμένο όσον αφορά τη συνολική του εικόνα μετά την κηδεία (σ.σ. της βασίλισσας Ελισάβετ), θα είναι μια φανταστική χειρονομία, και αυτό θα της πω.»

Όπως φάνηκε από τις δικές της δηλώσεις στο GB News, η Λιζ Τρας δε φάνηκε να ψήνεται. Όταν ο δημοσιογράφος τη ρώτησε σχετικά και αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του επικεφαλής του Βρετανικού Μουσείου, η βρετανίδα πρωθυπουργός έριξε ένα συνοπτικό άκυρο. Όπως είπε:

«Δεν το υποστηρίζω αυτό.»

Δείτε το σχετικό σημείο στο παρακάτω βίντεο (από το 04:16):

Αλλά αυτοί είστε (με βρετανική προφορά).

 

 

Best of internet