Quantcast
THE STREAM

Υποχρεωτικές οι αλυσίδες χιονιού από Οκτώβρη για να φταίτε εσείς όταν κλείνουν οι δρόμοι

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών συνέταξε την τέλεια ρύθμιση για να αρνείται τις ευθύνες του στο μέλλον


THE NEWSROOM · 30 Σεπτεμβρίου 2022

Αποκλείεται να έχετε ξεχάσει τα χιόνια του 2021 και του 2022. Ειδικά φέτος, το χάος στην Αττική Οδό ήταν ένα από τα καλύτερα δείγματα greek παράνοια που είδαμε τα τελευταία 10 χρόνια:

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών πήρε τον χρόνο του, έκατσε, το σκέφτηκε και κατέληξε στη λύση για κάθε μελλοντικό πρόβλημα. Ποια είναι αυτή; Όλοι οι οδηγοί πρέπει να αγοράσουν και να έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες, ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, όπως χιονοκουβέρτες ελαστικών και χιονολάστιχα.

Ο κανονισμός πάει ως εξής, σύμφωνα με την απόφαση του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιου για τις Μεταφορές, Μιχάλη Παπαδόπουλου: Κάθε χρόνο, από Οκτώβριο έως και Απρίλιο οι οδηγοί θα πρέπει να έχουν μαζί τους τα σχετικά γκάτζετ, είτε κινούνται σε εθνικούς είτε σε περιφερειακούς δρόμους.

Υπάρχει μια ακόμη ρήτρα, αν και δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε τι ακριβώς εννοεί το υπουργείο. Για να είναι υποχρεωτική η μεταφορά αλυσίδων στο αυτοκίνητο, θα πρέπει να έχουν εκδοθεί ΚΑΙ αποφάσεις από τις αρμόδιες Αρχές (Αστυνομικές Διευθύνσεις, Διευθύνσεις Τροχαίας, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας),  σύμφωνα με το άρθρο 52 του ΚOKΟ. Αυτό δηλώνει ότι οι οδηγοί πρέπει να φροντίζουν για τον εφοδιασμό των οχημάτων που οδηγούν με τα κατάλληλα αντιολισθητικά μέσα, όταν ο καιρός το απαιτεί.

Όπως είπε ο Υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος :

«Η μεταβολή των κλιματολογικών συνθηκών επιβάλλει σε όλους τους οδηγούς να φέρουν τον απαραίτητο εξοπλισμό για την ασφαλή κίνηση των οχημάτων στο οδικό δίκτυο, σε περίπτωση χιονοπτώσεων, αλλά και να γνωρίζουν την ορθή τους χρήση.

Η σχετική υποχρέωση κρίνεται αναγκαία για την προαγωγή της οδικής ασφάλειας, αλλά και τη διευκόλυνση της μετακίνησης όλων της χρηστών του οδικού δικτύου.

Υπενθυμίζεται, επίσης, η υποχρέωση των εκπαιδευτών υποψήφιων οδηγών να περιλάβουν στο πρόγραμμα εκπαίδευσης την εκμάθηση της διαδικασίας τοποθέτησης αντιολισθητικών αλυσίδων, όπως έχει θεσμοθετηθεί, άλλωστε, με σχετική Απόφασή μου.»

Έτσι, επιτυγχάνεται ο πολυπόθητος στόχος. Δεν έχει σημασία αν έχουν πέσεις 8 μέτρα χιόνι και σύγχρονοι αυτοκινητόδρομοι θυμίζουν μονοπάτια για κατσίκες στη Σιβηρία – οπότε ούτως ή άλλως χρειάζεται snowmobile α λα Τζέιμς Μποντ για να περάσεις.

Μετά την νέα ρύθμιση, δε θα φταίει τόσο πολύ η τοπική αυτοδιοίκηση ή όποιος συντηρεί το οδικό δίκτυο, αλλά θα φταίνε λίγο παραπάνω όλοι όσοι δεν έχουν αλυσίδες και η αστυνομία θα τους βρίσκει και θα τους ρίχνει πρόστιμο. Τη συνταγή της διαχείρισης του Covid δηλαδή, αλλά με χιόνια. Για την ιστορία, το πρόστιμο θα είναι 80 ευρώ. Κάθε φορά που θα γίνεται μαλακία, θα βγαίνει κάποιος και θα λέει ότι κόπηκαν 45346375 πρόστιμο, οπότε case closed.

Τι νομίζατε, ότι θα μπορείτε για πάντα να ρίχνετε την ευθύνη στο κράτος και τους φορείς, παλιόπαιδα;

 

 

 

Best of internet