Quantcast
THE STREAM

Ποδαρικό με την ευλογιά των μαϊμούδων έκανε χτες η Ελλάδα μας

Βαρεθήκατε τον Covid-19; Πάρτε κάτι πιο καινούριο και πιο ενδιαφέρον ηχητικά


THE NEWSROOM · 9 Ιουνίου 2022

Βαρεθήκατε τον Covid-19 και τα συμπτώματα του; Θέλετε κάτι πιο φρέσκο στον τομέα των μεταδοτικών ασθενειών; Νιώθετε την ανάγκη να ασχοληθούμε με κάποιο άλλο ζώο – φορέα μετά τις νυχτερίδες και τους παγκολίνους; Πριν κλείσει το μισό ’22, η Μητέρα Φύση μας έχει δώσει τη λύση. Ποια είναι αυτή; Η Ευλογιά των Μαϊμούδων, φυσικά.

Για αρχή, ας μιλήσουμε λίγο σοβαρά: Αυτή η σπάνια ιογενής λοίμωξη δεν είναι ούτε καινούρια, ούτε υπερμεταδοτική. Επίσης σύμφωνα με το βρετανικό ΕΣΥ, συνήθως έχει ήπια συμπτώματα και οι ασθενείς αναρρώνουν μέσα σε λίγες βδομάδες. Σε κάθε περίπτωση, μπορεί πιο σπάνια να αποβεί μοιραία. Υπό κανονικές συνθήκες, υπάρχει στην Κεντρική και στη Δυτική Αφρική, αν και κατά καιρούς κρούσματα έχουν εμφανιστεί και σε άλλες χώρες.

Αυτό που ανησυχεί τους ευρωπαϊκούς φορείς Δημόσιας Υγείας, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) είναι τα κάμποσα κρούσματα που εμφανίστηκαν σε μικρό σχετικά διάστημα σε ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία. Αναλυτικότερα, στην Ευρώπη κρούσματα έχουν καταγραφεί στο Βέλγιο, τη Γαλλία, την Αυστραλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Σουηδία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Και από χτες, η νέα ασθένεια υπάρχει και στη χώρα μας. Ο έλεγχος (από εργαστήριο του ΕΟΔΥ) έδειξε ότι ένας άνδρας που ταξίδεψε πρόσφατα στην Πορτογαλία είναι φορέας της ευλογιάς των μαϊμούδων. Προς το παρόν, αναμένεται ο δεύτερος έλεγχος από εργαστήριο του ΑΠΘ με βάση το γονιδίωμα. Ο ίδιος ο άνδρας νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση.

Αυτή είναι η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

«Έως και τις 7 Ιουνίου έχουν καταγραφεί συνολικά 577 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων σε 18 χώρες της Ευρώπης, καθώς και 437 κρούσματα σε 10 χώρες εκτός Ευρώπης.

Σήμερα 08/06/2022 δηλώθηκε στον ΕΟΔΥ κρούσμα με κλινική συμπτωματολογία συμβατή με το νόσημα από το Νοσοκομείο ”Ανδρέας Συγγρός”. Πρόκειται για άνδρα με πρόσφατο ταξίδι στην Πορτογαλία.

Ο αρχικός έλεγχος που πραγματοποιήθηκε στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του Οργανισμού για είδη non-variola orthopox ιών, στα οποία συγκαταλέγεται και ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων, ήταν θετικός.

Τα δείγματα έχουν αποσταλεί στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ για τη γονιδιωματική επιβεβαίωση του ιού της ευλογιάς των πιθήκων.

Ο ασθενής νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση.

Σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα, ο κίνδυνος για το γενικό πληθυσμό εξακολουθεί να είναι χαμηλός, καθώς η νόσηση είναι συνήθως ήπια και αυτοπεριοριζόμενη και το νόσημα χαρακτηρίζεται από μικρή σχετικά μεταδοτικότητα.»

Εμείς πάντως θα προτιμούσαμε να έχουμε την ευλογία των μαϊμούδων:

Best of internet