Quantcast
THE STREAM

Κατάφερε η ΕΛΑΣ να στείλει τον ίδιο φοιτητή στο νοσοκομείο 2 φορές σε 15 μέρες;

Τι συμβαίνει στο ΑΠΘ και η Ελληνική Αστυνομία θέλει τόσο πολύ να σακατέψει τους φοιτητές του;


THE NEWSROOM · 26 Μαΐου 2022

Ένα κατόρθωμα εντυπωσιακό ακόμη και για τα δικά της υψηλά στάνταρντς φέρεται να πέτυχε η ΕΛΑΣ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας των φοιτητικών συλλόγων ενάντια στην παρουσία των ΜΑΤ στο χώρο του ΑΠΘ έληξε με γκλοπ και δακρυγόνα από τα ΜΑΤ – ένα pattern μάλλον γνώριμο εδώ και χρόνια, τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και αλλού.


Την ίδια στιγμή, άνδρες των ΜΑΤ κυκλοφορούν μέσα στο ΑΠΘ:

Αυτό που έκανε τη διαφορά σήμερα ήταν η απευθείας βολή με κάτι που φαίνεται να είναι ή δακρυγόνο ή χειροβομβίδα κρότου – λάμψης. Η εκτόξευση του συγκεκριμένου βλήματος (πιο συγκεκριμένα, η επίπεδη τροχιά του στο ύψος περίπου των ώμων ή του κεφαλιού των διαδηλωτών) αποτυπώθηκε σε βίντεο, από το οποίο είναι προφανές ότι αυτό που βλέπουμε μόνο με τη χρήση κάποιου εκτοξευτή θα μπορούσε να έχει προκύψει:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by CopWatchGR (@copwatch.gr)


Εκτοξευτές δακρυγόνων η ΕΛΑΣ διαθέτει εδώ και χρόνια, άσχετο αν οι φυσούνες και η ρίψη με το χέρι είναι πολύ πιο συνηθισμένα. Μέσω του συγκεκριμένου όπλου, τα βλήματα αποκτούν μεγάλη ταχύτητα οπότε είναι επικίνδυνα ακόμη και χωρίς την πρωτεύουσα ιδιότητά τους (δηλαδή τη χημική ή ηχητική/εκρηκτική):

Ένας τέτοιος εκτοξευτής (δηλαδή, ο χειριστής του) φέρεται να ευθύνεται για τον σοβαρό τραυματισμό ενός διαδηλωτή φοιτητή. Οι φωτογραφίες που δημοσίευσαν στα social media οι δημοσιογράφοι που ήταν παρόντες δείχνουν τον φοιτητή στο έδαφος, με αίμα να τρέχει από το στόμα:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Craig Wherlock (@craigwherlock)

Ο νεαρός διακομίστηκε με ασθενοφόρο στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Τα τραύματά του, σύμφωνα τουλάχιστον με γνωστή ερασιτεχνική ενημερωτική ιστοσελίδα, είναι τα εξής:

  1. Απώλεια ακοής από το ένα αυτί
  2. Ράμματα στο κεφάλι
  3. Σπασμένα δόντια

Τα ράμματα και πιθανώς η απώλεια ακοής μπορεί να είναι προσωρινά, όμως τα σπασμένα δόντια είναι ένα μόνιμο δώρο της ΕΛΑΣ. Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο φοιτητής έχει πάθει επίσης εκτεταμένες ζημιές στη γνάθο του:

Το αποκορύφωμα όμως στην όλη ιστορία είναι ότι σύμφωνα με έναν από τους δημοσιογράφους που βρέθηκαν στο σημείο, ο ίδιος φοιτητής είχε χτυπηθεί ξανά στο κεφάλι από την ΕΛΑΣ πριν 15 μέρες, στις 11 Μαΐου:

Η σχετική ανακοίνωση από την Ελληνική Αστυνομία στη Θεσσαλονίκη μιλά για «επίθεση ομάδας 12ο ατόμων» η οποία κατέληξε σε «τραυματισμό αστυνομικού και ιδιώτη». Το αν τα πλάνα παραπάνω που συνδέονται με την εκτόξευση του βλήματος αντιστοιχούν σε επίθεση 120 ατόμων στους αστυνομικούς, μάλλον πρέπει να τα ερμηνεύσει ο καθένας όπως θέλει, εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα:

«Μεσημβρινές ώρες σήμερα, Πέμπτη 26 Μαΐου 2022, κατά τη διάρκεια αστυνομικών μέτρων για την περιφρούρηση οικοδομικών εργασιών σε ισόγειο χώρο της Σχολής Θετικών Επιστημών του Α.Π.Θ., ομάδα 120 περίπου ατόμων επιτέθηκε στις αστυνομικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό αστυνομικού και ιδιώτη, οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο για την παροχή πρώτων βοηθειών.

Ενεργείται προανάκριση από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.»

Τα μόνα πλάνα που απεικονίζουν συγκρούσεις φαίνονται να αντιστοιχούν σε διαφορετικό χωρικό και χρονικό σημείο από αυτόν που τραυματίστηκε o φοιτητής:

Μπορεί να ζούμε σε ξεχωριστά timeline, ποιος ξέρει.

Best of internet