Quantcast
THE STREAM

Θεσσαλονίκη: Αυξάνονται τα πιστόλια σε βενζινάδικα με τη βενζίνη να χτυπάει το τρίευρω

Άμα αρχίσουμε να βλέπουμε και πιστόλια σε σουβλατζίδικα θα είμαστε πια σίγουροι ότι έχει πάει αλλού το πράγμα


THE NEWSROOM · 26 Μαΐου 2022

Το concept «πιστόλι σε μπαρ» το ξέρουμε όλες και όλοι. Παρότι πολλά μπαρ που έχουμε επισκεφθεί μοιάζουν με βενζινάδικα (πουλάνε τα ίδια προϊόντα), το concept του πιστολιού σε βενζινάδικο ήταν ομολογουμένως πολύ πιο σπάνιο. Από την άλλη, η τιμή της βενζίνης ετοιμάζεται να αγγίξει στο φεγγάρι, όποτε το πιστόλι σε βενζινάδικο αρχίζει να γίνεται mainstream.

Το επίκεντρο της φάσης είναι η Βόρεια Ελλάδα, που η βενζίνη ετοιμάζεται να αγγίξει το τρίευρω. Πιο συγκεκριμένα, ρεπορτάζ του MEGA αναφέρει ότι στις παρακάτω περιοχής, η μέση τιμή της αμόλυβδης διαμορφώνεται ως εξής:

  • Κιλκίς 2,376 ευρώ/λίτρο
  • Αλεξανδρούπολη 2,418 ευρώ/λίτρο
  • Καστοριά 2,418 ευρώ/λίτρο
  • Πέλλα 2,429 ευρώ/λίτρο
  • Γρεβενά 2,449 ευρώ/λίτρο
  • Κοζάνη 2,530 ευρώ/λίτρο

Το δε Reader παραθέτει μια χρήσιμη σύγκριση για να μας θυμίσει το πως τα καύσιμα έγιναν είδος πολυτελείας τα τελευταία 3 χρόνια. Ανά κατηγορία, οι τιμές που παρατίθενται αναφέρονται η κάθε μία σε ένα από τους τελευταίους 4 Μάηδες: Μάιος 2019 (προ κορoνοϊού) – Μάιος 2020 (πανδημία) – Μάιος 2021 (πανδημία) – Μάιος 2022 (πόλεμος).

  • Βενζίνη (95 οκτ.): 1,645 ευρώ/λίτρο – 1,345 ευρώ/λίτρο – 1,613 ευρώ/λίτρο – 2,267 ευρώ/λίτρο
  • Πετρέλαιο: 1,418 ευρώ/λίτρο – 1,104 ευρώ/λίτρο – 1,331 ευρώ/λίτρο – 1,869 ευρώ/λίτρο
  • Υγραέριο: 0,815 ευρώ/λίτρο – 0,711 ευρώ/λίτρο – 0,811 ευρώ/λίτρο – 1,131 ευρώ/λίτρο

Με τούτα και με κείνα, υπάρχουν ήδη αναφορές στα τοπικά ΜΜΕ ότι το φαινόμενο του πιστολιάσματος γίνεται όλο και συχνότερο στη Θεσσαλονίκη. Ο Γιώργος Γαβριηλίδης, μέλος της Ένωσης Βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης (ΕΝΒΕΘ), δήλωσε στο ThessToday.gr ότι τέτοια πράγματα γίνονταν. Αυτό που κάνει τη διαφορά τώρα είναι η συχνότητα και ότι πονάει πολύ περισσότερο τα ίδια τα βενζινάδικα.

Όπως είπε:

«Ένα τέτοιο περιστατικό να έχουμε κάθε ημέρα, “τελειώσαμε”. Ενδεικτικά, τα 100 ευρώ που μπορεί να βάλει κάποιος στο όχημά του σε συσχέτιση με το πολύ χαμηλό κέρδος που έχουμε πλέον, ισούται με ένα μεροκάματο και για πολλούς ακόμη και δύο.

Η κατανάλωση σε σχέση με τον Μάιο του 2021 έχει πέσει κατά 30%. Όταν υπήρχε ισονομία και λογικές τιμές στις υπόλοιπες υποχρεώσεις δεν αντιμετωπίζαμε ιδιαίτερο πρόβλημα. Πλέον με το ρεύμα να κοστίζει ακριβά, όπως και το αέριο -αλλά και πολλά ακόμη βασικά προϊόντα- τότε αλυσιδωτά φτάνει και στον δικό μας τον κλάδο. Είναι πολύ πιθανόν το προσεχές διάστημα να μπουν πολλά λουκέτα αν δεν αλλάξει η κατάσταση.»

Κάτι αντίστοιχο είπε στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA κι ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, Θέμης Κιουρτζής:

«Αυτό το θέμα με τη μη πληρωμή δεν είναι καινούργιο. Υπάρχουν τέτοια θέματα. Στην αγορά το βασικό πρόβλημα είναι οι υψηλές τιμές και η δυσκολία του καταναλωτή να αγοράσει, και των πρατηρίων να ανταπεξέλθουν σε αυτή την κρίση. Στο νομό Θεσσαλονίκης η μέση τιμή της βενζίνης είναι στα 2,23 ευρώ το λίτρο, και στο πετρέλαιο κίνησης η μέση τιμή είναι λίγο πάνω από το 1,80 ευρώ. Δεν μπορούμε να κάνουμε πρόβλεψη για το τι θα γίνει από εδώ και πέρα.»

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Γαβριηλίδης υποστήριξε ότι τα βενζινάδικα απειλούνται κι από όσους εμπόρους είναι ανακατεμένοι με το λαθρεμπόριο, διότι τα νοθευμένα καύσιμα που πουλάνε τους δίνουν τη δυνατότητα να ρίχνουν τεχνητά τις τιμές:

«Ένα “καθαρό” πρατήριο το οποίο είναι τίμιο, πρέπει να πολεμήσει με το πλαφόν της κυβέρνησης, τα μεγάλα έξοδα, ενώ τίθεται αντιμέτωπο και με τη λαθρεμπορία, από την οποία αιμορραγεί και εξαιτίας της χάνει πελατεία. Όλα αυτά καταλαβαίνουμε ότι οδηγούν κάποια στιγμή στην πλήρη εξαφάνιση αρκετών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται από οικογενειάρχες.

Tο κυριότερο πρόβλημα είναι τα πρατήρια που πουλάνε ανεξήγητα… φτηνά. Μπορεί να μπαίνει ο κάθε καταναλωτής στην ιστοσελίδα του υπουργείου και να βλέπει τις τιμές του διυλιστηρίου. Αν ένα πρατήριο πουλάει κάτω από έξι λεπτά -σύμφωνα με το κέρδος του-, κάτι “μυρίζει”.

Oι υπόλοιποι είμαστε υποχρεωμένοι να πάμε στο κυβερνητικό πλαφόν, το οποίο μας προκαλεί ένα ακόμη πρόβλημα στην προμήθεια καυσίμων, με τιμές που ξεπερνούν ακόμη και το 30%. Όλα αυτά είναι λεφτά και κοστίζουν ακριβά.»

Το ότι η Θεσσαλονίκη είναι το νέο Χόλιγουντ το ξέραμε, το ότι θα ξεκίναγε από εκεί το ελληνικό Mad Max είναι που δε μπορούσαμε να φανταστούμε.

Best of internet