Quantcast
THE STREAM

Τέρμα ο κομμουνισμός με ξένους κωδικούς αποφάσισε το Netflix (και ψάχνει μόντες για να τον ανατρέψει)

Η πλατφόρμα πιστεύει ότι η εποχή που 7 νομά σε ένα δωμά μπαίναν όλοι με τον ίδιο κωδικό ανήκει στο παρελθόν


THE NEWSROOM · 4 Μαΐου 2022

«Τέλος ο κομμουνισμός» φαίνεται ότι αποφάσισε ο γνωστός σε όλους μας γίγαντας του streaming. Αναφερόμαστε φυσικά στη γνωστή συνήθεια των χρηστών του Netflix να μοιράζονται τους κωδικούς τους – μια συνήθεια που η εταιρεία όχι απλά είχε αποδεχτεί ως fact, αλλά υποτίθεται ότι την υποστήριζε κιόλας. Να ξεκαθαρίσουμε εδώ ότι αναφερόμαστε στο sharing με κόσμο εκτός του σπιτιού μας, κάτι που υποτίθεται ότι δεν επιτρέπεται από το πλαίσιο λειτουργίας της πλατφόρμας.

Κάθε καλό policy προφανώς ορίζεται και από τι μπορείς να επιβάλεις. Το να επιβληθεί η απαγόρευση του sharing φαινόταν δυσκολάκι και η πλατφόρμα για χρόνια πήγαινε τρένο, οπότε κάπως φτάσαμε στο εξής στατιστικό: Ο ίδιος ο κολοσσός υπολόγισε ότι έχει περίπου 220 εκατομμύρια συνδρομητές που πληρώνουν, και άλλα 100 εκατομμύρια που δεν πληρώνουν. Οι καιροί όμως αλλάζουν, και το Netflix δε βγαίνει – μεταξύ άλλων γιατί α) χάνει πελατάκια (κάπου 200 χιλιάρικα από την αρχή του ΄22), β) πέφτει η τιμή της μετοχής της και η αξία της στα χρηματιστήρια και γ) έχει ανταγωνιστές (όπως το Hulu και το HBO Max). Έτσι, προσπαθεί να βρει μια λύση για να ελέγξει την κατάσταση.

Ακόμη και τώρα, το ένας κωδικός – ένας χρήστης φαίνεται πολύ δύσκολο να επιβληθούν, οπότε το Netflix αναζητά νέες λύσεις. Η μία είναι να χρεώνει ακριβότερα όσους μοιράζονται τους κωδικούς με άλλα άτομα – αν και δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι οι πελάτες θα είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν παραπάνω. Η άλλη είναι να πουλήσει εκδοχές συνδρομής που θα ανατρέπουν μία από τις βασικές συνθήκες λειτουργίας της πλατφόρμας, δηλαδή θα έχουν διαφημίσεις όπως το Spotify.

Όλες αυτές οι αλλαγές θα γίνουν μέσα στον επόμενο χρόνο, αν και εφαρμόζονται ήδη πιλοτικά σε κάποιες χώρες. Η αλήθεια είναι ότι παρότι φαίνεται λαχανιασμένη, το Netflix συνεχίζει να είναι η μεγαλύτερη streaming πλατφόρμα στον κόσμο και μπορεί να καταφέρει να αντέξει αυτή την καμπή.

Σε κάθε περίπτωση, το παρακάτω tweet είναι χαρακτηριστική περίπτωση του «για τις παλιές αγάπες μη μιλάς»:

Best of internet