Quantcast
THE STREAM

Τούρκος πρωτοπόρος στέλνει κεμπάπ στο διάστημα προς τιμήν του Γιούρι Γκαγκάριν

Η πρώτη διαστημική πτήση κεμπάπ είναι γεγονός


THE NEWSROOM · 14 Απριλίου 2022

«Στο άπειρο, κι ακόμα παραπέρα» θα είναι από εδώ και πέρα το σλόγκαν ενός Τούρκου κεμπαπτζή, του Γιασάρ Αϊντίν από τα Άδανα. Ο κ. Αϊντίν προσπάθησε να στείλει ένα κεμπάπ στο διάστημα με ένα μετεωρολογικό αερόστατο, όμως το πιάτο του μπόρεσε να φτάσει μοναχά ως τη στρατόσφαιρα μετά από μια πτήση τριών ωρών.

Για την ακρίβεια, η απόπειρα του Τούρκου κοσμοναύτη/κεμπαπτζή πραγματοποιήθηκε στις 12 Απριλίου, την Διεθνή Ημέρα Πτήσης του Ανθρώπου στο Διάστημα, η οποία καθιερώθηκε για να τιμήσει την θρυλική πλέον βόλτα του Σοβιετικού κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν. Κι όπως είπε στο πρακτορείο Demirören ο Αϊντίν:

«Είμαι ένας άνθρωπος που του αρέσει να κάνει ρεκόρ.»

Πως φτάσαμε όμως ως την πτήση; Η αρχή έγινε στο παρελθόν, όταν ο Αϊντίν συνάντησε τον επιχειρηματία Ιντρίς Αλμπαϊράκ και μοιράστηκε μαζί του την ιδέα του κοσμοκεμπάπ. Αυτός, μαζί με μια ομάδα 30 περίπου ανθρώπων, σχεδίασε μια ανθεκτική στη θερμότητα συσκευασία και τοποθέτησε μέσα της μια κάμερα και μια συσκευή εντοπισμού. Στη συνέχεια, συνέδεσαν το κουτί με το μετεωρολογικό αερόστατο και τοποθέτησαν πάνω του το πιάτο με το κεμπάμ (κομπλέ μαζί με κρεμμύδια και γαρνιτούρες).

Έτσι, η κάμερα μπόρεσε να καταγράψει το επίσης θρυλικό αυτό ταξίδι. Δείτε το βίντεο:

Δυστυχώς, το κεμπάπ δεν κατάφερε να φτάσει στο διάστημα – παρότι έφτασε στη στρατόσφαιρα, το μπαλόνι τελικά εξερράγη και έπεσε στη θάλασσα νότια του Χατάι, κάπου 120 χιλιόμετρα από τον τόπο που ξεκίνησε την πτήση. Δε χάθηκαν όλα όμως: Μέσω της συσκευής εντοπισμού, ο Αϊντίν κατάφερε να βρει το κεμπάπ στη θάλασσα.

Και τελικά, να φέρει «την πρώτη τουρκική εξαγωγή στο διάστημα» στο εστιατόριό του στα Άδανα.

Κατόπιν, δήλωσε τα εξής:

«Το κεμπάπ μας έφτασε στο διάστημα ως ένα σημείο. Όμως την επόμενη φορά, θα υψώσουμε το κεμπάπ μας ακόμα πιο ψηλά (στο βαθύ διάστημα).»

Όταν ρωτήθηκε γιατί εξερράγη το μπαλόνι, σχολίασε το εξής:

«Οι εξωγήινοι το έστειλαν πίσω γιατί το βρήκαν πολύ πικάντικο. Την επόμενη φορά, θα στείλω ένα λιγότερο πικάντικο.»

Αν θέλετε τη γνώμη μας, ο Γιούρι Γκαγκάριν πάντως θα το εκτιμούσε πολύ.

 

 

Best of internet