Quantcast
THE STREAM

«Σε λίγο δε θα τρώτε πατάτες τηγανητές»: Σερραία εστιάτορας προφητεύει ότι έρχονται μεγάλα δεινά

Η ελληνική πατατοφαγία ετοιμάζεται να δεχτεί ένα πολύ ισχυρό πλήγμα


THE NEWSROOM · 29 Μαρτίου 2022

Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από την Ελλάδα, αγαπητές φίλες και φίλοι – το φάντασμα της εξαφάνισης της τηγανητής πατάτας. Αυτό τουλάχιστον είναι η καταθλιπτική εκτίμηση μιας ιδιοκτήτριας εστιατορίου στα Σέρρας, που μιλώντας στο τοπικό κανάλι Επιλογές δήλωσε ότι σε λίγο καιρό θα μπορούμε να φάμε τις french fries της καρδιάς μας.

Πως φτάσαμε όμως ως εδώ; Όλα έχουν να κάνουν με την ακρίβεια πιο γενικά και με τον πόλεμο στην Ουκρανία πιο ειδικά, που μεταξύ άλλων προκάλεσε την απότομη άνοδο της τιμής του ηλιελαίου. Σύμφωνα με το Gazzetta,  μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα το ηλιέλαιο έφτασε να έχει το διπλάσιο περίπου κόστος: Η τιμή του 5λιτρου ηλιέλαιου από 6-7 ευρώ πήγε στα 16-17 και του 10λιτρου από τα 15-16 ευρώ να έχει αγγίξει τα 30.

Φτάνει αυτή η αύξηση για να δικαιολογηθεί η εξαφάνιση της τηγανητής πατάτας; Θα δείξει. Αξίζει να σημειωθεί ότι κι άλλα μαγαζιά αποφάσισαν να βγάλουν τα τηγανητά από τον κατάλογο ως ασύμφορα. Όπως είχε δηλώσει στο GRTimes ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Γιάννης Κουφίδης:

«Οι ιδιοκτήτες που έχουν στην κατοχή τους ταβέρνες, εστιατόρια ή ταχυφαγεία βρίσκουν πολύ δύσκολα ηλιέλαιο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σκέψεις είτε να μειώσουν τα τηγανητά φαγητά είτε να τα βγάλουν εκτός καταλόγου. Οι τηγανητές πατάτες είναι τεράστιο πρόβλημα και μία εναλλακτική είναι να τις αντικαταστήσουν με πατάτες φούρνου.

«Το δεκάλιτρο ηλιέλαιο είχε αρχική τιμή πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία γύρω στα 14 ευρώ και τώρα έχει φτάσει στα 30 ευρώ, εξαιτίας και της τεράστιας έλλειψης. Οπότε, αρκετοί επαγγελματίες θα μπουν στην διαδικασία να σταματήσουν τα τηγανισμένα, διότι δεν γίνεται να χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση ελαιόλαδο.»

Σε κάθε περίπτωση, η σερραίικη προφητεία πάει ως εξής:

«Σε λίγο καιρό δεν θα τρώτε πατάτες τηγανητές.»

Δείτε το βίντεο μετά το 1:46 περίπου:

Σε κάθε περίπτωση, εμείς προτείνουμε να μην αρχίζετε να χτίζετε τεράστια στοκ από τηγανητές πατάτες, δεν το θεωρούμε καλή ιδέα.

 

Best of internet